Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/turkiet/ren-njutning-och-historiska-vyer-i-istanbul/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Ren njutning och historiska vyer i Istanbul

Metropolen Istanbul är späckad med sevärdheter. När ögon och fötter fått sitt, passar det bra att ge kroppen en löddrig historieupplevelse.

Som en jättesemla utan lock ligger jag utsträckt på den varma marmorbänken under ett tjockt täcke av lödder. Ina, baderska, masserar med vana händer och så smått börjar avslappningen infinna sig.

Jag var spänd inför premiären på hamam, turkiskt bad. På nätet och bland vänner florerade hemska historier om brutal massage och sunkiga lokaler. Men det vackra Hürrem Sultan Hamam är en behaglig upplevelse för alla sinnen.

Istanbul, med sitt läge i både Europa och Asien, sina drygt 13 miljoner invånare och sin mäktiga historia, är mer än sevärt. Det är bara att njuta av god mat, vänlig atmosfär och storverk som Hagia Sofia, Blå moskén och Topkapi-palatset.

När sevärdheterna är avklarade – och fötterna trötta – vad passar bättre än att fortsätta historielektionen genom ett av alla hamam. Men välj ett ångbad som är vant vid utlänningar (se nästa sida).

Hürrems hamam, alldeles vid Hagia Sofia, stod klart 1556, när ottomanska riket var som störst. Efter flera år som mattaffär är det nyrenoverat till sitt ursprung. Süleiman den store lät bygga det åt sin favorithustru Hürrem. Blå moskéns skapare, stjärnarkitekten Mimar Sinan, ritade.

I förhallen får jag ett tygstycke, pestemal, och plasttofflor med tillsägelsen ”ta av dig allt”. Jag leds in i ett fuktvarmt marmorklätt rum där baderskan Ina tar över. Centralpunkten är en stor marmor­upphöjning med dekor i svart och guld. Den liksom väggar och golv är uppvärmd.

Runt väggarna finns vattenkar i marmor med gyllene kranar och skålar att ösa med. Högt ovanför svävar en kupol vars ljusinsläpp bildar en stjärnhimmel.

Jag placeras vid ett av karen och Ina börjar skölja med ljummet vatten, sedan allt varmare. Jag får ösa själv en stund ­innan Ina återkommer, nyper i huden och bedömer den mjuk nog för skrubbning.

Nygnuggad läggs jag på det uppvärmda marmorbordet. Ina sveper en avlång tygpåse i luften och vrider ur ett stort sjok med lödder. Snart är jag helt täckt.

Under det sköna skyddande löddertäcket blickar jag upp mot kupolens stjärnhimmel medan Ina masserar. Tanken svindlar, samma kupol blickade kvinnor upp mot för nära 500 år sedan.

Efter en hårtvätt är det final. Ina öser med en skål i varje hand. Nu går det från varmare till svalare. Så packas jag in i torra handdukar och leds ut, sätts i en vilstol med ett glas sval dryck.

Ottomanska rikets badkultur är en ren njutning, lustfylld och vacker. Och effektiv – renare har jag nog aldrig varit.

Resa hit: Istanbul

Flyg från Stockholm: Turkish Airlines direktflyg alla dagar. Pris från 2 000 kr t/r. Lågprisbolaget Air Pegasus direktflyg fyra dagar i veckan. Pris från 1 500 kr t/r.

Flyg från Köpenhamn: Turkish airlines flyger direkt alla dagar. Pris från 1 700 kr t/r. Lågprisbolaget Air Pegasus direkt fyra gånger i veckan. Pris från 1 100 kr t/r.

Tåg: Ett interrailkort giltigt utanför Sverige kostar från 2 535 kr vuxen/5 resdagar inom 10 dagar, barn från 1 310 kronor. sj.se

10 höjdpunkter i Istanbul

1. Hamam

Turistbyrån rekommenderar bad som är vana vid utlänningar: Hagia Sophia ­Hürrem Sultan Hamami, ayasofyahurremsultanhamami.com, Cemberlitas hamami, cemberlitashamami.com, Cagaloglu hamami, cagalogluhamami.com.tr.

2. Hagia Sofia

Den storslagna kyrkan invigdes av kejsar Justinianus år 537, blev på 1400-talet moské och är nu museum. Beundra skickligheten att för nästan 1500 är sedan kunna bygga 56 meter hög kupol, göra utsökta mosaiker och få pelare att bära upp tunga marmorgolv.

hagiasophia.com

3. Blå moskén

Omgiven av sex slanka minareter är den en av världens mest berömda religiösa byggnader. Namnet kommer av interiörens blå iznikkakel. Uppfördes av sultan Ahmed I och var klar 1616. Den är i bruk, därför är också besökstiderna begränsade.

4. Topkapi-palatset

Stort som en smärre stad. Härifrån styrde sultaner över en stor del av världen. Väggar prydda med konstfullt lagt kakel och marmor, pärlemorinläggningar, dekorerade kupoler pryder såväl harem som bibliotek. I skattkammaren finns bland annat berömdheter som Topkapi-dolken med stora smaragder och slevmakardiamanten på 86 karat.

topkapipalace.com

5. Basarer

Kärnan av Grand Bazar anlades runt 1460. I en labyrint av gränder ryms i dag över 4 000 butiker. Här hittar du allt från billigt tingeltangel till dyra mattor och guldsmycken. Pruta ordentligt. I kvarteren runt Grand Bazar är handeln intensiv. Kryddmarknaden närmare Galatabron är fantastisk att vandra i och njuta av högar med kryddor, te och torkade frukter.

6. Högsta berget

Büyük Camlica, Stora pinjekullen, är stadens högsta punkt med sina 261 meter över havet. På helgerna ringlar långa köer till kaféer och restaurang. Kullen ligger på asiatiska sidan och nås lätt med taxi (cirka 60 kronor) eller minibuss från Üskudar. Här, i slutänden eller början på Asien skådar man över pinjeträden ut över Gyllene Hornet, Marmarasjön och Bosporen ända till Svarta Havet. Flyttfågelsträcken drar över här och stället är mycket populärt bland fågelskådare under höst och vår.

7. Galatatornet

Väl synligt från större delen av Istanbul sticker det koniska taket upp 60 meter över marken. Med anor från 500-talet har både vikingar och Karl XII betraktat samma torn som vi gör i dag. Från tornets topp får man en bra överblick av stadens vindlande gator och gränder. På nionde våningen finns restaurang och nattklubb.

galatower.net

8. Moderna museet

Här kan man studera mötet mellan historiska och nya Istanbul. Restaurangen med sin uteservering har en av de bästa utsikterna över Marmarasjön, Bosporen och gamla stadens alla kupoler och minareter. Utställningarna med samtida turkisk konst omfattar allt från abstrakt konst till videoinstallationer.

Istanbulmodern.org

9. Cumhuriyet

Traditionell restaurang i tre våningar i livliga stadsdelen Beyoglu, inte långt från den stora gågatan Istiklal. Här serveras traditionell mat: meze, kebab och lammrätter. Till det dricks förstås Raki. Prova våning tre en lördagkväll, då spelas ofta levande musik och stämningen är minst sagt hög.

tarihicumhuriyetmeyhanesi.com

10. Åk båt

Stadens skyline kan definitivt mäta sig med New Yorks. Ett av de bästa ställena att se den är från vattnet med en kopp te. Det kostar inte mer än runt 10 kronor enkel resa och båtarna går från flera ställen, till exempel vid Galatabrons båda fästen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt