Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Så hittar du Silicon valleys ikoniska platser

Efter mer än 70 år är Silicon valley fortfarande USA:s – ja, världens – tekniknav. Området är fullt av historiska platser med stor betydelse för hur vår moderna värld utformades. Men många är svåra att hitta om man inte vet var man ska leta.

1. Ma-velous

1408 Market Street, San Francisco

Bar och kafé som är granne med huvudkontoren för Twitter, taxi-appen Uber och betaltjänsten Square, vilket har gjort det till ett populärt vattenhål för dess programmerare. Snoka gärna över axeln på någon av de som sitter vid borden hukade över en laptop. Sannolikheten att du ser rader med källkod är stor, och det kan mycket väl vara nästa stora funktion på Twitter som tar form framför dig.

Lokalen har högt i tak och klart godkänt utbud av öl och lika godkänt kaffe på dagarna. Ta ett fönsterbord så kan du läsa ditt Twitterflöde med Twitters stora skylt ut mot Market street i bakgrunden.

2. Sightglass

270 7th street, San Francisco

Inrymt i vad som ser ut som en gammal lagerlokal på två våningar ligger detta café som är ett klassiskt hak för startupfolk. Stället är lätt att missa, men håll utkik efter cyklarna som sitter upphängda på väggen vid entrén. Väl där inne möts du av en högst medvetet skapad rå inredning av betong, stål och grovt trä.

Ta gärna med dig kaffet upp en våning. Där finns bord stora nog för att rymma ett mindre laptoparbetande startup-bolag.

Coupa Café

538 Ramona St, Palo Alto

Som kafé betraktat är Coupa ett högst ordinärt ställe. Där finns en liten uteservering mot en lugn gata, det vanliga utbudet av kaffe och en glassfrys inskjuten mot en vägg. Men platsen har en smått legendarisk status i Palo Altos startupkretsar. Många framgångssagor har diskuterats kring något av de små borden. En hel rad startups som riktar sig till tjänstesektorn har testats här innan de har släppts ut på marknaden. Dessutom sägs det att Steve Jobs hörde till stammisarna.

Tips: Sitt ute om du vill föra samtal. Den ganska oinspirerat valda musiken spelas på en volym strax över vad som är brukligt för bakgrundsmusik.

3. HP-garaget

374 Addison Avenue, Palo Alto

Av alla mytomspunna garage i Silicon Valley är detta det första och, måste man nog säga, det mest äkta. 1938 konstruerade Dave Packard och Bill Hewlett här ett oscilloskop, deras första apparat och därmed HP:s första produkt. Många anser därför att detta är platsen där Silicon Valley föddes. Huset i sig må ha en prosaisk framtoning, men här finns åtminstone en skylt som berättar byggnadens, och då framförallt garagets, speciella historia.

Nästan 80 år senare ligger HP:s kontor fortfarande i Palo Alto. Företaget omsatte 111 miljarder dollar 2014.

4. Första Googlekontoret

165 University Avenue

Även Google har ett garage i sin mytologiska skapelseberättelse, men frågan är om inte studentrummet på Stanforduniversitetet spelade större roll. Det var på det närbelägna lärosätet som grundarna Sergey Brin och Larry Page möttes när Sergey får uppgiften att visa nykomlingen Larry runt. När deras sökmotor visade sig ha potential flyttade de till 165 University Avenue, bara några kvarter från det legendariska HP-garaget. Google hade då åtta anställda. I dag rymmer byggnaden en oansenlig mobilbutik och en glassbar.

5. Googleplex

1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View

Trenden bland techföretag att inreda sina kontor som om en sockerchockad tolvåring hade fått bestämma kan till stor del skyllas på Google. Över hela världen är Googles inredning lika färgglad som företagets logga. Ingen av deras anläggningar representerar det bättre än huvudskeppet, Googleplex.

Inpasseringsreglerna är drakoniska. Som vanlig besökare får du nöja dig med att beskåda det från lite avstånd om du inte blir särskilt inbjuden. Men till skillnad från många andra av Silicon valleys jättekontor är Googleplex med dess bjärta detaljer värt att se även från utsidan.

6. Steve Jobs garage

2066 Crist Drive, Los Altos

Alla dessa garage… Men den som vill spåra rötterna till vår tids teknikvärld måste ta en sväng förbi denna oansenliga enplansvilla med en vitmålad garagepåbyggnad. Enligt mytologin var det här persondatorn uppfanns när grundarna Steve Wozniak och Steve Jobs lödde ihop den första Apple-datorn. Wozniak har senare tonat ner dess betydelse – han designade i själva verket datorn på annat håll – men visst var garaget deras. ”Det blev som ett hem för oss”, har han sagt till Businessweek.

Hittar du hit kommer du begripa att du inte är först. En skylt varnar nyfikna för att gå för nära, men att titta från gatan är okej.

Zucks hipsterhem

Korsningen 21st Street och Dolores Street

Det finns många historier om Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs hus- och markköp, innan han bestämde sig för att ge bort 99 procent av sina Facebookaktier till välgörenhet. Som den gången då han köpte en del av Hawaii för 800 miljoner kronor. Men den som fascineras av bråk ska bege sig till 21st Street, mitt i hippa distriktet The Mission. För ett par år sedan köpte miljardären ett hus här och började renovera i stor stil. Han rev upp trottoaren för att lägga fiberkabel och tog dit byggarbetare som väsnades tills grannarna tröttnade. Det gick så långt att säkerhetsvakter råkade ut för trakasserier. En person har gripits och har förbjudits att komma i närheten av dem.

7. Apples nybygge

19111 Pruneridge Avenue, Cupertino

Apples nuvarande kontor har en cool adress, men det är också allt. (Gatunamnet Infinite Loop är ett en referens till ett programmerarmisstag.) Som bygge är detta 1990-talsschabrak förvånansvärt trist och smaklöst.

Desto mer imponerande är det enorma, superfuturistiska kontor som Apple bygger ett stenkast därifrån. Utformat som en stor cirkel för den tankarna till ett rymdskepp. Först 2017 ska Apple flytta in, men konstruktionen pågår för fullt och det finns en chans att få en glimt av Silicon valleys mest hajpade byggarbetsplats.

Adressen är ungefärlig och kan vara omöjlig att nå eftersom vissa vägar har stängts av. Se den snarast som ett riktmärke och leta i omgivningarna efter en utkiksplats.

Läs mer: Nostalgi för datanördar i San Francisco

Fakta. Res & bo

Resa hit:
Resa till San Francisco från Stockholm kostar från cirka 4.100 kronor (Norwegian) till 10.000 kronor, beroende på flyg­bolag, framförhållning och hur många mellanlandningar man mäktar med. Från Köpenhamn är priserna ungefär de samma.
Bo:
Lyx: Orchard Garden, 466 Bush Street, San Francisco. Dubbelrum från cirka 3.000 kronor.
Medel: Hotel Kabuki, 1625 Post St, San Francisco, Japantown, San Francisco. Dubbelrum från cirka 1.200 kronor natten.
Budget: The Red Victorian, 1665 Haight St, San Francisco. Vandrarhem kostar cirka 400 kronor per natt, dubbelrum kostar cirka 1.200 kronor natten.

Klicka här för att se kartan i större format!