Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Fotbollen visar vägen till Kiev

Gågatan Chresjtjatyk, Sofiakatedralen och Pripjat nära Tjernobyl.
Gågatan Chresjtjatyk, Sofiakatedralen och Pripjat nära Tjernobyl. Foto: Alamy

Vi svenskar hade tur i EM-lottningen. Nu får vi chansen att upptäcka Kiev, en för många okänd europeisk metropol. DN:s korrespondent Ingmar Nevéus tipsar om vad man bör se och göra i Ukrainas huvudstad.

Den 11 juni, när domaren blåser för avspark på Olympiastadion, kommer troligen fler svenskar att befinna sig i Kiev än någonsin i modern tid. För de flesta är förstås Sveriges tre gruppspelsmatcher i EM huvudsaken. Men det finns mycket annat att se och göra i Kiev också.

Vi hade tur i lottningen, för Ukrainas huvudstad här är möjligen den charmigaste av städerna i gamla östblocket. Samtidigt är det ingen stad som svenskar normalt besöker.

Visst finns här ytliga likheter med Moskva. De många förgyllda lökkupolerna och alla kyrilliska skyltar ger en lagom exotisk Östeuropakänsla. Sovjetarkitekturen syns här och var, till exempel i Hotell Ukraina vid Självständighetstorget som är som en mindre kopia av Moskvas Stalinskrapor, eller det groteska jättemonumentet Fosterlandet-Modern från Brezjnevtiden.

Men Kiev är inte särskilt ”sovjetisk” även om staden tillhörde unionen i 70 år. Den är inte heller särskilt rysk, trots att den är alla ryska städers moder (det första ryska riket hade sin huvudstad här) och trots att de flesta invånare umgås på ryska.

Och när de umgås gör de det ofta ute, på kaféer, restauranger eller helt enkelt på gatan. Gatulivet är en av de saker som ger Kiev en centraleuropeisk stämning, mer som Krakow eller Prag än Moskva och S:t Petersburg.

Här finns gott om gröna parker, med enorma kastanjer och ekar som ger skugga i sommarhettan. Här finns floden Dnjepr, så bred att man tar den för en stor sjö.

Huvudgatan Chresjtjatyk som skär genom den platta delen av centrum är en aveny nästan i klass med Champs-Élysées eller för all del Nevskij Prospekt. De breda trottoarerna är så gott som alltid fulla med folk på kvällarna, och på söndagar blir även själva gatan ett promenadstråk när den stängs av för biltrafik.

Ukraina har många problem. Det är fattigt, politiskt splittrat och lider under korrupta politiker. Här finns utbredd prostitution, en galopperande hivepidemi och djup social misär – även om man inte ser mycket av detta i centrala Kiev.

Ukraina är landet som alla trodde på. Det hade förutsättningar att bli bäst i klassen bland de gamla Sovjetrepublikerna – med världens bördigaste jord, med en välutbildad befolkning och ett strategiskt läge.

Men det har inte blivit så mycket av det där. Hittills. Nu väntar alla på nystarten.

Den kommer säkert, men förhoppningsvis inte just mot Sverige den 11 juni.

Resa hit

Ukrainska flygbolaget Aerosvit flyger dagligen mellan Arlanda och Kievs flygplats Borispol. Priser från cirka 2 000 kronor tur och retur. Flygtid två och en halv timme.
SAS flyger fyra gånger i veckan från Stockholm till Kiev via Köpenhamn.