Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/ta-taget-till-klimts-och-mozarts-wien/

Resor

Ta tåget till Klimts och Mozarts Wien

Att resa till Wien med tåg går utmärkt, dessutom kan man passa på att göra intressanta stopp på vägen. Varför inte ta tillfället i akt och utforska Hamburg i samband med tågbyte? Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Den gamla kejserliga huvudstaden är till brädden fylld med kultur av alla de slag – finkultur, vinkultur, matkultur. Wien ligger dessutom bara en smidig tågresa bort.

Rätta artikel

I 640 år (1278 till 1918) styrde den Habsburgska släkten Österrike och det Habsburgska riket som blev ett av de största imperierna sedan Khubilai Khan. De samlade på sig enorma rikedomar varav mycket hamnade i huvudstaden Wien. 2018 var det 100 år sedan imperiet gick under i samband med att Österrike tillhörde förlorarna i första världskriget. Men en del av pengarna spenderades innan dess på pampiga slott, ridhus, bibliotek och teatrar samt på kompositörer som Mozart, Beethoven, Haydn, Schubert och Mahler för att nämna några berömdheter. Man investerade också i järnväg, en av de äldsta järnvägar som fortfarande är i bruk finns i Salzburg och 1884 grundades imperiets kungliga statsjärnväg.

Som nyfiken kulturturist av i dag kan man glädjas åt alla dessa saker genom att helt enkelt ta tåget till Wien och ta del av det rika kulturlivet. Vi kliver av på den ljusa och moderna centralstationen och promenerar några minuter bort på södra sidan till hippa Hotel Schani för att checka in. Det ligger inte mitt i stan men väldigt nära stationen och spårvagn D har hållplats precis utanför. Den kombinerade restaurangen och baren har dessutom blivit ett populärt ställe för Wienbor, inte minst lockar brunchen på helgerna.

Nationalbiblioteket hittar man i storslagna Hofburgpalatset. Barock­slottet var Habsburgdynastins vinterresidens. Till höger domkyrkan Sankt Stephanskatedralen, som går i gotisk stil och är säte för stadens ärkebiskop. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Vill man hoppa huvudstupa in i stadens kulturarv är Prunksaal i Nationalbiblioteket en bra start, dessutom ett himmelrike för bokälskaren. De katedralliknande salarna är i sig en mäktig attraktion, de är dessutom fyllda av skatter, bland annat Gutenbergs bibel och originalpartituret till Mozarts Requiem. Biblioteket ligger på Josefsplatz i anslutning till slottet och spanska ridskolan, lite av ett epicentrum för massturismen (som verkligen exploderat här, de asiatiska grupperna är många och stora).

Två andra noder i kulturturismen är operan (Staatsoper heter den) och de olika konsertsalarna där man nästan dagligen spelar klassisk musik, ofta Mozart eller någon av de andra med koppling till Wien. Vid vårt senaste besök var det slutsålt på operan så vi gick till Musikvereins guldskimrande konsertsal där man varje kväll framför ett Mozartpotpurri med både orkester och sångare i tidstypiska kläder. Det är mycket turistanpassat men också festligt och trevligt – mer lättillgängligt än så här blir nog inte klassisk musik. Det är för övrigt här i Musikverein som den berömda nyårskonserten hålls varje år, den som sänds på tv i Sverige och ytterligare ett 90-tal länder.

En annan institution vi gärna återvänder till är Leopold Museum som ofta visar verk av det tidiga 1900-talets storheter som konstnärerna Gustav Klimt, Egon Schiele och Oskar Kokoschka. I närheten ligger också den arkitektoniska pärlan Wiener Sezession, en svindlande fin liten jugend-munsbit till konsthall som rymmer Klimts berömda Beethoven-fris.

Av konst och kultur blir man lika törstig som hungrig, då finns det massor av alternativ. Är det fika som hägrar har Wien sin alldeles egen kafékultur med stora kaféer där man gärna sitter länge med en dagstidning på träpinne, en kopp kaffe och kanske en bakelse. Det finns många att välja på, vi gillar Sperl för att det är ett vackert kafé med mestadels lokalt klientel. Annars är den charmiga konditorikedjan Aida ett insidertips, de har bra kaffe, många och goda bakelser samt charmig retroinredning. Håll utkik efter de rosa skyltarna.

På konditorkedjan Aida visar man utförligt vad de olika kaffesorterna innehåller. Till höger: Sommartid passar en svalkande dryck efter besök i Museums Quartier. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Vill man hellre sitta ute är Palmenhaus ett elegant gammalt växthus i Slottsparken som nu serverar alltifrån kaffe och kaka till mat och vin, såväl inomhus under de höga glasvalven som på sin stora soliga terrass. I närheten står förresten Mozart staty.

Kafé kan också betyda vin, öl och kanske något lätt att äta – våra favoriter i centrum är kulturhaket Kaffee Alt Wien (som snart firar 100 år) och pyttelilla men ack så charmiga Kleines Café. Båda har hållit hög standard så länge vi kan minnas, riktiga klassiker.

Vill man hellre upptäcka något lite nyare rekommenderar vi varmt en kort utflykt till området Karmeliterviertel på andra sidan Donaukanalen. Här samlas nöjeslystna Wienbor för att äta och dricka gott på de många nyare etablissemangen. På chica Skopik & Lohn avnjöt vi en förträfflig schnitzel med vin därtill, medan rustika Schank zum Reichsapfel excellerar i charkuteritallrikar och passande viner. Vid sidan om ligger för övrigt delikatessen Spezerei som inte bara säljer vin, ost och skinka utan också serverar det hela.

Kanske mest sugen på en öl i avslappnad miljö? Gå till Brendl som med sina vinröda valv och stämning lockar till långa, långa samtal.

***

SJU TIPS – KULTURLIV OCH KAFÉER I WIEN

Praktfulla Musikverein där man varje kväll spelar och sjunger ett Mozartpotpurri iförda tidstypiska kläder. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

1. Lyssna på Mozart

Musikverein, Wiener Staatsoper och Wiener Konzerthaus

Wien är en världsmetropol när det gäller klassisk musik och opera – inte så konstigt kanske när Wolfgang Amadeus Mozart bodde och verkade här i många år (även om han föddes i Salzburg). Det gjorde förresten också Beethoven. Johann Strauss I och Franz Schubert inte bara bodde i Wien, de föddes här.

Det finns en rad scener; Staatsoper och Wiener Konzerthaus är kanske de mest prestigefulla. Ett mer lättsamt sätt att lyssna är att gå på någon av de många Mozartkonserter som är riktade mot turister, till exempel på praktfulla Musikverein där man varje kväll spelar och sjunger ett Mozartpotpurri iförda tidstypiska kläder.

Musikvereinsplatz 1.

www.musikverein.at

Opernring 2.

www-staatsoper.at

Lothringerstraße 20.

www.konzerthaus.at

Wolfgang Amadeus Mozart står staty framför Nationalbiblioteket i Burggarten park. Foto: Shutterstock

2. Konst i världsklass

Leopold Museum

Det finns flera konstmuseer av världsklass i denna gamla kejserliga stad. På Leopold Museum möter man framför allt två konstnärer som vid förra sekelskiftet gjorde uppror mot det gamla – Gustav Klimt och Egon Schiele. Klimt gick i bräschen för vad han och hans vänner döpte till sezession, utbrytning. Klimts nyskapande jugendformspråk lockar än i dag besökare till Wien. Schiele var mörkare, mer expressionistisk och arbetade mycket med självporträtt. Är man sugen på paus efter konsten, finns flera utomhuskaféer på gårdarna utanför museet.

Museumsplatz 1.

www.leopoldmuseum.org

På Leopold Museum visar man verk av främst två österrikiska konstnärer, Egon Schiele och Gustav Klimt. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

3. Vacker jugendbyggnad

Wiener Sezession

Wien är känt för sina jugendbyggnader och kronan i juvelen är konstmuseet Wiener Sezession byggt 1898. Inne i byggnaden hittar man Klimts Beethoven-fris tillsammans med andra kontemporära utställningar, men själva huset med sin bladkupol står för den största behållningen. Missa inte heller att gå ett varv runt hela byggnaden på utsidan, för att se alla fantasifulla detaljer och vackra linjer.

Friedrichstraße 12.

www.secession.at

Wien är känt för sina konditorier. En favorit dit även de lokala går är det lätt bedagade Café Sperl. Foto: Shutterstock

4. Bakelser och finkaffe

Café Sperl och Aida

Wien är känt för sina konditorier som i sin mest klassiska tappning är enorma salar med bruna träpaneler och stora fönster. Flera är av dem är turistfällor, men vår favorit är lätt bedagade Café Sperl. Här är ljudet av prasslande tidningsläsare det enda som gör väsen ifrån sig och kaffet är mycket bra. Vill man äta bakelser är konditorikedjan Aida ett bra alternativ. Denna finns lite här och var i Wien och känns igen på den puderrosa färgen på skyltar, interiör och personalens klädsel. För nötälskaren rekommenderar vi Esterházy-tårta till kaffet. Är man svag för marsipan kan en bit av Mozarttårtan passa fint.

Gumpendorferstrasse 11.

www.cafesperl.at

Bognergasse 3 (Aida finns på ytterligare 33 ställen i Wien).

www.aida-cafe.at

Av konst och kultur blir man lika törstig som hungrig, då finns det trevliga alternativ, som Biosk vid Museums Quartier. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

5. Lunchmacka med öl

Trzésniewski

På detta tämligen krusidullfria ställe (även om gästerna kan vara oerhört eleganta) äter vi en av våra favoritluncher. I en rejäl kyldisk presenteras den österrikiska varianten av smörrebröd. Det innebär små snygga välskurna mackor toppade med avokado, lax, ägg och annat gott.

Här väljer man sina favoriter vid kyldisken för att ta med till ståborden utanför. Smörgåsarna är goda och det är dessutom billigt – fem euro för två smörgåsar och en liten öl. Trzésniewski finns på flera ställen, men detta är originalbutiken som varit i gång sedan 1902.

Dorotheergasse 1.

www.trzesniewski.at

I Wien finns det gott om tillfällen att ta en paus på någon av de många konditorierna och beställa in en kopp kaffe och en rejäl bit chokladtårta. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

6. Intim kaféklassiker

Kleines Café och Kafee Alt Wien

Kleines Café gör verkligen skäl för namnet – det är pyttelitet. Här trivs en rolig blandning av stammisar i lokalens cigarettdimma. När vi var här sist mötte vi både eleganta damer, kontorskillar och en munk (som slog sig ner vid den eleganta damen). Den yttre delen är mer som ett litet kafé medan den inre har barkänsla med musik. Perfekt för folkspaning tillsammans med ett litet glas eller en kaffe. Tillsammans med kulturjafeet Kafee Alt Wien (öppnat 1922) i närheten är detta en klassiker vi återkommer till gång på gång.

Kleines Café, Franziskanerplatz 3.

Kafee Alt Wien, Bäckerstraße 9.

www.kaffeealtwien.at

Ett stenkast från Karmeliterplatz hittar man populära vin- och delikatessbaren Schank zum Reichsapfel. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

7. Ät gott i trendiga kvarter

Skopik & Lohn och Schank zum Reichsapfel

Bara tio minuters promenad från centrum ligger trendiga området Karmeliterviertel. Genom historien var detta de judiska kvarteren och har på senare tid blivit känt för sin gastronomi. En av de mest kända restaurangerna är Skopik & Lohn, som serverar den bästa schnitzeln vi ätit i Wien, och vin- och delikatessbaren Schank zum Reichsapfel. Båda är populära så boka bord i förväg. Matmarknaden Karmelitermarkt finns också här tillsammans med en mängd kaféer, barer och butiker.

Leopoldsgasse 17.

www.skopikundlohn.at

Karmeliterplatz 3.

www.zumreichsapfel.at

1a. Musikverein, 1b. Wiener Staatsopera, 1c. Wiener Konzerthaus, 2. Leopold Museum, 3. Wiener Sezession, 4a. Café Sperl, 4b. Aida Café-Konditorei Wien, 5. Trzesniewski, 6a. Kleines Café, 6b. Kafee Alt Wien, 7a. Skopik & Lohn, 7b. Schank zum Reichsapfel. A. Brendl, B. Spezerei, C. Prunksaal, Palmenhaus, D. Mozart-statyn.

Läs fler resereportage här