Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Vandring med anor i Vålådalen

Vålådalen bjuder på klassiska fjällvandringsmarker. Barnfamiljer och mer vana vandrare lockas av välmarkerade leder med olika längd och svårighetsgrader. Här finns något för alla!

Artikeln har tillfogats en rättelse.

Vi befinner oss på Vålådalens fjällstation några mil söder om Åre, mitt i den jämtländska fjällvärlden. Det är en anläggning med stolta sportsliga anor. Här har både löparen Gunder Hägg och boxarna Ingemar Johansson och Floyd Patterson laddat upp inför sina stordåd, och numera kommer svenska längdlandslaget hit för att träna.

Fakta.Vålådalens fjällstation

STF Vålådalens fjällstation byggdes år 1923 och har totalt 225 bäddar i 2- och 4-bäddsrum och stugor. Stationen erbjuder både hel- och halvpension, och det finns också en affär för den som föredrar att laga maten själv.

Äter gör man antingen i restaurangen som serverar frukost eller middagsbuffé, eller i ”Olgas Matsal”, som har en à la carte-meny med bland annat jämtländska specialiteter. I restaurangen kan man köpa lunchpaket för vandringen, men man måste ha med egen termos.

Vålådalen är den enda fjällstationen som har egen sporthall. På vintern finns gott om preparerade längdskidspår, en rullskidbana samt en egen skidbacke med två nedfarter. På fjällstationen finns också både bastu och badtunnor för trötta vandrare.

För den som inte vill släpa med sig en massa finns en liten sportaffär där det både går att köpa och hyra utrustning för vandringen.

 

Prisexempel: Boende med självhushåll, 780 kronor för ett dubbelrum och natt. Boende med halvpension, 1 950 kronor för ett dubbelrum och natt.

Mer info: www.svenskaturistforeningen.se, sök på Vålådalens fjällstation, www.valadalen.se

Själva är vi här för att vandra i klassiska fjällvandringsmarker. I Vålådalens fjällreservat med en yta lika stort som Öland ligger fjällmassiv som Bunner-, Härjångs-, Lunndörrs- och Anarisfjällen. Men också de lite mer svårtillgängliga Hottögs- och Ottfjället.

Härifrån utgår många välmarkerade leder med olika längd och svårighetsgrader som lockar alltifrån barnfamiljer till mer vana vandrare och cykelentusiaster. Fjällstationen ligger på 600 meters höjd, vilket gör att man redan befinner sig på fjället och därför slipper en del tråkig stigning.

Det är en strålande dag och ryggsäckarna är packade med matsäck och extra kläder. Trots att det är varmt vid fjällstationen så kan vädret slå om snabbt på fjället, så det är bra att ta med både regnkläder, vantar och mössa.

Dagens vandring ska gå till Pyramiderna och Issjödalen, bägge märkliga lämningar efter inlandsisens framfart i området för 9 000 år sedan. Tur och retur är leden drygt 22 kilometer lång, en perfekt dagsvandring i lugnt tempo.

Leden går genom naturskog och över kilometerlånga myrar, och på höger sida passerar vi fjället Middagsvalen och Forssjöarna. Vi balanserar på träspänger, kliver över rotsystem och undviker att halka på stigar där vattnet forsar runt fötterna. Efter någon mil närmar vi oss Grönvallen, ett sedan länge övergivet sameviste, och björkskogen öppnar upp sig i en äng med midsommarblomster, smörblommor och orkidéer. Humlorna surrar, solen skiner och det är vindstilla.

Grönvallens gamla kåtor och härbren är som små hobbithus hämtade ur ”Sagan om ringen”. Här finns ett vindskydd där man kan vila, men vi vill vidare och stannar bara helt kort för att ta några klunkar vatten.

 

1. Vålådalens fjällstation. 2. Vallbo. 3.Nulltjärnen. 4. STF Lunndörrstugan. 5. Ristafallets camping. 6. Lundhags fabriksbutik. 7. Pyramiderna. 8. Stor-gröngumpen.

Vid Grönvallen viker leden av upp mot fjället. Då och då möter vi vandrare med rejäla packningar som har övernattat i tält eller i någon av stugorna på fjället. En man med en glad golden retriever i sällskap har hittat ett stort renhorn på fjället. Han ser nöjd ut när han passerar oss med hornet taktfast guppande på ryggsäcken och hunden skuttande efter.

Efter en lätt stigning börjar vi närma oss kalfjället och på avstånd ser vi Pyramiderna torna upp sig. Rakt fram ligger fjälltopparna Stor-Gröngumpen och till höger Stor-Anahögen som bägge tillhör Anarismassivet. Till vänster ligger en renvaktarstuga, men inga renar. Förmodligen har de dragit sig längre uppåt fjället för att beta.

Vi slår oss ner vi foten av fjället för att äta lunch, med perfekt utsikt över dalen och det vindlande och storslagna fjällandskapet. På grund av en ökande mängd turism i området är det numera förbjudet att klättra upp på Pyramiderna, som behöver skyddas från slitage. Men det gör ingenting, det räcker med att bara sitta och njuta av den spektakulära vyn.

På vägen tillbaka går leden via Issjödalen, där vattnet från inlandsisen en gång i tiden forsade fram med så stor kraft att det grävde ut hela dalgången. Vi passerar Kungliga jaktklubbens röda träpaviljong, som byggdes på 1800-talet, och 15-åringen passar på att kasta lite macka i den klart turkosblå Issjön innan vi fortsätter.

På vägen tillbaka börjar tröttheten sätta in. Efter två mils vandring avhåller man sig gärna från språngmarscher och vi börjar längta efter att dra av oss kängorna. På spången över den sista myren möter vi ett äldre par från södra Sverige som är på väg upp till Lunndörrsstugan för att övernatta. Som sig bör stannar vi och byter ett par ord. De berättar att de älskar den här delen av fjällvärlden och återvänder ofta hit för att vandra. 15-åringen, som nu är långt framför oss, hojtar att vi måste gå fortare, så vi säger hejdå och lufsar vidare, och efter några kilometer ser vi Vålån och, på andra sidan ån, bebyggelse.

När vi är tillbaka på fjällstationen är klockan över halv sju på kvällen. Stegräknaren visar att vi har gått nästan tre mil och fötterna är så svullna att det är svårt att få av sig kängorna. Men nu väntar bastu och utomhuspool, och sedan en trerättersmiddag med jämtländska specialiteter på fjällstationens restaurang. Det blir ren, hjortron och lokalt öl. En perfekt avslutning på dagen.

I en tidigare version av artikeln uppgavs fel priser för rummen på Vålådalens fjällstation.

 

Resfakta.

Resa hit: Med bil: E14 till Undersåker och därefter söderut cirka 27 kilometer mot Vålådalen.

Tåg: Stockholm–Undersåkers station: Tågresan tar cirka sju timmar. Det finns flera avgångar under dagen, samt ett nattåg som är framme vid sjutiden på morgonen.

Göteborg–Undersåkers station: Dag- och nattåg med byte vid Stockholms central och eventuellt byte i Sundsvall, restid 12–13 timmar.

Malmö–Undersåkers station: Dag- och nattåg med byte vid Stockholms central och eventuellt byte i Sundsvall, restid cirka 13 timmar.

Från Undersåkers station tar man buss 562 (Länstrafiken, www.ltr.se) eller taxi (till exempel Stefans taxi, www.stefanstaxi.se) en resa på cirka 20 minuter till Vålådalen. Fjällstationen kan hjälpa till med transfer till och från stationen.

Med flyg: Till Östersund med SAS eller Braathens. Därefter buss med Länstrafiken, www.ltr.se, eller hyrbil.

 

Upplev mer

Naturum Vålådalen

Informationscenter i anslutning till fjällstationen som berättar om fjällreservatets djur, natur och historia. Naturum erbjuder både föreläsningar, utställningar och guidade aktiviteter. Väl värt att besöka före vandringen.

 

www.naturumvaladalen.se

 

Vallbo Fjällgård

Fjällpensionat i Vålådalen som har funnits sedan år 1924. Restaurangen serverar lunch och våfflor även för ickeboende. Erbjuder både bed & breakfast och boende i helpension för 700 kronor dygnet.

 

www.vallbofjallgard.se

 

Vallbo kapell

Träkapell som byggdes år 1863 för att samerna skulle ha ett kapell att besöka under renskiljning och renslakt. Altarpredikstolen från år 1756 är gjord av den jämtländske träsnidaren Jonas Granberg, som för övrigt deltog i det Armfeldtska tåget mot Norge år 1718.

 

Vallbo 302, Undersåker

 

Fiska

I Vålådalen finns gott om fiskevatten som passar de flesta. I till exempel Mellandalstjärn, Hästskotjärn, Midaftonssjöarna och Storån finns öring och harr, och den som vill vandra längre kan testa fiskelyckan i Lunndörrstjärnarna vid foten av fjället.

Fiskekort köps i fjällstationens reception eller via www.natureit.se

 

Nulltjärn

Fantastiskt vacker badsjö med en lång sandstrand, mitt i fjällvärlden. Varma somrar håller vattnet en behaglig temperatur och vid stranden finns både vindskydd och grillplats. Ligger cirka åtta kilometer tur och retur från fjällstationen. Leden är enkel och går genom fin björkskog.

 

Ristafallet

Kanske mest känt från filmen ”Ronja Rövardotter”. Det är på en sten i mitt i fallet som Ronja skriker sitt vårskrik. Men Ristafallet är imponerande i sig självt, det är ett av Sveriges största – 50 meter brett och med en höjd på 14 meter. Ristafallet ligger strax utanför Undersåker och här finns både camping och restaurang.

 

www.ristafallet.se

 

Lundhags fabriksbutik i Järpen

Omistlig outlet för den friluftsintresserade, här man kan verkligen fastna. Inte jättebilligt, men ett stort sortiment kläder, skor och utrustning för både sommar- och vinteraktiviteter.

Atlantvägen 1, Järpen

 

www.lundhags.se