Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/tre-stader-att-upptacka-i-ostra-europa/

Resor

Tre städer att upptäcka i östra Europa

Franciskankyrkan från 1600-talet ligger vid Prešeren Square i Ljubljanas historiska centrum. Foto: Shutterstock

Det finns många städer i östra Europa fulla av kultur, intressant historia och spännande arkitektur. Prag och Budapest känner de flesta redan till, vi väljer i stället att tipsa om tre andra platser värda ett besök.

Rätta artikel

1. Pittoresk miniatyrstad

Bild 1 av 2 I Ljubljanas kulturkvarter Metelkova hittar man ­graffiti, skulpturer och annan konst.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Storstaden Ljubljana känns som en småstad och är perfekt att cykla eller promenera i.
Foto: Shutterstock

Ljubljana, Slovenien

Sloveniens huvudstad är en storstad med småstadskänsla, utsedd till en av Europas mest idylliska platser av det amerikanska affärsmagasinet Forbes. Den är grön och bilfri och därmed en perfekt ort att cykla eller promenera i.

Gamla staden kantas av vinbarer, butiker och kaféer. Området Metelkova är ett kulturbohemiskt kvarter där en gammal militärförläggning har förvandlats till konsert­lokaler, kulturverkstäder och konsthallar. Moderna museet Msum riktar in sig på avantgardistisk östeuropeisk konst.

På Prešernov square står en staty som föreställer den slovenske nationalpoeten France Preseren. Från torget leder sex gator mot de tre broarna som ingår i gruppen Triple bridge över floden Ljubljanica som flyter genom staden.

Cankarjevo nabrezje är mest känt för loppmarknaden som hålls varje söndagsförmiddag där det säljs hantverk och antikviteter.

Tivoliparken är Ljubljanas största park med hästkastanjer, blomsterrabatter, statyer och näckrosdammar.

Resa hit: Tåg från Stockholm med 2–5 byten, bland annat i Hamburg och Rosenheim. Flyg från Stockholm cirka 4–5 timmar.

Koldioxidutsläpp: Flyg Stockholm–Ljubljana, cirka 513 kg per person tur och retur, inklusive höghöjdseffekt. (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se)

2. Skönheten vid Donau

Bild 1 av 2 Ovanför floden Donau tronar Bratislava slott. Molnfria dagar kan man se över till Österrike och Ungern.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Slovakiska Nationalteatern vid Hviezdoslavtorget i Bratislava stod klar i slutet av 1800-talet.
Foto: Shutterstock

Bratislava, Slovakien

Bratislava slott ligger på en kulle, blickar ut över Donau och är lätt att känna igen med sina röda spiror. På kvällen badar byggnaden i ett gyllene ljus. Slottet har rötter från 800-talet, men dagens slott är från 1600-talet och restaurerades på 1900-talet. Det slovakiska nationalmuseet ligger här och visar olika utställningar. Den verkliga skatten är en 23.000 år gammal kvinnostaty i mammutelfenben, kallad Venus från Moravany.

Nästan nere vid Donau står den gotiska 1300-talsdomen Sankt Martin som är en populär turistattraktion med sitt 85 meter höga torn. Under den ligger katakomber som man kan besöka.

Barockpalatset Palffy är ett sevärt konstmuseum. Strax intill ligger det rosa Primciálny, ärkebiskoparnas palats. Från palatset leder en passage till det gamla rådhusets innergård och vidare ut till torget Hlavné namestie.

Nový Most är en 430 meter lång bro över floden vars torn ser ut som ett ufo. Man kan åka upp i hissen och få en vid utsikt över staden.

Resa hit: Tåg från Stockholm med 2–7 byten, bland annat i Hamburg och Wien. Flyg från Stockholm cirka 4–5 timmar.

Koldioxidutsläpp: Flyg Stockholm–Bratislava, cirka 485 kg per person tur och retur, inklusive höghöjdseffekt. (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se)

3. Balkans Berlin

Bild 1 av 2 Fortet Kalemegdan i centrum av Belgrad har förstörts och byggts upp i omgångar sedan romartiden.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 På Nikola Teslas tekniska museum i Belgrad ställer man ut en mängd historiska flygplan, bilar och maskiner.
Foto: Shutterstock

Belgrad, Serbien

Mitt i centrum ligger den stora parken Kalemegdan med ett uråldrigt fort med utsikt över floderna Donau och Sava.

Nikola Tesla var en serbisk-amerikansk uppfinnare och forskare. Denne vetenskapsman är det närmaste man kan komma en serbisk nationalikon. Därför är det inte så konstigt att han fått ett museum uppkallat efter sig. Under den guidade visningen får man följa Tesla från ung till gammal och ta del av hans uppfinningar.

Trg Republike är Belgrads hjärta och runt om ligger flera sevärdheter som nationalteatern, nationalmuseet och statyn av prins Michael, prins i Serbien under 1800-talet.

I området Zeleni Venac ligger den äldsta marknaden som fortfarande är igång i Belgrad, öppen på söndagar.

Ada är en konstgjord sjö med sjuttiotalet barer och restauranger utmed stranden. Under varma sommardagar samlas tusentals människor för att njuta av solen, ta sig ett dopp och hoppa bungyjump, klättra på klättervägg och åka vattenskidor.

Resa hit: Tåg från Stockholm med 2–4 byten, bland ­annat i Hamburg och München. Flyg från Stockholm cirka 2–4 timmar.

Koldioxidutsläpp: Flyg Stockholm–Belgrad, cirka 552 kg per person tur och retur, inklusive höghöjdseffekt. (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se)

Läs om tolv spanska favoriter 

Läs fler resereportage