Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Till Valais återvänder man alltid

Många förknippar Schweiz med berömda lyxskidorter som St Moritz och Verbier, men väljer man de lite lugnare mysiga byarna i Valaisdalen får man mer skidåkning för pengarna.

Tåget som ska ta oss från Genève till Sion via Montreux avgår exakt klockan 16.23. Alla tåg i Schweiz går exakt. Noggrannhet och punktlighet är en hederskodex för schweizaren och tappad heder är inget de gillar, så är det något man kan lita på och njuta av så är det en tågresa oavsett väder och vind. Att ta tåget till skidorten är med andra ord det ultimata sättet att starta en skidsemester. Från Genève är det dessutom väldigt snabbt och enkelt.

Tågresandet i Schweiz är en upplevelse i sig, det påminner om modelljärnvägar med Märklintåg som rusar genom tunnlar av papier-maché, växlar spår, fäller bommar och stannar vid en liten alpstation med florsockerpudrade snötoppar i fonden. Men verklighetens Schweiz överträffar fantasin.

Så fort vi har lämnat Genève på vägen österut mot Lausanne dyker den ena byn efter den andra upp med sina karaktäristiska höga kyrktorn. På sluttningarna betar kor med bjällror runt halsen. Alphus i tjärat timmer klänger sig krampaktigt fast utmed de branta bergssidorna.

Vi tar oss sakta ned mot Montreux och Lac Lémans, Genèvesjön. Vattenytan ligger spegelblank och mattgrå som vore den av borstat stål. Dimmolnen sveper sina slöjor i tunna flor runt bergstopparna. Det är en märklig upplevelse att närma sig Montreux på vintern. Som sig bör är mobilen laddad med Deep Purples ”Smoke on the water” som är skriven just här i Montreux. Hårdrockbandet hade en studio här och en brand vid sjön inspirerade dem till den världsberömda låten. Staden känns som om den lika gärna kunde ligga på franska Rivieran, men livet är lugnare här och inramningen är en sjö i stället för Medelhavet. Palmerna står i långa rader längs vägen ut mot sjön, vilket får oss att tvivla på att vi är på väg till en skidort. När vi en timme senare närmar oss staden Sion vid foten av bergskedjan Berner Alpen är det glädjande nog vinter igen och massor med snö. Vi är framme vid första anhalten på vårt skidäventyr som börjar i byn Veysonnaz med berget Thyon i ryggen, fortsätter i Nax ett par mil därifrån, och avslutas i Nendaz.

Första natten bor vi i ett litet familjeägt alp­hotell, La Genèvese, en bit upp på berget för att ha nära upp till liftarna nästa dag. Att vakna på morgonen och titta ut genom fönstret när solen träffar de snötäckta hustaken längre ner i dalen är en storartad naturupplevelse. Efter nattens ymniga snöfall står trädtopparna insvepta i vit sockervadd. Det är med stor förväntan vi tar oss upp till liftstationen. I den nedre delen av backen har barnens skidskola redan börjat ledd av svenska skidläraren Felicia Kasselbäck.

– Jag älskar Valaisdalen, speciellt den här delen runt Thyon. Här har alla en mer avspänd inställning till skidåkning än i Verbier på andra sidan berget. Där ska allt vara så coolt och trendigt. Här känns det mer genuint, säger Felicia och skickar i väg barnen i plogsvängar nedför backen.

Efter några dagar i skidskola möter vi dem i de stora backarna. Som kamikazepiloter i miniformat kastar de sig dödsföraktande ned för branterna.

– Ja, de lär sig extremt snabbt, säger Felicia. Det är så tacksamt att undervisa dem. De här backarna borde vara ett område som passar svenska barnfamiljer.

I actionsportvärlden har begreppet ”soul” blivit ordet på allas läppar. Vem har hittat den rätta känslan, hur gick det till och var hittade man den? Till sporterna med mest ”soul” räknas nog surfning: jakten på den perfekta vågen, klättring: sökandet efter de rätta hängen och så skidåkning: det rastlösa letandet efter jungfruliga orörda puderpister. Faktum är att även dessa tillstånd kan uppnås här i Valaisdalen.

Själv närmar jag mig denna känsla i de långa mjuka utförslöporna i gnistrande och ren nysnö omringad av en tystnad som förstärker pulsslagen. Känslan av fast mark under pjäxorna inger en viss trygghet, så är det inte för skidguiden Andreas Lundblad. För honom är det djup och lös snö under fötterna som gäller.

– Det bästa av allt, för en puderentusiast som jag, är att hitta områden med oförstörd snö där inga andra spår än mitt eget existerar. Det jag söker är några korta ögonblick av fulländning som ger en kick jag lever länge på. Eller rättare sagt till nästa dag för då är suget tillbaka igen.

Andreas berättar om några områden på sluttningarna ner mot Leteygeon, som är ett lättillgängligt offpiststråk nära Lac Dixence, som kan nås från liftsystemet.Bussen tillbaka till anläggningen är gratis. Andreas nämner också två andra mindre skidorter för den som gillar puder, Arolla och Evolène, som också ingår i liftkortet.

– Glaciere de Vouasson är ett annat område som man når efter 2–3 timmars promenad från Evolène efter att ha ”fuskat” sig upp till toppen i deras liftsystem. Det är ett riktigt guldkorn, säger Andreas Lundblad.

Nästa dag förflyttar vi oss via den vackra byn St Martin till orten Nax, som går under epitetet ”The balcony of the sky” där vi tar in på det som förmodligen är världens första och enda boutiquehotell där isoleringsmaterialet i de metertjocka väggarna består av pressade höbalar. Paret Louise och Liza fick inspirationen av den byggteknik som bönderna i USA använde runt sekelskiftet och beslöt att prova metoden när de skulle bygga sitt hotell i Nax.

– De som kommer hit drivs av en ekologisk livsstil, säger Louise och berättar att de ständigt får ta emot forskare, byggingenjörer och miljömedvetna gäster från hela världen som vill studera byggtekniken.

På kvällen blir det snöskovandring i månljus och djupsnö längs en snitslad led uppför fjället med små matstopp runt stockeldsbrasor där det serveras schweiziska delikatesser. Dagen därpå tar vi bilen till Nendaz med stopp på vägen i byn Hérémence, en gammal typisk alpby med välbevarade chalets (små stugor) i klassisk schweizisk stil. Mitt i byn står en annorlunda byggnad, betongkyrkan Saint-Nicolas, ritad av mr Walter Förderer och invigd 1971. Det sägs att det blev så mycket betong över när världens största dammbygge skulle genomföras i slutet av 1960-talet att det räckte för att bygga kyrkan. Närmare sanningen är nog att arkitekten ville hitta en pendang till den mäktiga dammen som ligger nära byn.

Vi tar oss upp i Nendaz höghöjdsystem med större möjligheter för de som söker en mer avancerad skidåkning. Några av topparna är 3 000 meter. Härifrån åker vi över till Verbier i strålande solsken, men nöjer oss med att blicka ned på byn djupt nere i dalen innan vi återvänder till Nendaz-sidan igen för att ta den gula opreparerade pisten med perfekt puckelåkning à la åttiotal.

– Valais är lite av en doldis bland de schweiziska skidorterna. Alla har hört talas om den, men få har besökt dalgången som ligger i kantonen som sist införlivades i Schweiz. Här finns mycket stolthet och lokalpatriotisk förankring. Det sägs att de som lämnar Valais för att arbeta någon annanstans alltid förr eller senare återvänder. Jag är en av dem, säger Emelie Lambiel som arbetar på turistbyrån i Nendaz. Det är bergen som suger mig tillbaka.

Jag tänker på detta när vi åter sitter på tåget mot Genève för hemresa. Bergen, byarna, den avspända stämningen och suveräna skidåkningen är en magnet med väldigt stark dragningskraft. Suget att återvända är starkt.

Guide. Valais

Resa hit

Swissair, SAS och Norwegian flyger direkt från Köpenhamn och Stockholm under skidhögsäsongen, från 3.000 kronor tur och retur. Tåg Genève–Sion t o r cirka 800 kronor.

Bo

Hotel La Cambuse

Idealiskt beläget i början av de så kallade ”fyra dalarna” i Valais med 400 kilometer pister. Det ligger i en lugn miljö på 1 900 meters höjd vi foten av skidbacken. Familjär atmosfär.

Pris: Cirka 700 kronor per person beroende på säsong. Barn under 5 år gratis och barn upp till 12 år 30 procents rabatt.

Adress: Chemin de la Bourgeoisie 11, Thyon-Les Collons

www.lacambuse.ch

Hotel Maya

Detta ekologiskt byggda boutiquehotell ligger på 1 300 meters höjd i byn Nax Mont -Noble, vid ingången till dalgången Eringer inte långt från Sion. Från alla rummen har man en fantastisk utsikt. Hotellet är byggt efter en gammal byggteknik med pressat hö som isoleringsmaterial.

Pris: Cirka 900 kronor i dubbelrum inklusive frukost.

Adress: La Crettaz 3 Nax

www.maya-boutique-hotel.ch Hotel Nendaz 4 Vallées

Nyöppnat hotell i hjärtat av ”de fyra dalarna”. Det är ett ganska lyxigt fyrstjärnigt designhotell där inredningen går i en klassisk schweizisk alpstil i modern tappning. Här finns både spa och pooler.

Pris: Cirka 2 000 kronor natten, men de har också lägenhets­alternativ.

Adress: Path Targets 17 Haute-Nendaz

www.hotelnendaz4vallees.ch

Hotel Cornavin

Ett av de populäraste hotellen i Genève.Idealiskt beläget nära järnvägsstation och shoppingcenter. Många Tintin-fans tar in här och ber att få bo i professor Kalyls rum på fjärde våningen.

Pris: Cirka 1 100 kronor natten per person.

cornavin-geneve.hotel-rv.com

Äta

En måltid på Café du Centre i Genève är den bästa utgångspunkten eller avslutningen på en skidsemester i Valaisdalen. Denna klassiska restaurang, med 80 år på nacken, ligger mitt i Genève och serverar stadens bästa skaldjurs- och fiskrätter.

Adress: Place du Molard 5, Genève

www.cafeducentre.ch