Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Underbart bad och ljuvliga måltider

5

Allt sedan 1907 har folk vallfärdat till Nynäs havsbad för att bada och äta gott. Det märks redan vid incheckningen då den vänliga personalen instruerar oss om badhotellets ritualer och att vi kan klä om på vårt rum och sedan gå ner till havspaviljongen iförd den badrock och tillhörande tofflor som finns framlagda på rummet.

Sagt och gjort. Kort därefter sitter vi i bastun med en vidunderlig utsikt över Gårdsfjärden. Sedan doppar vi oss i det kylslagna vattnet i Östersjön innan vi kliver ned i den varma utomhuspoolen och bara njuter. Helt underbart.

Middagen inleds med en ”extra förrätt” som köket bestämt och som består av en frisk ceviche med räkor och gravlax. Resten får vi välja fritt från à la carte-menyn. Vi väljer carpaccio på renytterfilé och kallrökt lax till förrätt. Till huvudrätt blir det halstrad röding och hjortytterfilé. Allt perfekt tillagat och ljuvligt gott. Måltiden avslutas med körsbärspannacotta med pistageglass och lakritsglass med lemoncurd och maräng som är god, men ingen sensation. Till maten dricker en av oss det rekommenderade vinpaketet med utsökta viner och den andra tar ett närproducerat öl från Nynäs bryggeri.

Vi passar på att sova länge under sänghimlen i den stora dubbelsängen. Brunch serveras på söndagen mellan 9.30 och 11. Mätta och nöjda tar vi därefter åter igen på oss våra badrockar för en sista tur till havspaviljongen. Först klockan 13 checkar vi ut och lämnar Nynäs havsbad efter en på alla sätt behaglig weekend.

Fakta. Nynäs havsbad

Prisklass: Lyx. (Budget: 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2.000 kronor. Lyx: över 2.000 kronor.)

Rummen: Fantastisk utsikt. Stora dubbelsängar i det gamla Strandhotellet, som är huvudbyggnaden och består av 24 hotellrum, reception och restaurang. Vid sidan finns det modernare Badhotellet med 49 rum och konferenslokaler.

Service och atmosfär: Perfekt service, på gränsen till att vara lite för bra. Vet inte hur många gånger vi fick frågan om vi var nöjda och om det smakade gott. Fin blandning av gammaldags badhotell och modern restaurang. Fri wifi.

Utrymmen och aktiviteter: I badhuset nere vid/i sjön finns två stora varmvattenpooler, en ute och en inne, en ångbastu, en vedeldad bastu och en lågtemperaturbastu. Öppet året om. På övervåningen finns relaxrum med lågt placerade fönster så att man kan se havet utanför. På nedervåningen finns rum för spa-behandling och en servering med dagens soppa, och enklare tilltugg.

Maten: Mycket bra att det inte är en fast helgmeny utan att man får välja fritt på à la carte-menyn med tre olika förrätter, fyra huvudrätter och tre desserter. Vinpaketen anpassas till den mat man väljer.

Pris: Paket ”Sköna lördag” 6/9–29/11. Övernattning i dubbelrum, scones vid ankomst, fyrarättersmiddag exkl dryck, brunch söndag som serveras kl 9.30–11.00. Fri entré till bad och bastu. Incheckning kl 15.00 och utcheckning kl 13.00. Pris från 2.295 kr/person.

Tillgänglighet: Hiss och ramper i restaurang och huvudbyggnader. Trappor och steg i spa-anläggningen.

Kontakt: Telefon: 08-520 604 00, fax 08-520 604 01

Adress: Strandgårdsvägen 9, 149 34 Nynäshamn

Hemsida: http://www.sodexomeetings.se/nynashavsbad/

Mail: nynashavsbad.se@sodexo.com