Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Träna, leka eller slappa – här finns hotell för varje smak

Sugen på att springa i backe? Här kan du öva pulsträning på stigen uppför berget vid havet.
Sugen på att springa i backe? Här kan du öva pulsträning på stigen uppför berget vid havet. Foto: Helena Sjödin Öberg

Vilken restyp är du? Är du en träningsmänniska, eller en som gillar spa? Barnfamilj? Pensionär? De nya hotellkoncepten tvingar oss att välja. DN Resor har testat nio helt olika hotell på Kanarieöarna.

Researrangörerna har under flera år pratat sig varma för hotellen. ”Vi märker att hotellen blir allt viktigare för resenärerna”, säger de och vad de menar egentligen är att de kommer att göra sina hotell viktiga. Om de får sälja paket med resa och hotell väljer inte kunderna att snegla på de konkurrerande lågprisflygbolagen.

Så för cirka tio år sedan började man rusta upp sina hotell och specialisera sig. Ving var först med Sunprime där barn under 16 år inte var tillåtna, något som väckte reaktioner då, men som ingen bryr sig om i dag. Ett traditionellt charterhotell tog emot alla sorter, från pensionärer med behov av lugn och ro, till högljudda barn och nattfestande ungdomar. Alla fick försöka trivas ihop vid samma pool och frukostbuffé. Och rese-ledare och hotellpersonal fick försöka medla mellan olika intressen.

Läs mer: Med barn på aktiv semester

Men med koncepthotellen blir också gästerna mer homogena. Ett resandets filterbubbla skulle man kunna säga om man ska göra en hårdragen och aktuell parallell till sociala medier. Den bästa samtida tidsmarkören är kanske det nya konceptet för hipsters, Casa Cook, som ligger på Rhodos.

Men det är inte bara intressen och pengar som styr valet av hotell. Även om det inte står uttryckligen i hotellbeskrivningar har det alltid pågått diskussioner inom resebolagen om vilka nationaliteter som passar ihop. Skandinaver anses passa ihop med tyskar, men sämre med spanjorer och italienare. Och varken skandinaviska, brittiska eller tyska arrangörer vill att deras gäster ska hamna på hotell med mycket ryssar.

DN Resor besökte nio hotell på Kanarieöarna. Det var Tuis koncepthotell Robinson och Magic Life, liksom den lite tjusigare kedjan Riu som ingår i Tuis utbud. Det var Vings nya koncept OBC, Ocean Beach Club, det mer traditionella lägenhetshotellet Riviera Vista samt familjehotellet Sunwing. Och så Apollos stora familjeresort Lopesan Baobab, deras vuxenhotell Sunsuites Carolina samt deras träningshotell på Fuerteventura med anläggningar som även lockar elit-idrottare, Las Playiats.

Foto: Helena Sjödin ÖbergSimmaren Therese Alshammar tränar på Fuerteventura. Foto: Helena Sjödin Öberg

På Las Playitas stöter vi oväntat på Therese Alshammar och Magdalena Forsberg på plats för att spela in tv-programmet ”Superstars”. Intill står jobbarkompisarna Anne Lindholm, Silvia Helzel och Jane Kanefall och stretchar. De har rest dit en vecka för att umgås, sova – och träna. Så långt ögat når pågår fysiska aktiviteter. Det är volleybolltävling, simning, gymnastik och i fjärran ser vi löpning upp på berget vid havet – i grupp.

Ni har rest till ett koncepthotell där alla vill samma sak. Men om alla är lika, blir ju aldrig överraskad?

– Nej! Och det är härligt, svarar Anne Lindholm och Jane Kanefall fortsätter:

– Alla kommer i träningskläder oavsett ålder. Man går upp klockan åtta och gör morgonhälsningen till solen. Alla gör det! Det är jättelugnt här, helt dött på kvällarna för det är ju inget party-ställe.

Faro Jandia på Fuerteventura är bara för vuxna. Hotellet ligger precis vid shoppinggatan i Jandia och passar den som vill ha stadsliv vid stranden och mycket shopping på semestern. Inne på hotellområdet är det betydligt mer rofyllt än utanför, ja, det är dödstyst. Äldre ligger utslagna på solstolar och lapar sol. En ensam, gammal kvinna simmar långsamt i poolen.

På Sunsuites Carolina i San Agustin införde ägaren åldersgräns på 16 år den här säsongen för att kunna platsa i Apollos koncept Mundo duo där barn inte är välkomna.

– Ja, det betydde inte så mycket för oss, vi har ändå alltid mest pensionärer. Jag tror medelåldern på våra gäster är 70 år, säger Hasse Åkervall, som driver hotellverksamheten sedan 2006 efter att ha arbetat för dåvarande Fritidsresor på Gran Canaria. Han fortsätter:

– Jag tror nog att gästerna tycker att det är bra. Men det är inte gästerna som har drivit på konceptualiseringen. Det är researrangörerna som försöker hitta nya vägar för att konkurrera med lågprisflyget. Men man kan ju fråga sig vad som är lugnast – om jag får hit ett fotbollslag med 17-åringar eller ett enstaka barn?

Läs mer: En vandring mot Teneriffas tystnad

Foto: Helena Sjödin ÖbergVännerna Bruno och Siv Tapper och Eva och Sune Arfwidsson återvänder till samma hotell varje år. Foto: Helena Sjödin Öberg

De goda vännerna Bruno och Siv Tapper och Eva och Sune Arfwidsson från Vänersborg har besökt Sunsuites Carolina i många år. De bokar in kommande års vistelse när de checkar ut. Men i år blev det inte som de hade tänkt sig.

– Jag skulle ha med mig ett barnbarnsbarn men det gick inte med de nya reglerna, berättar Siv Tapper.

Träningshotell, barnhotell och vuxenhotell är några tydliga koncept. Andra är hur mycket aktiviteter hotellet erbjuder. På Vings Sunwing i Arguineguin finns inte en lugn stund, medan aktivitetsschemat på Vings OBC inte är lika späckat. På Tuis Magic Life på Fuerteventura har man gått ett steg längre och specialiserat sig på avancerad cykling, något som spridit sig på sociala medier och som gjort att andra cyklister har letat sig dit för att semestra med likasinnade.

Apollos Lapesan Baobab resort utgör ett helt kvarter i Meloneras på Gran Canaria och inredningstemat är Afrika och safari. Hit söker sig de som vill ha lyxiga rum i en artificiell trädgårdsmiljö och äventyrsland fullt med pooler och aktiviteter, tio minuters promenad från stranden. Det kallas för familjehotell, men i en av hotellets restauranger hittar vi ett stackars malplacerat äldre par som ska slå på stort och beställa var sin hummer. När de väl ska hugga in på lyxlunchen önskar de kanske att de läst in sig mer på både hotellkoncept och resenärstyper. Pappan till fyra-åringen vid bordet intill vänder sig till sin fru och säger högt så att ingen kan missa:

– Följer du med honom? Han måste gå och bajsa.

Foto:

9 hotell på Kanarieöarna

DN Resor har besökt de nio hotellen under samma vecka i slutet av november. Alla uppgifter i tabellen är våra samlade intryck vid besöken. Sammansättningen på besökarna kan förstås variera över året, beroende på skollov och väderlek.

Magic life, Fuerteventura

All inclusivehotell fullt med aktiviteter. Spansk stil på de vita låga hotellbyggnaderna. Turister från hela Europa, men många italienare, engelsmän och tyskar. En del av hotellet är lugnare och kostar mer att bo på. Barn är välkomna men det är inte extremt barnanpassat. Fitness, tennis men framför allt stort fokus på cykling. Hotellet hyr ut vanliga cyklar och cyklar anpassade för bergen. 697 rum

Barnvagnar +

Barn ++

Rullatorer +

Lugnt +

Aktiviteter +++

God mat ++

Hälsomat +

Sport/fitness +++

Spa ++

Medelålder 40

Standard ++

Las Playitas, Fuerteventura

Här tränar eliten och det märks på hela området där man kan välja att bo på fyra olika hotell eller lägenhetshotell. Även om många är fritidsidrottare känns det i luften att prestation, mer än bara hälsotänk, är viktigt – från svordomarna vid en miss under beachvolleybollmatchen, till stönandena bland skivstängerna i gymet och tränarnas instruktioner till simmarlaget i den olympiska poolen. Barn är välkomna. 537 rum (totalt)

Barnvagnar +

Barn ++

Rullatorer -

Lugnt -

Aktiviteter +++

God mat +

Hälsomat +++

Sport/fitness +++

Spa +++

Medelålder 35

Standard ++

Riu palace Meloneras, Gran Canaria

Man kan inte annat än konstatera att Riu palace är lyx. I receptionen glänser marmorgolven så att kristallkronorna speglas. Golvet städas oavbrutet eftersom minsta skoavtryck syns. Maten på bufféerna är god, lunchrestaurangens à la carte oklanderlig och baren vid uteterrassen mot havet klarar kvalitetstestet att blanda en perfekt Margarita. Allt går i vitt, vitt, vitt och lite blått, grått och beige. Inte många barn, men en stor andel gäster som har svårt att röra sig utan käpp eller rullator. Spa och gym. 515 rum

Barnvagnar +

Barn +

Rullatorer +++

Lugnt +++

Aktiviteter +

God mat +++

Hälsomat +++

Sport/fitness +

Spa +

Medelålder 50

Standard +++

Sunsuites Carolina, Gran Canaria

Sunsuites Carolina ligger i San Agustin, alldeles nära stranden och de flesta av gästerna har havsutsikt. Lägenhetshotellet ligger som en liten båge runt poolen och trädgården. Inredningen är långt från minimalistisk och inredningsfärgerna går i varma toner. Här finns ingen restaurang utan alla har självhushåll, men det är nära till ett shoppingcentrum. Medelåldern är 70 år och har varit det länge, även innan det placerades in i Apollokonceptet Mondo duo. Många gäster bokar ett år i förväg. Inget gym, inget spa. 33 rum

Barnvagnar -

Barn -

Rullatorer +++

Lugnt +++

Aktiviteter -

God mat -

Hälsomat -

Sport/fitness -

Spa -

Medelålder 70

Standard -

OBC, Gran Canaria

Loungekänslan präglar hela hotellet som är inrett i vitt, grått och beige, även sofforna i receptionen där barnen hoppar runt med glasspinnar i händerna. Ving kallar OBC-konceptet för ”opretentiöst lyxiga designhotell för modernt familjeliv.” Vissa av de Ikeamöbelinredda rummen har utgång direkt till poolen från sin uteplats (oroligt med småbarn, trots grinden). Sats sköter gymmet. Aktivitetsrum för barnen och tonåringarna. Hel- eller delpension med barnvänliga bufféer. Alltid havsnära. 140 rum

Barnvagnar +++

Barn +++

Rullatorer -

Lugnt +

Aktiviteter ++

God mat ++

Hälsomat ++

Sport/fitness +++

Spa ++

Medelålder 40

Standard +++

Lopesan Baobab resort, Gran Canaria

Lopesan Baobab utgör ett helt kvarter i Meloneras. Mitt i shopping- och restaurangkvarteren ligger denna anläggning med fyra olika hopbyggda huskroppar, en park med nio swimmingpooler och en drygt 300 meter lång å som flyter mellan dem. Gästerna möts av djungelljud när de anländer, receptionisterna är klädda i khakiuniform och all inredning är inspirerad av Afrika. Träning och simskola. Restaurangpersonalen är stressad både vid lunch- och middagstid på ett oprofessionellt vis, men övrig personal är tillmötesgående. 677 rum

Barnvagnar ++

Barn +++

Rullatorer -

Lugnt -

Aktiviteter ++

God mat +

Hälsomat +

Sport/fitness ++

Spa +

Medelålder 40

Standard +++

Riviera Vista, Gran Canaria

Opersonligt lägenhetshotell som inte lockar barnfamiljer, även om de är tillåtna. Många äldre som har svårt att gå har samlats här. Några av gästerna dricker sig för berusade för att passa in i den i övrigt lågmälda stämningen. En ful betongbyggnad vid stranden innehåller hotellets mycket praktiska hiss, som gör att ingen behöver gå omvägen från havet via uppförsbacken till receptionen. 94 rum

Barnvagnar -

Barn -

Rullatorer +++

Lugnt +++

Aktiviteter -

God mat -

Hälsomat -

Sport/fitness +

Spa -

Medelålder 50

Standard +

Sunwing Arguineguin, Gran Canaria

Inte en lugn stund. Solstolarna står packade vid poolen som även den är knökfull av badande gäster. Clowner och lekar, barnklubb och miniland. Spa och fitness. Barhäng och kvällsshower. Sunwing vill locka barnfamiljerna och det är inget för den som inte står ut med skrik och skvätt. Glada, ibland övertrötta, barn överallt. De hittar så klart även till receptionens datorer. 252 rum

Barnvagnar +++

Barn +++

Rullatorer -

Lugnt -

Aktiviteter +++

God mat +

Hälsomat +

Sport/fitness ++

Spa +++

Medelålder 40

Standard ++

Robinson Club Esquinzo Playa, Fuerteventura

Tyskt all inclusivekoncept med trademarkskyddade träningsprogram och kompletterande måltider på buffén som ofta består av olika röror, grötblandningar och juice som definitivt inte stimulerar aptiten, men som känns uppiggande och nyttiga. Lätt att förvilla sig in på nudistavdelningen intill spa- och fitnessdelen eftersom skyltarna är på tyska (Pinsamt för alla parter). Ibland har träningsledarna svårt att prata engelska. Elva tennisbanor, fullspäckat träningsprogram. Många barn i barnvagn. 379 rum

Barnvagnar +++

Barn +++

Rullatorer -

Lugnt -

Aktiviteter +++

God mat ++

Hälsomat ++

Sport/fitness +++

Spa +++

Medelålder 40

Standard ++

Resa dit från Stockholm

Flygbiljett Stockholm-Gran Canaria t/r kostar knappt 2 000 kr med Norwegian i januari.

Prisexempel: För en veckas charterpaket från Stockholm till Gran Canaria: Apollo 2 600 kr per person i delat rum, samma med Tui för cirka 3 500 kr per person i delat rum och Ving från cirka 3 000 kr. För en veckas charterpaket från Stockholm till Fuerteventura: Apollo från cirka 2 600 kr per person i delat rum, samma med Tui cirka 4 500 kr per person och Ving från cirka 3 700 kr.