Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Världens vackraste vandringar – från Norge till Nepal

Bedövande vacker vy över Ordesaravinen i spanska Pyrenéena.
Bedövande vacker vy över Ordesaravinen i spanska Pyrenéena.

Naturupplevelserna gör ju vandringen – så var hittar man de mest betagande? DN Resors Kicki Lind guidar till några av världens mest vidunderliga leder.

Människor har förflyttat sig till fots i alla tider. Ett enklare, mer naturligt sätt att ta sig ut i naturen finns inte. Förutom ett par sköna kängor behövs ingen specialutrustning. Våra kroppar är helt enkelt gjorda för att gå!

Möjligheterna är oändliga. Ett tält ger förstås friheten att slå sig ner i stort sett var man vill, men på många håll måste man fråga markägaren om lov eftersom allemansrätten bara gäller i Sverige.

Tungt blir det också om man utöver personliga pinaler ska bära på tält, sovsäck, liggunderlag, mat, kök och bränsle. Friheten har sitt pris. Ibland är det värt det, ibland inte.

Alternativet är att bära lätt och att övernatta på bemannade hyttor, som kan sägas motsvara svenska fjällstationer eller stugor. Bor man på hyttor klarar man sig bra med begränsad packning, bara något ombyte och sovsäckslakan. Då är det heller inte så tungt att gå. Man går till dukat bord varje kväll, det dricks vin och spelas kort, kartor begrundas och goda råd byter ägare. Någon kanske plockar fram en gitarr. Den otvungna gemenskapen bland likasinnade kan bli påtaglig.

Till fots mäts avstånd oftast i timmar i stället för i kilometer. En normal men rejäl vandringsdag kanske innebär 5–6 timmars vandring. Varva med kortare dagsetapper. Guideböckerna tipsar om lämpliga rutter och delsträckor.

Även i trakter som ligger förhållandevis nära civilisationen infinner sig ofta känslan av verklig vildmark. Storslagna vilda vyer blandas med sömniga bergsbyar där gubbar sitter i skuggan under ett träd och spelar bräde, så som gubbar gör om eftermiddagarna i skuggan under ett träd i stora delar av världen. Och tiden tycks stå still.

Att vandra med barn är ett härligt sätt att komma nära varandra i en mer avskalad tillvaro än den på hemmaplan. Gör dagsutflykter från en bekväm bas eller gå från ställe till ställe. Att förflytta sig och sova på nya platser är spännande både för liten och stor. Barn från omkring 6 års ålder klarar att bära en egen liten ryggsäck med regnkläder, ombyte, godis och något litet mellanmål. På så vis blir vandringen ett äventyr och en expedition på riktigt.

Har man väl börjat upptäcka världen till fots är möjligheterna oändliga. På vandring finns tid att tänka, tillvaron får nya perspektiv och man kommer nära både sig själv och varandra. Det finns helt enkelt få sätt att upptäcka okända trakter på som är så välgörande för både kropp och knopp – samtidigt.

Till fots finns bara här och nu.

Foto:

1. Jotunheimen, Norge

Besseggen i Jotunheimen är Norges populäraste fjälltur som lockar 40 000 vandrare varje år. Besseggen kan attackeras från två håll och oavsett riktning är det emellanåt brant upp eller ner. Högsta punkten ligger på 1 743 meter och utsikten över sjöarna Gjenden och Bessvatnet med bergen i fonden är betagande.

I Norge är fjällvandring lika med njutning, där lätt packning är lika självklar som gourmetmiddagar och skön sömn på timrade hytter med torvtak. Norrmännen slår sig ned vid ett dukat bord varje kväll och låter sig väl smaka av trerättersmiddagar som ofta håller minst lika hög klass som restaurangerna i storstadsdjungeln. Även svenska fjällstationer håller hög klass men vi har en bit kvar innan begreppet fjällvandring klingar lika njutningsfullt i folksjälen som i Norge.

Resa hit: Buss eller bil från Oslo till någon av fjällstationerna Gjendesheim och Spiterstulen. Leden mellan dessa båda fjällstationer är en lagom veckotur som inkluderar Besseggen.

Tips: Bästa informationen om lederna finns på norska turistföreningens hemsida. De anordnar också guidade vandringar i området. www.turistforeningen.no

Foto:

2. Pyrenéerna, Spanien

Pyrenéerna ligger på gränsen mellan Frankrike och Spanien och sträcker sig från Atlanten till Medelhavet. Europas motsvarighet till Grand Canyon, Ordesa-ravinen, har av Unesco utnämnts till världsarv och ligger ganska så precis mitt i spanska Pyrenéerna. Få andra vandrare syns till men lammgamar vingseglar i skyn och murmeldjur kikar nyfiket fram från sina gömslen bland stora stenblock. Bergsporten i dessa trakter har flerhundraåriga anor och tas på stort allvar.

Bergshyttan Goriz ligger på 2.200 meters höjd och omges av blommande alpängar och berg där snön även i mitten av juli ligger kvar i fläckar. Goriz är en mötesplats för berättelser om stora upplevelser så att mobiltelefonerna för länge sedan förlorat täckning är det ingen som bryr sig om.

Resa hit: Från Barcelona med buss till bergsbyn Torla som ligger helt nära Ordesa Monte Perdido nationalpark.

Boktips: ”Trekking in the Pyrenees” (Trailblaizer publication) av Douglas Stratfield-James.

Foto:

3. Transsylvanien, Rumänien

Transsylvanien är ett landskap i västra och norra Rumänien som avgränsas av bergskedjan Karpaterna. Här, i Greve Draculas mytiska hemtrakter, hör den lilla byn Bran till en av Rumäniens största turistattraktioner. Slottet som vakar över den lilla staden byggdes på 1200-talet men är fint restaurerat. Inte mindre än sju filmer om greve Dracula har spelats in här.

Landskapet varierar från vida öppna fjällhedar och bokskogar till praktfulla blomsterängar. Vandrarna är få men en och annan fåraherde syns till tillsammans med får i hundratal som myllrar likt ulliga tussar längs bergssidorna. Med drygt 3.000 björnar på en yta hälften så stor som Sverige är Rumänien det björntätaste landet i Europa och rovdjursturismen växer stadigt.

Resa hit: Från Brasov med buss till Bran. Härifrån kan man på 2-3 dagar vandra över Bucegimassivet till staden Sinaia.

Boktips: ”The mountains of Romania” (Cicerone press) av James Roberts.

Foto:

4. Inkaleden, Peru

En av världens mest mytomspunna vandringar är Inkaleden till ruinstaden Machu Picchu i Peru. Anderna genomkorsas av ett helt nätverk av inkafolkets stenlagda gamla stigar och leden till Machu Picchu är den mest kända.

Den klassiska rutten är drygt fyra mil lång och avverkas på lika många dagar av tusentals besökare varje år. Många som vandrar Inkaleden har bärare med sig, som utöver tält och mat också kan bära en del av besökarnas packning. Det är bitvis brant upp- eller nerför höga berg och djupa dalar. Högsta passet är på 4 200 meter. Att på vandringens sista dag blicka ut över Machu Picchu är en höjdpunkt i absolut världsklass.

Resa hit: Inkaleden börjar vid den lilla byn Piscaycucho och tågstationen ”Km 82” som man når med tåg eller buss från Cusco.

Boktips: ”Trekking Peru” (Mountaianeers books)av Robert & Daisy Kunstaetter.

Foto:

Korsika, Frankrike

Korsika är vilt i mer än en bemärkelse. Medelhavets bergigaste ö rymmer både korta halvdagsturer och den mytiska GR20 som är 18 mil lång och anses vara en av de tuffaste vandringarna i Europa. Men den som tänker sig en mindre krävande vandring har också mycket att välja på. En trevlig tur är ”Mare a Mare Sud”, fem dagar tvärs över södra Korsika. Här går man genom svala tall- och kastanjeskogar, förbi uråldriga fikonträd och korkekar, genom lummiga olivlundar, sömniga bergsbyar och över blommande vallmoängar. Luften doftar tall, timjan, mynta och rosmarin.

På ”Gites d’etapes”, ett mellanting mellan vandrarhem och fjällstation, går man till dukat bord. Lunchpaketen är rejäla med smakrika korvar, getost, rökt skinka och färskt bröd.

Resa hit: Flyg till Ajaccio eller Bonifacio. Vidare med lokalbuss eller taxi till Propriano eller Porto Vecchio. Mellan dessa orter går leden ”Mare a Mare Sud”.

Boktips: ”Vandra på Korsika” (Alpina förlaget) av Ewa Hellström-Boström.

Foto:

6. Madeira, Portugal

Madeiras vindlande bevattningskanaler, levador, är en turistattraktion av imponerande mått, närmare bestämt 215 mil. Dessutom finns flera här bra vandringsleder. De äldsta levadorna har flera hundra år på nacken, och förser än i dag hela ön med vatten.

Öns högsta punkt är bergstoppen Pico Ruivo som reser sig 1 862 meter över havet. Vandraren möter karga lavalandskap och vilda vyer över grönskande dalgångar.

På sina håll tycks varje kvadratmeter vara uppodlad i prydliga terrasser. Prunkande trädgårdar, frodiga bambuskogar, mogna aprikoser, smultronplantor i full blom och julstjärnor stora som träd. Samtidigt! Levadorna är lättillgängliga och lättgångna, lutningen är oftast minimal.

Resa hit: Från huvudorten Funchal går det buss till flera mindre orter som fungerar som bas eller utgångspunkt för olika dagsvandringar.

Boktips: ”Vandra på Madeira” (Vildmarksbiblioteket) av Anita och Birger Lövland.

Foto:

7. Mont Blanc, Frankrike/Italien/Schweiz

Mont Blanc är mer än ett berg, det är ett 25 kilometer långt bergsmassiv med 400 distinkta toppar och ett 40-tal glaciärer. Så länge man jämför med övriga Europa är vyerna svårslagna.

Här ses vandrare som tycker att frihet stavas eget tält, kök och rejält tilltagna ryggsäckar och cyklister som utrustade med endast en tandborste och en vattenflaska gudsföraktande släpper bromsarna i varje brant nedförslut. Bergen vakar över leden och ofta känns det som om man befinner sig mitt i ett klassiskt alp-pussel. Här och där syns både stenbockar och murmeldjur. Leden runt Mont Blanc går genom tre länder, men mänskliga påhitt som landsgränser förefaller ganska överflödiga och betydelselösa bland bergen.

Resa hit: Starta i Chamonix eller Les Houches i Chamonix-dalen. De flesta väljer att gå motsols runt berget, vyerna sägs komma bäst till sin rätt om man går åt det hållet.

Boktips: ”Tour du Mont Blanc” (Trailblaizer publication) av Jim Manthorpe.

Foto:

8. Dolomiterna, Italien

Dolomiterna består av mer än 14 olika bergsmassiv som alla har åtminstone en topp över 3.000 meter. Kor med pinglande klockor betar på milsvida gröna ängar och här och där ligger små fäbodar utspridda – tills färgskalan plötsligt ändras till ett stenigt färgspel i brunt, beige och rostrött. Hälsningsfraserna vandrare emellan duggar tätt: Grüss Gott! Bongiorno! Salve!

Måltiderna skiljer sig lika mycket som hyttorna där de serveras. Middagarna brukar vara rikliga, med vin som billigaste måltidsdrycken och ett imponerande utbud av efterrätter. Frukostarna är mer varierade.

En morgon består den av yoghurt, färska hallon och blåbär, hemlagad sylt och marmelad, skinkor, ostar och färskt bröd. På nästa hytta serveras bara två torra frallor och något varmt att dricka. Basta.

Resa hit: Från Brixen med taxi till Berghotel Schlemmer. Härifrån kan man följa Alta Via 8 för en veckolång vandring genom västra Dolomiterna.

Boktips: ”Vandra i Dolomiterna” (Alpina förlaget) av Eva Hellström-Boström.

Foto:

9. Atlasbergen, Marocko

Atlasbergen sträcker sig 240 mil genom Marocko, Algeriet och Tunisien. De riktigt alpina områdena finns i Marocko, där Höga Atlas är den mest imponerande bergskedjan både till omfång och höjd. Här ligger Nordafrikas högsta berg Jbel Toubkal, 4 167 meter, och man kan vandra hela vägen upp till toppen. Den som väljer att hålla sig på lägre höjder kan blicka ut över gröna terrassodlingar, ockrafärgade bergssidor och vattenfall. I luften blandas doften av lavendel med träkolslagad mat från berberbyarna. Berberna är ursprungsbefolkningen i Marocko och till fots i dessa trakter möter man dess kultur och traditioner.

Resa hit: Buss eller taxi från Marrakesh till byn Tagfart som är en av flera utgångspunkter för vandring i Höga Atlas.

Guidebok: ”Footprint Morocco” (Footprint handbooks) av Jessica Lee.

Foto:

10. Himalaya, Nepal

Nepals bergsvyer med snöklädda toppar över 8 000 meter lockar människor från hela världen. Även om det bara är en liten andel besökare som bestiger Mount Everest så vill de flesta på ett eller annat vis uppleva Himalaya. Och det är inte bara bergen som berör.

En av de populäraste vandringarna går runt hela Annapurnamassivet och tar 18 dagar. Leden har använts av bybor, handlare och pilgrimer i hundratals år. Böneflaggor fladdrar i vinden och i byarna hälsas man vänligt av människor som sliter hårt för sin tillvaro.

I Nepal kan man välja mellan att övernatta på olika tehus längs leden, eller att gå tillsammans med bärare, guide och kock och sova i tält. Med utsikt över bergsjättar som Annapurna och Dhaulagiri känner man sig nära himlen, och är det också.

Resa hit: Från huvudstaden Kathmandu med buss eller inrikesflyg till staden Pokhara. Härifrån utgår vandringarna till och runt Annapurna.

Boktips: ”Nepal: reseguide och vandringsguide” (Vildmarksbiblioteket) av Mikael Persson.

Ditt eget tempoHemligheten bakom

Ditt eget tempo

Hemligheten bakom en njutningsfull vandring är att gå i sin egen takt. Lunka på!

Övernattning & mat

Tält ger frihet men innebär förstås tyngre packning. Bergshyttorna är ofta välplacerade och erbjuder ofta både dusch och måltider. Boka för säkerhets skull plats i förväg.

Packning

Lätt är alltid rätt. Sovsäckslakan, en varm tröja, mössa, vind- och regnställ, underställ, shorts, något ombyte, toalettsaker, vattenflaska, karta och kompass.

Vandringsstavar

Vandringsstavar sparar energi – oavsett din ålder, balans, styrka och kondition. Dessutom skonar de knäna när man går nerför och ger extra kraft när man går uppför eller på ojämnt underlag.

10 vandringsarrangörer i Sverige:Gränslösa

10 vandringsarrangörer i Sverige:

Gränslösa Resor, www.granslosaresor.se

Läs & Res, www.lasochres.se

Pathfinders, www.pathfindertravels.se

Världens Resor, www.varldensresor.se

Äventyrsresor, www.aventyrsresor.se

Expeditionsresor, www.expeditionsresor.se

Peruspecialisten, www.peruspecialisten.se

WI-Resor, www.wiresor.se

Temaresor, www.temaresor.se

Prima Travel, www.primatravel.com