Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Tre promenader i Melbourne

Melbourne vinner inte skönhetstävlingen med Sydney men plockar många poäng tack vare sin viktorianska charm, sin förstklassiga mat och sina mysiga kaféer.

DN:s Tina Zenou går på promenad i Australiens kulturella huvudstad.

Promenad 1. Guldrushen och de hemliga gränderna

När guldet upptäcktes i Melbourne på 1850-talet strömmade lycksökarna hit. Pengarna flödade och de europeiska bosättarna byggde upp staden i rekordfart. Centrum planerades efter ett klassiskt rutmönster av stora paradgator kantade av viktorianska skrytbyggen. Men såväl arbetare som varor behövde transporteras till de nya palatsen och därför byggdes smala, mörka bakgator som tunna blodkärl till stadens artärer.

I dag är gränderna lika givna turistattraktioner som de viktorianska sevärdheterna. Här finns gatukonst, pyttesmå restauranger, hemliga barer utan skyltar, trevliga kaféer, tatuerare, udda butiker och mycket mer.

Mitt emot den vackra stationen Flinders street, som är knytpunkten för hela Melbournes tågtrafik, finns en liten trappa ned till en underjordisk galleria. Här igenom den rosakaklade art deco-tunneln strömmar tiotusentals pendlare varje dag. Campbells arcade öppnade 1956 och huserar små butiker med secondhand-kläder och smycken. På hörnet ligger det pyttelilla kaffeställe Cup of truth. Ingen promenad utan en kopp sammetslent kaffe – och den serveras i rekordfart.

– Jag kan ju inte låta dig missa tåget, säger baristan.

Campbell arcade leder upp till Degraves street. Här har kaféerna flyttat ut på gatan och ersatt bilarna, brasserierna ligger vägg i vägg med konstnärsbutikerna. I slutet av gatan ligger Majorca building, spanskinspirerad som det låter och byggd i art deco-stil i slutet av 1920-talet. Turisterna står med bakåtböjda ryggar för att fånga den vackra, blåkaklade fasaden på bild.

Bakom Majorca building blir gränden allt trängre, kullerstenarna smutsigare och ljuset försvinner bakom de höga husen. Platsen skulle kunna vara tagen ur en roman av Charles Dickens och är typisk för Melbournes gatuliv. Matställena på Degraves serverar mestadels fransk och italiensk mat medan de pyttesmå restaurangerna på Centre place övervägande är asiatiska. Överallt köar folk för dumplings och sushi.

Om gränderna påminner om Dickens bistra London så teleporteras man snabbt in i ett gyllene frosseri av centraleuropeisk lyx på andra sidan kvarteret. Block arcade byggdes när Melbourne var som rikast och mest marvellous. Den stod helt klar 1893, lagom till den ekonomiska kraschen. Namnet kommer från societetens förkärlek för att flanera runt i de fashionabla kvarteren, around the block, i närheten. Praktfull stuckatur och gjutjärnsdekor till trots, golvet är ändå vackrast med viktorianskt designad mosaik med kakel från Italien. Nära ingången ligger anrika Hopetoun tea rooms som serverat afternoon tea sedan gallerian slog upp sina portar.

Som en värdig konkurrent till Block arcade och bara ett stenkast bort ligger Royal arcade där solen letar sig in genom de höga takfönstren. Detta är Melbournes första, och Australiens äldsta galleria. Marken köptes från ursprungsbefolkningen 1837 för tjugo pund. Roligast här inne är det stora uret som flankeras av de mytologiska figurerna Gog och Magog från Bibelns gamla testamente. Varje timme slår de i klockorna.

Några gator längre norrut i området kring Little Bourke street vittnar gränderna om slummen under guldruschens dagar. Flera av lagerlokalerna i massivt tegel från denna tid finns kvar på Niagara och Hardware lane. De stora krokarna som var till för att hiva upp tunnor med varor hänger fortfarande kvar.

På Manchester press inne på pittoreska Rankins lane kan man sitta i ett av fönstren och äta deras saftiga bagels och dricka ännu mer ljuvligt kaffe. Inklämt mellan nutidens skyskrapor och dåtidens viktorianska palats är arbetarkvarterens charm mer levande än någonsin.

Inte trött i fötterna än? Här finns fler gallerior och sevärdheter:

Cathedral arcade. En pärla! Inte bara arkitekturmässigt utan detta är ett helt hus med kläder, hantverk, konst och mycket mer från lokala konstnärer och designers. Ta hissen upp och gå in i de butiker och ateljéer som är öppna, varierar dag från dag.

ANZ Gothic bank. Låter som något ur Harry Potter. På hörnet av Queens street och Collins street. Banken används som vanligt men det går utmärkt att bara gå in och beundra.

333 Collins street. Under guldruschen var denna byggnad en bank. Hotades av rivning på 1970-talet men räddades och är numera en galleria. Överdådig.

Promenad 2. I förfädernas spår

Vi börjar promenaden vid Federation square som Melbourneborna älskar att hata. 2002 byggdes den mycket omtalade byggnaden i glas, zink och sandsten som nu härbärgerar museer och restauranger. Så fort solen tittar fram, och det gör den ofta, fylls trapporna på det sluttande torget i mitten med folk. Men denna plats har besökts betydligt längre än så. Redan för 30 000 år sedan var Melbourne hem åt kulinfolket.

Innan nybyggare från Europa bosatte sig här 1835 levde uppskattningsvis 60 000 aboriginer i delstaten Victoria. De var jägare och samlare som förflyttade sig utmed kusten allteftersom årstiderna växlade. Melbourne var då en central plats för möten och handel.

Kullerstenarna på torget är lagda efter ett mönster baserat på ett aboriginskt konstverk föreställande vattenvirvlar. Bland stenarna finns nio stycken dikter utmejslade i sandstensplattor som berättar om kulinfolkets skapelse.

Vid Federation square ligger också det lilla kulturmuseet över aboriginska folk; Koorie heritage centre. I bottenvåningen ligger ett galleri med aboriginsk konst. Just i dag är det målningar och hantverk från en enda släkt som visas. På övre våningen finns aboriginskt konsthantverk och bruksföremål i glasmontrar. Flätade korgar, bumeranger och smycken. Mest berörd blir jag dock av utskriften av dåvarande premiärminister Kevin Rudds offentliga ursäkt som täcker en hel vägg. Mellan 1909 och 1969 tog staten barn från aboriginska familjer. Mellan vart tredje och vart tionde barn stals under epoken, som kallas The stolen generation.

Hösten är redan långt gången men just i dag är vädret milt och solen varm. Nere vid kanten av floden Yarra har några tjejer dukat upp sin matsäck och dinglar med benen över kanten. Ett par män i brottarlinnen ror snabbt sin smala båt uppför floden. Här kan man hyra cyklar eller ta färjan till Williamstown. Birrarung är flodens ursprungliga namn och det har parken intill fått ärva. Här finns flera installationer med aboriginsk konst. Stora stenbumlingar står uppställda i en ring invid en grässlänt. De representerar Yarra bank speakers corner där aboriginernas medborgarrättsaktivister en gång i tiden kom för att debattera med folket. Skyskraporna bakom skapar en effektfull kuliss.

En kort promenad över gångbron tar oss till den södra sidan. Southbank är ett modernt kulturellt centrum i Melbourne. Bland skyskraporna finns konstmuseer och teatrar. Barerna utmed floden är populära vattenhål för finansfolket i kvarteret. Vid Queensbridge square tronar den stora Gayip-skulpturen i silver på ett stenblock mitt på torget. Gayip betyder en ceremoni som sammanför människor. Vid sommarsolståndet 1843 lär 300 personer ha dansat sju danser här under nio dagar för att bevisa sin vänskap. Skulpturen är den första i en serie med namnet ”Resande”. De resterande nio står på bron Sandridge och representerar nio perioder av immigration till Australien.

Vandringen går vidare västerut mot flodens mynning till Enterprize park. Här gick de första brittiska nybyggarna i land. Detta är alltså platsen där Melbourne, så som vi känner staden i dag, grundades.

Här finns de 30 pålar som aboriginska konstnärer smyckat för att påminna om sin historia. Pålarna är visserligen vackra med sina mönster i blåa nyanser och vittnar genom inskriptioner från avtal och rättegångar om den hjärtskärande orättvisa folket utsattes för. Men i övrigt kan man knappt ens kalla detta för en park. Snarare en rektangulär, sliten, gräsplätt inkilad mellan järnvägen, floden och Melbournes akvarium. Under järnvägens tegelviadukter har hemlösa slagit upp tältläger. Kläder och byttor och annat skräp ligger strödda på marken. En ensam man hoppar hopprep.

Detta är på så många sätt en sorglig plats som påminner om gångna och nuvarande livsvillkor. Vi lämnar den bakom oss och fortsätter tillbaka mot Federation square.

På vägen äter jag lunch på välkända puben Young and Jackson som släkt törsten åt besökare i 150 år. Inredningen och menyn går i klassisk pubstil och hit kommer man framför allt för ölen och stämningen. På övervåningen finns en finare restaurang och högst upp en takbar.

Avslutningsvis tar jag en tur på Ian Potter Center på Federation square. Museet är gratis och har en fantastisk samling aboriginsk konst. Dessutom är det ett tillfälle att se den kontroversiella byggnaden från insidan. Uråldrig historia mitt i nutiden.

Nyfiken på mer? Botaniska trädgården anordnar guidade turer med aboriginskt tema.

Promenad 3. Det konstnärliga Fitzroy

Melbourne är känt för sin goda mat och Melbourneborna är galna i kaffe. Inget kvarter med självrespekt utan ett fik – och det är ofta fullt med folk i alla åldrar. I bohemiska området Fitzroy, norr om stadskärnan tas detta till ytterligare en nivå. Här hänger konstnärer, bohemer, studenter – och turister på den uppsjö av konstgallerier, vintagebutiker, restauranger och kaféer som ligger tätt, tätt. De låga husen är ömsom sjabbiga, ömsom pastellmålade. Barerna har namn som Naked for satan. Så fort jag kliver av 11:ans spårvagn i hörnet av Brunswick street och Johnston street vill jag flytta hit.

Dessvärre begår jag redan tidigt på förmiddagen ett fatalt misstag. Efter att ha druckit skållhett kaffe och ätit fluffiga fattiga riddare på klassiska italienaren Marios får jag för mig att jag ska ta mig en titt i grannbutiken. En timme senare kommer jag ut från Brunswick street bookstore fullastad. Jag kryssar mellan butikerna söderut nedför Brunswick street med mina tunga kassar. Tar en kaffe till inne på Alimentaris delikatessbutik bara för att få bada en stund i den härliga atmosfären. Blundar och andas in doften av regnskog hos floristen Vasette. Den som gillar lokalt mode bör inte missa Design a space på adress 212. Ett galleri där lokala designers kan visa upp och sälja sina kläder och smycken. Här hittar man garanterat något som inte finns hemma.

Mitt i dagens hipsterparadis tornar höghus från 60-talet upp sig. Trettio år tidigare, under 1930-talet hade Fitzroy förslummats och var mest känt som ett tillhåll för kriminella och prostituerade. I ett försök att städa upp ersattes några av de värsta kvarteren med subventionerade bostäder för de mest utsatta. Alla problemen försvann så klart inte med nybygget och än i dag är lägenheterna till för socialt utsatta grupper.

Vidare runt hörnet in på Gertrude street är tempot lite lugnare och gatan lummigare. Här ligger flera konstgallerier. Servitörerna förbereder för lunch på uteserveringarna som kantar gatan. Men på många ställen går det bra att äta frukost hela dagen.

Smith street som skiljer Fitzroy från Collingwood är bullrigare och sjabbigare. Utanför N Lee bakery, som inte ser något ut för världen, tar kön upp hela gatan. Här lär Melbournes bästa Banh Mi, vietnamesisk mat i baguette, serveras.

Letar mig fram till Centre for Contemporary Photography på 404 George street. Ett litet fint fotomuseum med valfritt inträde, släng bara en peng i burken. Just i dag visas svart-vita drömska detaljer ur nya zeeländska landskap.

I gathörnen på Kerr street i riktning tillbaka mot Brunswick street ligger kvarterskrogar där det doftar som i himmelriket; smör och vitlök. Restaurangen Rice Queen lockar med sin kitschigt asiatiska inredning och sin påhittiga meny. Maten gör mig inte besviken!

Den som är här en helg kan avsluta eftermiddagen på fina Rose street market runt hörnet där konstnärer och hantverkare säljer sina alster.

Melbourne sägs vara Australiens mångkulturella mecka. Här bor människor från 180 länder och under mina promenader har jag bara sett en bråkdel. Så många kvarter kvar att vandra, så många kök kvar att prova. Å så en kaffe på det.

Ännu mer hipstermys? South Melbourne är ett gammalt arbetarområde nära hamnen med många trevliga kaféer och butiker. Passa på när det är marknadsdag.

Melbourne

Resa hit

Flest flyg med bara ett stopp från Stockholm går med Emirates och Quantas airlines via Dubai. Kostar omkring 12 000 kronor beroende på säsong. Flera andra bolag erbjuder två stopp från Stockholm, ett i Europa och ett i Asien. Melbournes prisläge är inte så olikt Sveriges men man drar nytta av den låga dollarn vilket gör att restaurangbesöken blir billigare än hemma. Bensin är ca halva priset jämfört med Sverige.

Äta och dricka

Morgonkaffe Svårt att råda eller göra fel här. Melbourne svämmar över av bra kaffeställen. Stor latte kostar ca 30 kronor.

Cup of truth Campbell arcade. Minimalt och snabbt.

The Journal 253 Flinders lane. Mörkt och intellektuellt. Bra lunchpriser.

Marios. 303 Brunswick street,

Fitzroy. Klassiskt italienskt ställe.

Alimentari. 251 Brunswick street. Deli och kafé i ett.

Frukost och lunch

Manchester Press. 8 Rankin lane. Frukost och bagels. Bagel och latte 120 kronor

Shanghai street dumplings. 342 Little Bourke street. Åtta dumplings kostar 60-80 kronor.

Young and Jackson. 1 Swanston street. Pubmat, öl och atmosfär.

N Lee Bakery 220 Smith street, Collingwood.

Yong green food. 421-423 Bruns-wick street, Fitzroy. Vegetarisk och raw food. Huvudrätt ca 100 sek

Frukost eller afternoon tea Hopetoun tea room, Block arcade, 282 Collins street. High tea med smörgåsar, kakor och scones kostar 300 sek.

Middag

Du Nord. 367 Little Bourke street. Middagsöppet. Serverar bland annat lax, köttbullar och lingondrinkar. Huvudrätt ca 80 kronor.

Rice queen. 389 Brunswick street, Fitzroy. Huvudrätt ca 140 sek.

Vue de Monde. 525 Collins street. Anspelar på utsikten från 55:e våningen. Avsmakningsmeny för 1 800 kronor.

Boende

Dyrt Langham hotel. 1 Southgate avenue, Southbank. Vi unnar oss en natt. Gammaldags lyx mitt i city. Mest minnesvärd är nog ändå chokladfontänen på frukostbuffén. 1800 kronor för ett dubbelrum.

Mellan: Downtowner on Lygon. 66 Lygon street. I Melbournes Little Italy. 1000 kronor för dubbelrum. Har även större lägenheter för familj.

Billigt: United backpackers. 250 Flinders street. Rent, centralt och garanterat socialt. 240 kronor för en natt i fyrbäddsrum.