Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

The Hamptons – en utflykt till stjärnorna

Bara två timmar från Manhattan i New York finns Hollywoodstjärnornas och riskkapitalisternas sommarparadis. Men The Hamptons är inte bara extrem lyx och överflöd. Här finns också några av världens vackraste stränder.

Få semesterorter i världen utstrålar status och exklusivitet på samma sätt som The Hamptons.

Komikern Jerry Seinfeld, ”Sex & the city”-stjärnan Sarah Jessica Parker, Beatles-ikonen Paul McCartney och konsthandlaren Larry Gagosian är bara några av alla superstjärnor som har påkostade sommarhus på Long Islands nordostligaste udde.

Och kanske säger det allt om The Hamptons att när jag köper en strandpocket i den lilla bokaffären Book Hamptons gör butiken reklam för en temakväll med en lokal författare… Alec Baldwin, även filmstjärna och nu mest känd för sina imitationer av president Donald Trump i tv-programmet ”Saturday night live”.

När man kör mellan de kustnära byarna Southhampton, Bridgehampton, West Hampton, Sag Harbour och Montauk som bildar The Hamptons, bland semesterbostäder stora som herrgårdar, välbevakade som om det vore regeringsbyggnader och med uteplatser som i svenska städer skulle klassificeras som botaniska trädgårdar, är det svårt att föreställa sig att det på 1960- och 70-talet var en mer undangömd lekplats för författare som Truman Capote, George Plimpton och Kurt Vonnegut.

Men man ska inte låta sig avskräckas av all lyx. Även om man inte är mångmiljonär kan The Hamptons bli en oförglömlig helgutflykt i samband med en resa till New York.

Och den som reser till The Hamptons gör det framför allt för några av världens vackraste stränder och ett ljus som inspirerat konstnärer så olika som Jackson Pollock och Winslow Homer.

Men visst finns det utmaningar. Reser man under sommaren är boendet dyrt och under högsäsong kräver de flesta stränder dessutom obegripligt kostsamma parkeringstillstånd.

Just därför kan det vara en idé att åka efter helgdagen Labour Day, första måndagen i september, då det fortfarande kan vara sommarvarmt och parkeringen är gratis. Då kan man dessutom uppleva lyxen av att ha milslånga stränder nästan helt för sig själv.

Och tro inte att The Hamptons enbart erbjuder gourmetkrogar. Längs kustvägarna finns både barnvänliga diners, taco trucks och enkla skaldjursbås.

Hur vackra stränderna är? Om det verkligen är värt den två timmar långa resan från Manhattan?

Rocksångaren Rufus Wainwright bor där den hyllade HBO-serien ”The affair” utspelar sig vid The Hamptons allra nordligaste spets, Montauk.

När jag frågar Wainwright vad han skulle göra om folk slutade gå på hans konserter och köpa hans skivor svarar han leende:

”Jag har ett hus i Montauk, därför kommer mitt liv alltid att vara toppen vad som än händer. Jag kan sitta där på stranden och titta ut mot havet resten av livet”.

Fakta.Från extrem lyx till enklare lunchfik

Resa hit: Direktflyg med SAS eller Norwegian till New York. Kan du tänka dig en mellanlandning finns fler alternativ.

Bästa tiden: Från maj till och med september.

Restid: Cirka åtta timmar med flyg, sedan två timmar med bil eller buss från New York. Det går även LIRR-tåg från Penn Station, Manhattan, till Montauk som tar lite över tre timmar, www.mta.info/lirr.

Prisnivå: Varierar väldigt med dollarkursen, men här finns alltifrån extrem lyx till enklare lunchfik.

Ta dig runt: Det bästa sättet att ta sig mellan byarna och alla stränder är med hyrbil. Buss går alldeles för sällan och taxi kan bli dyrt på grund av avstånden.

Glöm inte bort att visum är obligatoriskt. Ansök om turistvisum (ESTA) i god tid före resan. www.esta.us

Tre tips.

Montauk point light. En ikonisk fyr och ett historiskt minnesmärke byggd redan 1872 belägen i Montauk allra längst ut på Long Island. Och är inte utsikten från fyren eller bilresan dit, längs med sanddynerna och Atlanten, mättande nog, kan man avsluta med en lunch eller middag bland fiskebåtarna vid Soundview drive.

Coopers beach. Hamptons har ett överflöd av stränder, men Coopers beach är den allra mest omtalade och har utsetts till en av världens bästa stränder av marinbiologen professor Stephen Leatherman, också känd som ”Dr. Beach”.

The lobster roll. Diner inklämd bland sanddynerna på kustvägen mot Montauk. Testa framför allt deras lobster roll. Och ja, det är här otrohetsaffären inleds i hyllade HBO-serien ”The affair”. Vackra Montauk highway erbjuder flera bra enkla skaldjursrestauranger, en del med bara en bardisk vid vägkanten.