Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Tidlösa trendiga Budapest

Nya michelinstjärnor, pulserande nattliv och en kreativ konstscen bidrar till ett uppdaterat Budapest. Här är också ett svenskägt hotell och medlemsklubb mittpunkt för internationaliseringen av den historiska storstaden.

Den skäggige konstnären Rocket­pig har samlat sin fantasi efter druckna nätter i Budapest, kryddade med ungersk örtsprit, i en seriebok. Nu hänger tecknade utdrag som litografier på väggarna hos nyöppnade galleriet Bródy art yard.

Kvällens vernissage har lockat till sig såväl ungrare som representanter från den internationella krets som tar allt större plats i Budapest.

Jag hälsar på Zita Majoros, ägare till designbutiken Printa som jag besökt tidigare på dagen – en butik som säljer finurligt skapat mode och prylar, samt konst, från lokala formgivare. Hon säger att konstscenen i Budapest blommar mycket tack vare de högt ansedda konstskolor som finns i staden.

– För några år sedan ville alla unga konstnärer vara illustratörer, men numera syns mycket konceptuell grafisk form och innovativ visuell konst också, säger hon.

Bródy art yards är en del av, minst, trearmade verksamheten Bródy house: ett budgethotell som förra året blev utsett till världens bästa boutiquehotell av prestigefyllda sajten Mr & Mrs Smith, en medlemsklubb och en konstinkubator. Allt drivs av svensken Peter Grundberg och hans brittiska affärspartner.

– I medlemsklubbens lokaler har flera konstnärer sina ateljéer, och de har även fått hjälpa till att sätta sin prägel på hotellens rum. Vi arrangerar också många evenemang, författarmiddagar och fester, och våra medlemmar såväl som hotellgäster kan alltid äta på klubben eller besöka baren, säger Peter Grundberg.

Enligt honom är Budapest en helt annan stad i dag jämfört med den han flyttade till för nio år sedan.

– Mycket har hänt under senaste åren, det öppnar nya krogar och butiker, det blir en allt mer internationell stad med mycket framåt­anda, säger han.

Det är främst i sjätte till åttonde distriktet, på Pestsidan av staden, som det nya Budapest bubblar. Vintagebutiker och vinbarer, krogar och klubbar – allt bakom slitna men pampiga husfasader.

Just vinintresset är mycket påtagligt. Ungerns stora produktion av inhemska viner finns representerad på flera nyöppnade och omsusade vinbarer, och sommelierer talar varmt om producenter och druvor som inte är särskilt välkända utanför landets gränser. Jazziga Doblo (Dob utca 20) och mer stimmiga DiVino Gozsdu (Király utca 13) är båda populära nytillskott.

Såväl dag- som kvällstid är det lämpligt att utgå från kvarteren kring gatan Király. Här finns exempelvis välbesökta bistrogiganten Spíler (mikrobryggeriöl och saftiga burgare) och deras nyöppnade systerkrog Spíler Shanghai (högljutt och asiatiska smårätter) – båda på en krogtät torggata som sträcker sig in från Király 13.

I närheten finns också Akvárium, en multilokal som totalrenoverats i år. Bassängen med kringliggande gräsmattor, alldeles intill en högtrafikerad vägkorsning, befolkas sommartid av unga ungrare från förmiddag inpå småtimmarna. Under bassängen finns en restaurang, här finns också konsert- och nattklubbslokal och en stor utomhusterrass med kapacitet för 2 000 gäster. Jag hamnar där en kväll när Budapest-band tävlar om att få agera förband åt brittiska Arctic Monkeys, när de senare ska uppträda i staden. Genom Instagram ska konsertbesökarna rösta fram sin favorit. Alla har händerna fulla: drinkglas i ena handen, mobiltelefonen i den andra.

En tio minuters promenad bort finns en dold nattklubbspärla som är raka motsatsen till nyrenoverade och välstädade Akvárium. Jag går fem långa trappor upp genom resterna av kommunisteuropa, längs sönderslagna rutor och klistermärken, taggar och otvättade väggar.

Här uppe väntar tomma korridorer, dånande mördarbas och mörker. Här finns nerklottrade pissoarer, dansande Budapestbor och amerikaner på spring break. T-shirtkillarna har aldrig googlat ordet stil. Men de hänger sig till musiken, de dricker 10-kronorsöl och lubbar runt mellan dansgolv och den enorma takterrassen ovanpå det gamla köpcentret. På klubben Corvintető (Blaha Lujza tér 1–2) är detta en helt vanlig drum’n’bass-onsdag. Jag stannar tills de stänger.

Nästa dag äter jag sen lunch (omöjligt att få middagsbord på kort varsel) på Borkonyha (Sas utca 3), en restaurang som i våras mottog sin första michelinstjärna. Restaurangen är en mycket prisvärd lyxbistro som serverar rejäl, ungersk mat som ofta kretsar kring anka, kanin och fläsk.

Senare samma dag hinner jag leta efter vintageskjortor på Retrock (Anker köz 2), spana in nya ungerska modedesigner i butiken Flatlab (Baross utca 3) och till sist besöka medlemsklubben Bródy studios (Vörösmarty utca 38) som jag har tillgång till så länge jag bor på deras hotell. Här pågår en vinprovning och medlemmar från filharmonikerna spelar Schubert på stråkar. Staden har onekligen moderniserats, ungdomarna tar plats och det trendriktiga kroglivet pulserar sju dagar i veckan. Men här tycks också finnas en respekt för stadens historiska arkitektur och tidlösa ingredienser som konst och vin. Ibland är det nya helt enkelt det gamla.

Budapest. Resfakta

Borkonyha

Prisvärd och avslappnad finkrog som i år belönades med michelinstjärna. Boka bord i god tid.

Sas utca 3

Borkonyha.hu

Bródy Studios

Om du bor på Bródy House eller kontaktar medlemsklubben och ber om att få hamna på gästlistan, så kan du besöka deras bar och restaurang. I samma lokaler arbetar konstnärer och ofta arrangeras fester och evenemang här. Även Bródy Art Yard är värt ett besök, konstgalleri som drivs av samma ägare.

Vörösmarty utca 38

brodyhouse.com

La Pizza di Mamma Sofia

Ett hål i väggen som säljer fantastisk pizza. Tio kronor för en slice.

Király utca 20

facebook.com/lapizza.hu

Szimpla Kert

En av Budapests flera så kallade ruinbarer (livligt kvällshäng i slitna fastigheter som sluppit modernisering). Här kostar ölen en tia och den unika miljön bidrar till minglig stämning. Öppet till fyra på morgonen.

Kazinczy utca 14

szimpla.hu

Boutiq bar

En mycket murrig och seriös speakeasybar med vad som sägs vara stadens bästa cocktails. Testa en Nuclear Daiquiri.

Paulay Ede utca 5

boutiqbar.hu

Printa

Design-, konst- och modebutik som främjar lokala formgivare.

Rumbach Sebestyén utca 10

printa.hu

Flygresorna

Wizz Air flyger direkt från Skavsta, tur och retur från cirka 500 kronor och uppåt. Norwegian flyger direkt från Arlanda, från cirka 1 000 kronor och uppåt.

Ståtliga hotell

Budapest har många anrika och ståtliga hotell i lyxklass till relativt låga priser. Här finns också många budgethotell och vandrarhem. Baltazár – i tjusiga slottskvarteren – har elva specialdesignade och unika rum, öppnade 2013, och erbjuder dessutom en trevlig restaurang. Priser från cirka 1 000 kr/dubbelrum.

baltazarbudapest.hu

Trendriktiga Bródy House är ett budgetalternativ med dubbelrum från cirka 600 kr/natt, då ingår också tillfälligt medlemskap i deras medlemsklubb – med förmåner som företräde i nattklubbsköer, rabatter i butiker och på restauranger.

brodyhouse.com