Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Västra Cypern – storstadspuls och strandliv

Den gamla cypriotiska hamnstaden Limassol, som egentligen heter Lemesos, är dagens stora turistmagnet. Stadens rika kulturliv, restauranger och hotell lockar varje år besökare från hela världen. Grannstaden Pafos med sitt unika arv från romartiden är årets kulturhuvudstad i Europa.

Västra Cypern har sakta men säkert etablerats som ett spännande alternativ till de populära badorterna i Ayia Napa och Protaras. I Pafos, Cyperns gamla huvudstad, kan resenärerna uppleva både sol, bad och en rik världsarvsklassad kultur med storslagna romerska golvmosaiker från 200-talet och hellenistiska kungagravar.

I närliggande Limassol kan solsemestern kompletteras med stadsliv varifrån man kan nå de omgivande byarna högre upp i Troodosbergen med cykel eller bil.

Efter turkarnas invasion 1974 tog Limassol över rollen som både turist- och hamnstad när Famagusta hamnade på andra sidan gränsen. Staden har de senaste åren fått en allt större kontakt med havet, inte minst genom den flera kilometer långa strandpromenaden som blivit ett populärt strövområde. För att inte tala om den nya marinan och den upprustade gamla fiskehamnen Old Port som öppnat upp staden mot havet. Här har nya bostäder, designhotell, barer och restauranger i toppklass blivit Cyperns svar på franska Saint-Tropez.

– Det finns en internationell stämning i Limassol som jag älskar, säger svenskcypriotiska Sophia Michaelidou som hela sitt liv bott i staden. För turisterna är den en kontrast till badorten Agia Napa. Här finns en riktig storstadspuls, men ändå nära till strandliv, bad och spaanläggningar för att inte tala om kultur.

Foto: Jörgen Ulvsgärd
Limassol är populärare än någonsin, inte minst på grund av den nya marinan och den upprustade gamla fiskehamnen Old Port. Här ligger mysiga caféer och restauranger på rad längs strandpromenaden. Pire One är populäraste restaurangen. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Den nya Marinan och upprustningen av den gamla fiskhamnen Old Port har skapat helt nya mötesplatser.

– Staden är ett kosmopolitiskt centrum. Det är med andra ord aldrig långt till trendiga barer och restauranger inte heller till en solstol på stranden. Jag har nu fått helt nya favoritställen längs den nya strandpromenaden.

När Sophia går ut med sina vänner blir det gärna till favoritrestaurangen framför andra, Dino Bistro Café i stan. Här är krögaren Dinos Costi kung. Med stor pondus både i och utanför köket har han skapat ett vattenhål för stadens gourmander, med andra ord prisvärd mat.

– Dinos har världens bästa sallader, och en efterrätt, en kladdkaka, som går under namnet ”Death by Chocolate”, säger Sophia.

När dagens hetta har lagt sig är det skönt att bara ströva runt i den gamla stadsdelen, med Richard Lejonhjärtas medeltidsborg från 1100-talet som ett naturligt nav omgärdad av den stora grönsaksmarknaden. Det var här han utropade sig till kung 1191. I de trånga gränderna avspeglas den cypriotiska karaktären och den rätta stämningen infinner sig. Gäller det shopping är Makarios Avenue gatan att flanera på.

De senaste åren har dessutom västra delen av ön runt Limassol och Pafos seglat upp som en golfdestination. På Cypern går det att spela året om. Banorna utvecklas och blir allt fler. De mest populära är Elea Golf Club ritad av golflegenden Nick Faldo och Aphrodite Hill Golf, som är en känd mästerskapsbana, samt den klassiska Secret Valley Golf Resort, som byggts ut med två 18-hålsbanor. Minthis Hills, som är en utmanande bana, är också nyligen renoverad.

I området runt Limassol ligger en rad små byar värda ett besök. Germasoyia, en by så gott som hopväxt med Limassol, rymmer många små restauranger. Byarna Pareklishia, Finikaria, Agios Tychonas likaså. På helgerna är dessa ställen populära utflyktsmål för cyprioterna själva, som gärna tar sin lunch eller söndagsmiddag med familjen på någon av deras små lokala restauranger eller tavernorna.

En utflykt upp i Troodosbergen på vår och försommar ska man absolut inte missa. Då är blomsterprakten förförande med dikesrenar fyllda av vallmo.

Vit sand och klart vatten
Coral Bay har klart vatten med stort siktdjup och är västkustens badmetropol.

Coral Bay har klart vatten med stort siktdjup och är västkustens badmetropol. Foto: Shutterstock

RESA HIT

Norwegian flyger mellan mars och december från Stockholm till Larnaca. Priset varierar mellan 3.000 och 4.000 kronor, Ryan Air flyger april–oktober från Skavsta till Pafos lite billigare.

Från Malmö/Köpenhamn flyger Norwegian för cirka 3.000 kronor beroende på säsong. Även SAS erbjuder förbindelser mellan Stockholm/Göteborg/Malmö–Larnaka, dock med kort mellanlandning i Aten. De svenska researrangörerna Apollo, Tui, Ving med flera arrangerar paketresor från Stockholm, Malmö, Göteborg där det också går att köpa flygstolar.

***

LOGI

Londa Beach Hotel

Designhotellet med sin populära bar, pool och strand håller fortfarande ställningarna som magnet för stadens trendkänsliga personer. Apropå mat så är restaurangen på designhotellet, Londa Beach Hotel, stället som representerar det lite lyxigare Cypern.

72 Georgiou A Street, Limassol

www.londahotel.com

Hotell Agrovino

I den pittoreska byn Lofou ligger det enkla hotellet Agrovino med en klassisk taverna, Lofou Tavern. En cypriotisk restaurang med lokala maträtter. På en innegård i skuggan under vinrankorna serveras maten på rutiga linnedukar.

Lofou, 10 km utanför byn Alassa på vägen från Limassol mot Trodos.

www.lofou-agrovino.com

Apokryfo

Boutiquehotellet Apokryfoi Lofou för den som gillar lyx i historisk förpackning. En gammal gård har rustats upp till femstjärnigt hotell med spa. Efter en knapp timmes bilfärd på vindlande vägar längs branta stup och djupa raviner nås byn Lofou, knappt tre mil norr om Limassol. Det varsamt renoverade hotellet gömmer sig bland smala stenbelagda gränder omgärdad av murar. Priserna varierar under säsongen men ligger på 1.500-3.500 kronor natten.

Lofou, Trodos

www.apokryfo.com

***

ÄTA

Pier One Cafe RestoBar

Den ligger i gamla hamnen Old Port. Från baren har man utsikt över staden, hamnen och Medelhavet. Maten är europeisk crossover med stort utbud för vegetarianer.

Old Port, Limassol

www.pier1restaurant.com

Epsilon RestoBar

En av de mest omtalade restaurangerna just nu i Limassol. Restaurangen har en välbesökt bar med egen DJ. Den är känd för sina drinkar och maten som serveras är från Medelhavsköket med internationella influenser.

Limassol Marina

www.carobmill-restaurants.com

Limassol Dino Bistro Café

Här regerar krögaren Dinos Costi med pondus både i och utanför köket. Restaurangen låg tidigare i Gamla stan men har nu flyttat en liten bit därifrån. Hans hamburgare är mäkta populära, men även mackorna och inte minst de japanska rätterna.

Taitoo Court, Gladstonos 137, Limassol 

www.dinosrestaurants.com

PlusSea Lifestyle Bar

Detta är också ett ställe för den som vill både sola, bada och äta. Ligger lite utanför Limassol.

Beachside Pedestrian Pathway, Agios Tychon

www.plussea.com

The Mills Restaurant

Restaurangen ligger i en restaurerad kvarn mitt i byn Kakopetria. Det är en stenkoloss som reser sig högt ovanför det lilla samhället Kakopetria med en vid utsikt. Här kan man äta klassiska cypriotiska specialiteter.

Kakopetria, Trodos

www.cymillhotel.com

***

ATT GÖRA

Ayii Anargyri

Strax norr om Pafos viker man av och följer vägen upp mot Troodosbergen. Landskapet blir vildare och mer oländigt ju längre från havet man kommer. I kurvor där vi nästan möter oss själva tar vi oss sakta upp mot byn Miliou och Spahotellet Ayii Anargyri. Väl dold i en bergsravin ligger det tusenåriga klostret och ruvar. Klosterkyrkan är bevarad och upprustad och används i dag för de bröllopsgäster som vill viga sig på plats. En av huslängorna använder den gamla delen av klostret, resten är nybyggt i gammal stil. Huvudbyggnaden omges av små bungalower byggda i den lokala sandstenen. Mineralvattenkällan som funnits i byn i mer än tusen år används nu i hälsosyfte för vissa spabehandlingar.

Spahotellet Ayii Anargyri

www.ayiianargyrisparesort.com

Afrodites födelseplats

Kärleksgudinnan Afrodites sägs ha fötts ur vågorna vid Afroditeklippan mellan Limassol och Pafos. Hon var även skönhetens och familjelivets gudinna och dyrkades av sjömännen som havets härskarinna. Enligt myten var hon dotter till Zeus. Klippan är förvisso vacker i kvällsljuset som målar den i guld, men det är också allt.

Cykla på Cypern

Cypern passar dem som söker en aktiv semester. Här finns milslånga cykelslingor i både kuperad och plan terräng för både den avancerade mountainbike- och landsvägscyklisten liksom för nöjesåkaren. Cypern består av ett finmaskigt nät av små asfaltsbelagda vägar med få bilar. Den bästa perioden för cykling, om man värdesätter mixen av lagom värme och sol, är från oktober till maj. Då ligger temperaturen mellan 15 och 28 grader. Men även vintermånaderna december och januari är behagliga för cykling.

Cycle-in-Cyprus, www.cycle-in-cyprus.com

Bike Cyprus Limassol, www.bikecyprus.com

Zephyros Adventure Sports, Pafos, www.enjoycyprus.com

Cyprus Cycling Federation, www.cypruscycling.com

Stränder på västra Cypern

Ladys Mile är Limassolområdets populäraste strand. Denna långa sandstrand, som går från mjuk klappersten till vit sand, ligger bara ett par kilometer utanför staden.

Coral Bay är västkustens stora badmetropol norr om Pafos med vit sand och klart vatten med stort siktdjup.

Malindi beach är en liten beach där man kan tillbringa hela dagen bland Limassols chickare badgäster. Bar och restaurang finns. Köket är japanskt och det är ett populärt ställe att fira födelsedagen på.

Beachside Pedestrian Pathway, Pareklisia lite utanför Limassol vid St. Raphael marina.

***

SHOPPING

Köplust

My Mall är det största köpcentret i Limassol och innehåller många konceptbutiker med en massa kända märken till konkurrenskraftiga priser jämfört med västra Europa. Centret ligger i utkanten av staden men lätt att nå med buss.

Fragklinou Rousvelt 285, Limassol 

www.mymall.com.cy

För chokladälskaren

Plateres Chocolate Workshop är ett Mecka för den som älskar choklad där det finns möjlighet att delta i chokladtillverkning.

9 Archbishop Makarios Avenue | Pano Platres, Limassol 

www.cyprus.com/platres-chocolate-workshop-events

Klassisk keramik

I Kikis Pandechis Pottery ryms cypriotisk keramik med en stor samling av både klassiska och moderna krukor. Urvalet är enormt, keramikern Kikis Pandechis har hållit på i över 40 år och allt i butiken är handdrejat, glaserat och bränt i egna ugnar.

Highway Limassol Trodos

www.kikispandehispottery.com