Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Upptäck New York bortom Broadway

En höst i New York. Här finns något för alla, oavsett plånbok eller intressen. Men New York är inte bara Empire state building och Broadway – DN Resor har tagit en promenad över Brooklynbron och utforskat Williamsburg, Bushwick och heta Dumbo.

Bara att andas in luften och blicka upp mot skyskraporna inne på Manhattan ger en känsla av att befinna sig mitt i en film. Att få se Empire state building, Flatiron building eller monumentet över 11 september i verkligheten kan enbart i sig vara värt biljetten över Atlanten.

Men staden är inte bara Manhattan. New York består av fem stadsdelar: Manhattan, Queens, Bronx, Staten Island och Brooklyn. Och det är framför allt den sistnämnda som mer och mer börjat locka. Att åka över till Brooklyn ger den bästa utsikten över Manhattan med dess skyline. En vandring över Brooklynbron in mot stadens centrum är alldeles gratis och det finns dessutom otaliga takbarer i Williamsburg, Brooklyns fram till nyligen hetaste område, där man samtidigt som man äter och dricker får en panoramavy över East river.

Att köpa en pizzaslice, som finns att få i varje gathörn, och vandra längs med floden eller sätta sig i Central Park på Manhattan ger en känsla av att vara en ”äkta New Yorker”. Men vill man ha det ”äkta” New York är det numera till Bushwick man ska bege sig. Med L-linjen bortom Williamsburg ligger området dit unga konstnärer och kreativa själar flyttat sedan Williamsburg blivit alldeles för dyrt att bo i. Nästan varje fasad i Bushwick har tagits i besittning av några av New Yorks hetaste graffitikonstnärer. Det är ruffigt, industriellt och fullt av nydanande konceptrestauranger, som samtidigt trängs med den till största delen spansktalande befolkningens enklare tacoställen; taquerias.

Även området Dumbo (Down under the Manhattan bridge overpass) är fyllt av aktiviteter, och nya restauranger och barer dyker ständigt upp och konkurrerar om uppmärksamheten. För att riktigt komma under huden på New York krävs det att man tar sig till outforskade ställen, som kanske inte står uppskrivna på listor över de största sevärdheterna på Manhattan. Vi listar här sex spännande adresser i staden som faktiskt – bokstavligt talat – aldrig sover.

6 tips för dig som vill åka till the Big Apple.

Se bilder i bildspelet högst upp.

1. Klättra under Manhattan bridge

Under Manhattan bridge, granne med Brooklyn bridge, ligger området Dumbo. Här huserar Brooklyns bästa och mest kvalitativa loppmarknad på söndagar. Det finns även en gammaldags snurrande karusell, otrolig utsikt över Manhattans skyline och ett område med flertalet klätterväggar. För 9 dollar får du hyra klätterskor och det går även att få hjälp av en instruktör för en snabbkurs i hur man bäst tar sig uppför väggarna som har olika svårighetsgrad. Alltsammans medan man samtidigt hör tågen rusa förbi ovanför.

Hitta hit: F train till York street, eller A- eller C train till High street/Brooklyn bridge.

www.dumbo.thecliffsclimbing.com/

2. Roberta’s

Hetaste pizzan i New York hittar man i området Bushwick i Brooklyn. Här har paret Clinton haft tillställningar och det ryktas också om att Beyoncé och Jay-Z hade ett stort bråk inne på restaurangen. Men förutom kändisfaktorn har Roberta’s en radiostudio varifrån man sänder program om mat, en takterass där man odlar alla kryddor och grönt till sina pizzor och en innergård där Brooklyns hipsters samlas. Pizzorna kostar 110–180 kronor styck och förutom atmosfären är det hantverket och smakerna som verkligen satt Roberta’s och Bushwick på kartan.

Hitta hit: L train, station Morgan avenue.

Adress: 261 Moore street.

www.robertaspizza.com

3. Rollerskatedisco

Varför dansa på två ben när man kan dansa på fyra hjul? Det finns ett flertal ställen i New York som erbjuder rullskridskoåkning i diskoform. Pier 2 nedanför Brooklynbron är en stor utomhusrink under tak där man för endast 55 kronor kan hyra ett par skridskor och sedan åka så länge man behagar – eller tills de stänger. Vissa helger är temakvällar som exempelvis Michael Jackson-kväll. Utsikten över Manhattan är förstås svårslagen och precis bakom piren ligger Brooklyn bridge park med promenadvägar längs med floden.

Hitta hit: A eller C train, High street/Brooklyn bridge. Gå ned mot vattnet.

Adress: 150 Furman street.

www.brooklynbridgeskating.com

4. Beauty Bar

Manikyr, martini, ståuppkomiker och burleskshower – där har vi receptet på en bar i East village som erbjuder en helkvällsupplevelse. Inredningen går helt i glitter och är hämtad från gamla skönhetssalonger. Man sippar på en drink i en frisörstol med hårtorken strax bakom nacken. För 100 kronor får du en manikyr och valfri drink medan dj:en spelar 60-talshits. De flesta kvällar i veckan händer något extra i rummet längst in, till exempel en burleskshow eller ståupp med okända komiker som får pröva sina vingar.

Hitta hit: L train, station 3rd Avenue eller tio minuters promenad från Union Square.

Adress: 231 East 14th Street.

www.thebeautybar.com/home-new-york

5. The Cloisters

Ett av New Yorks minst kända men vackraste museum är The Cloisters som ligger ovanför Harlem på Manhattan. Cloisters betyder helt enkelt kloster och här specialiserar man sig på medeltida konst och arkitektur. Själva museet består av fyra franska kloster som fraktats över Atlanten och byggts upp igen av en finansman och notorisk samlare, som sedan fick sälja hela samlingen till familjen Rockefeller när han gick i konkurs. Entré 230 kronor.

Hitta hit: A train, station 190 Street. Muséet ligger i Fort Tryon Park på 99 Margaret Corbin Drive.

www.metmuseum.org/visit/met-cloisters

6. ”Asssscat 3000”

Teater finns det gott om i New York, men det är lätt att glömma bort att allt inte består av Broadwaymusikaler. Den kända komikern Amy Poehlers gamla ståupp-gäng har en egen teater, Upright Citizen’s Brigade. Inga reservationer behövs för 21.30-föreställningarna på söndagar som är gratis. Det är bara att ställa sig i kö en timme innan biljetterna släpps vid åtta. Tv-showen ”Saturday Night Live” letar efter nya komiker här och innan föreställningen, som är helt improviserad, visas bilder på alla medlemmar i ensemblen som just nu är manusförfattare eller medverkar i det kända humorprogrammet.

Hitta hit: Närmaste tunnelbanestation Penn Station eller 23rd Street.

Adress: 307 West 26th Street.

www.ucbtheatre.com/show/12

Resa till New York.

Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn med SAS, Norwegian, United Airlines och Delta. Flygbolaget Wowair flyger med stopp på Island. Priserna varierar stort beroende på veckodag och årstid.