Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/tre-vandringsvanliga-oar-i-europa/

Resor

Tre vandringsvänliga öar i Europa

De röda klipporna på Korsika heter Calanches de Piana och är listade på Unescos världsarvslista. Foto: Shutterstock

Att snöra på sig vandringskängorna och vandra på semestern blir alltmer populärt. Öar kan vara en härlig plats att beundra utsikten från – och få en stund för sig själv.

Bild 1 av 3 Samaria på Kreta blev nationalpark 1962, bland annat för att skydda den vilda kretensiska geten kri-kri.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 3 Varje år åker två miljoner turister till Kreta, en del av dem för att vandra och njuta av naturen.
Foto: Shutterstock
Bild 3 av 3 Samariaravinen på Kreta är 17 kilometer lång och faller 1.200 meter. Den mest berömda delen är järnportarna där ravinen bara är fyra meter bred och bergssidorna upp mot 500 meter höga.
Foto: Shutterstock

Kreta – med Europas djupaste dal

Kreta är den femte största ön i Medelhavet och Greklands största ö med sina dryga 8.000 kvadratkilometer och cirka 600.000 invånare. Över två miljoner turister besöker Kreta varje år och många kommer hit för den makalösa naturen och de rika möjligheterna att vandra, inte minst i Samariaravinen som är 17 kilometer lång och faller 1.200 meter. Samaria blev nationalpark 1962, bland annat för att skydda den vilda kretensiska geten kri-kri.

Den mest berömda delen av ravinen är ”Järnportarna” där ravinen bara är fyra meter bred och bergssidorna upp mot 500 meter höga. Erfarna vandrare väljer den långa rutten som tar mellan fyra och sju timmar. Oerfarna tar en lättare väg, från Agia Roumeli till ”Järnportarna”, vilket tar mindre än en timme. Det finns även guidade turer genom ravinen som kostar cirka 40 euro, men de inkluderar inte entréavgift till ravinen.

Hitta hit: Lokalbuss/bil en dryg timme söder om Chania på nordvästkusten.

 

Bild 1 av 2 Svårighetsgraden på vandringarna på Korsika varierar. Man behöver inte ha tidigare erfarenhet av att vandra, men bör vara i god fysisk form.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Stavgång är populärt på Korsika.
Foto: Shutterstock

Korsika – vandra bland bergstoppar

Korsika är Medelhavets fjärde största ö. Till skillnad från den större grannön Sardinien som tillhör Italien, tillhör Korsika Frankrike. Ön är berömd för sina höga berg där snön ligger kvar långt in i juni, små tidlösa byar som hänger på bergssidorna, långa vita sandstränder på östkusten och undangömda vikar på den bergigare västkusten.

Ön är en favoritö bland många vandrare eftersom det finns fler än 100 bergstoppar att välja mellan – cirka hälften av dem är högre än 2.000 meter. Svårighetsgraden varierar, och man behöver inte ha tidigare erfarenhet av att vandra, men bör vara i god fysisk form. Vill man kan man vandra med guide. Flera av dessa guidade vandringar har staden L’Île-Rousse på norra delen av ön som bas och på turistbyrån i staden säljer man broschyrer med beskrivning av olika vandringar samt kartor. Vandringarna i det här området anses vara medelsvåra och är ofta mellan 10 och 18 kilometer långa, vilket tar mellan fyra och sju timmar att vandra.

Hitta hit: En nord-sydlig tåglinje går mellan Bastia och huvudstaden Ajaccio. Ett stickspår går till L’Île-Rousse. Lokalbuss går till större städer och till många mindre.

 

Bild 1 av 3 På Gotland finns mängder av vandringsmöjligheter. Vissa turer tar bara några timmar, andra ett par dagar.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 3 Väljer man höga klintvandringen tar man bussen norrut från Visby, vandrar i tre dagar och avslutar med att gå in i Visby.
Foto: Shutterstock
Bild 3 av 3 Jungfrun i Lickershamn är Gotlands högsta rauk, 27 meter över havet.
Foto: Shutterstock

Gotland – Sveriges egen Medelhavsö

80 mil kuststräcka varvas med raukar, fiskelägen och sandstränder. Många ovanliga växter trivs i det milda klimatet och fågellivet är också ovanligt rikt på Gotland. Här finns massor av möjligheter att vandra, vissa turer tar bara några timmar, andra ett par dagar. Och oftast följer vandringarna havet, så karta är nästan onödigt. Bil behövs oftast inte heller. Det bästa är att ta bussen från Visby till vandringens början, vandra i en eller ett par dagar och sedan ta bussen tillbaka.

Väljer man ”Höga klintvandringen” tar man bussen norrut från Visby, vandrar i tre dagar och avslutar med att gå genom ringmuren in i Visby. Avståndet från Kappelshamn i norr, där man kan börja vandringen, till Visby är cirka sex mil. I verkligheten är sträckan dock längre eftersom man tenderar att sicksacka mellan vandringsleden och havet för att bada.

Hitta hit: Ta buss 61 från busstationen i Visby upp till Kappelshamn på norra Gotland och vandra hela sträckan tillbaka till Visby.

Läs mer: Staden mitt i havet är en av Sveriges vackraste

Läs fler resereportage här