Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Underjordisk magi

Det är som att stiga ned i en delvis vattenfylld katedral under jord. Yerebatan Saray eller Det sjunkna palatset i hjärtat av Istanbul är en sensationell upplevelse för alla sinnen.

Den turkiske flamencogitarristen Ulas Can Ay blev inbjuden att spela i Yerebatan Saray, även kallad Basilikacisternen, i Istanbul.

– Det var den absolut häftigaste spelning jag varit med om, som att spela i en regnskog. Akustiken var helt annorlunda än jag föreställt mig och det ständiga droppandet, som ett svagt duggregn, ackompanjerade min musik. Men gitarren var sig efteråt inte lik på flera dagar på grund av den fuktiga luften, säger han.

Ingången till Basilikacisternen ligger ett stenkast från Istanbuls största moskéer, Hagia Sofia och Blå moskén, i Sultanahmet. Numera pekar rejäla informationstavlor mot den diskreta entrén som leder ner till den märkliga vattenreservoaren, upptagen på Unescos världsarvslista.

Historien tillskriver kejsar Justinianus I tillkomsten av Basilikacisternen på 500-talet, men troligen fanns en mindre vattencistern på platsen redan på 300-talet. Staden behövde en central vattenreservoar, inte minst i orostider. Vattnet leddes från Belgradskogen 19 kilometer norr om staden via ett sinnrikt system med akvedukter.

Skyltar varnar vid nedgången för våta och hala stenar och från taket droppar ett knappt märkbart duggregn. Men nere i den väldiga pelarsalen glömmer man lätt tid och rum: 336 belysta marmorpelare, 9 meter höga och arrangerade i 12 rader, bär upp taket i denna mäktiga katedral. Ett hundratal pelare har korintiskt, övriga doriskt kapitäl.

Stämningen är magisk och nere i det halvmeterdjupa, klara vattnet simmar glänsande karpar och guldfiskar. Längst bort i reservoaren leder en trappa ned till två mycket märkliga pelare: den ena vilar på ett jättelikt, upp- och nedvänt skulpturhuvud, den andra vilar på ett likadant huvud som ställts på kant.

Varför de två huvudena, som föreställer antikens Medusa, har placerats så originellt har forskarna aldrig lyckats klarlägga. Man vet inte heller varifrån skulpturerna hämtats.

Vid utgången ur Basilikacisternen finns ett litet kafé, skyddat av ett plexiglastak mot det ständiga droppandet. Här hålls regelbundet konserter med allt från turkisk folklore till spansk flamenco och klassisk stråkorkester men också poesiaftnar med inbjudna poeter från när och fjärran. Månadens program finns vid utgången en trappa upp där även en välförsedd souvenirbutik klämts in.

1963 spelades delar av James Bond-filmen ”From Russia with love” in i Istanbul och i en berömd scen paddlar agent 007 omkring mellan pelarna i Basilikacisternen.

Det lär finnas över 200 stora och små gamla vattencisterner i Istanbul och Basilikacisternen är en av tre stora som öppnats för allmänheten.

Den har renoverats i flera omgångar, senast så sent som på 1980-talet då stora mängder slam forslades bort ur underjorden.

De två andra stora vattenreservoarerna som är tillgängliga för besökare är Theodosiuscisternen i stadsdelen Eminönü, byggd 428–
443. Den har 32 marmorpelare och är 45 gånger 25 meter stor.

Philoxenoscisternen nära den antika Hippodromen i Sultanahmetdistriktet har inte mindre än 224 marmorpelare, 14–15 meter höga. Den rymde hälften så mycket vatten som Basilikacisternen och kallas även Birbindirek – cisternen från turkiskans ”1001 pelare”.

Så reser du till Istanbul

Resa dit: Tre flygbolag flyger direkt från Arlanda till Istanbul: SAS, Turkish Airlines och Norwegian (norrmännen landar på flygplatsen Sabiha Gokoen och inte på storflygplatsen Atatürk Havaalani).
Flygpriser under högsäsong från cirka 2.400 kronor (enbart flygstol); paketpriser med hotell/flyg för två personer, tre nätter från 8.500 kronor (Turkish Airlines).
En stor mängd med chartererbjudanden under högsäsong.
Hotell: från billigaste enstjärniga för 250 kronor natten till femstjärniga lyxhotell. Flera hotell har sänkt priserna i vår i väntan på bättre tider. Tre bra webbsidor: hotelreservation.se; hotels.com; expedia.se
Ju närmare de stora turistattraktionerna Blå moskén, Hagia Sofia, Topkapipalatset och Stora basaren desto dyrare hotellpriser.
Boka alltid på europeiska sidan för att undvika tidsödande (men trevliga) färjeresor.
Resetips: taxi till och från flygplatsen kostar och tar tid i högtrafik. Spårvagnsförbindelsen med ett byte går direkt från flygplatsen in till Istanbuls centrum och kostar en spottstyver.
DN Resor klimatkompenserar för alla sina resor.