Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 21:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/resor/verbier-pjaxdans-och-nostalgi/

Resor

Verbier – pjäxdans och nostalgi

Alpstugan Cabane du Mont Fort ligger utmed den klassiska skid- och vandringsleden Haute route som går från franska Chamonix till Zermatt i Schweiz.
Alpstugan Cabane du Mont Fort ligger utmed den klassiska skid- och vandringsleden Haute route som går från franska Chamonix till Zermatt i Schweiz. Foto: Pascal Gertschen

Skidorten Verbier har länge varit känd för sin offpiståkning, pudersnö, sina lyxiga krogar och sitt partyliv.

Elisabeth Montgomery återvänder hit efter 30 år och upptäcker att både åken och pjäxdansen är lika häftiga nu som då – men annat har förändrats.

Rätta artikel

Min dotter och jag är på väg upp på Champs Ferret med stighudar under skidorna. Det är varmt, vårsolen skiner, och vi har hyrt skidor med speciella bindningar som gör att man kan traska upp för berg genom att lyfta på hälarna. Det påminner om att åka längdskidor med undantag för att här går det bara uppför. Vi går med guiden Nicolas Terrettaz på en offpisttur. Han är en riktig bergsget och när det blir för brant för att gå med skidorna bär han våra medan vi fortsätter klättra i bara pjäxorna. Himlen är knallblå och vi ser ut över den snötäckta sjön Lac des Vaux i dalen.

Det är en speciell tystnad här i Alperna och det enda jag hör är mina andetag. Det är rätt tufft att bestiga berg, både med skidorna på och i pjäxorna.

– Att gå med stighudar kräver en viss teknik, säger vår guide hurtigt.

Det gäller också att vara van vid den tunna luften så här högt upp, 2.742 meter över havet. Det gör att det inte bara krävs bra kondition, tänker jag flåsande och flämtande.

Just nu är det trendigt att välja turskidor i Verbier. Vissa går direkt upp från byn, utan att ens ta en lift, andra tar liften en bit för att sedan klättra upp på en topp och åka offpist i orörd snö ner. Vi når bergskanten av Mont Gelé efter cirka en timme och har nu kommit över på andra sidan berget – på Tortinsidan. Där är det dessvärre inte lika soligt och snön inte helt perfekt. Ofta kan man åka på pudersnö här, men i dag är den kartonghård.

Byn Verbier ligger på 1.500 meter och den högst belägna skidtoppen, Mont Fort, på 3.300 meter. Orten är snösäker och har över 40 mil pister. Till höger guiden Nicolas Terrettaz. När det blev för brant uppför Champs Ferret tog han helt enkelt sällskapets skidor på ryggen.
Byn Verbier ligger på 1.500 meter och den högst belägna skidtoppen, Mont Fort, på 3.300 meter. Orten är snösäker och har över 40 mil pister. Till höger guiden Nicolas Terrettaz. När det blev för brant uppför Champs Ferret tog han helt enkelt sällskapets skidor på ryggen. Foto: Shutterstock och Elisabeth Montgomery

Vi får, trots snön, en fin tur ner till Siviez i en nästan orörd backe. Här ser vi spår av murmeldjur och ibland kan man få höra dem vissla.

Efter en snabb lunch i alpstugan La Cabane du Mont-Fort är vi tillbaka i pisten. Det är eftermiddag och nu pryds himlen av flera färgglada skärmar, likt små regnbågar.

Just då avslöjar Nicolas att han också är utbildad skärmflygningspilot och att han tänker ta oss på en tandemtur. En överraskning som jag tar emot med en smula skräckblandad förtjusning.

En stund senare, väl fastspänd vid Nicolas, lyfter mina pjäxor från marken och vi glider sakta högt över landskapet, jag med fjärilar i magen. Nicolas lyckas hitta den perfekta uppåtvinden och vyn över tallskogen och pisterna är storslagen och alla skidåkare förvandlas till små färgglada prickar. Det är en häftig upplevelse att se allt ur fågelperspektiv.

Skärmflygning har blivit en populär aktivitet och är tillgänglig även för den som inte har tidigare erfarenhet då man kan flyga tandem med en rutinerad pilot.
Skärmflygning har blivit en populär aktivitet och är tillgänglig även för den som inte har tidigare erfarenhet då man kan flyga tandem med en rutinerad pilot. Foto: Elisabeth Montgomery

Vi tar mark nära dagens nästa aktivitet som är afterski på Le Rouge.

För cirka 30 år sedan var jag en äkta skibum och arbetade på ett hotell här i den klassiska schweiziska skidorten. Nu är jag tillbaka och en del är sig likt, men mycket är också förändrat. Svenskarna har alltid haft en speciell relation till Verbier – många har valt orten för semester eller jobb, andra för att starta hotell, pubar och krogar.

På 1980-talet fanns det egentligen bara ett afterskiställe och det var Pub Mont Fort eller ”Puben” som den kallades och den ägdes just av en svensk. Nu finns det många fler efter skidhäng att välja mellan, bland andra Le Rouge, Le Fer à Cheval och så klart hotellet Farinet där det oftast är dans och party.

Hippt och ungt är Le Rouge där vi avslutar en lång skiddag. På den soliga terrassen spelas hög housemusik av krogens egna dj:s och det pjäxdansas och dricks rosévin tills solen går ner över bergen.

Brant uppför mot berget Champs Ferret. Att gå med stighudar under skidorna kräver både teknik och uthållighet – särskilt på hög höjd.
Brant uppför mot berget Champs Ferret. Att gå med stighudar under skidorna kräver både teknik och uthållighet – särskilt på hög höjd. Foto: Elisabeth Montgomery

Ett annat av de trendigare ställena i år är restaurangen Le Shed. En hamburgerkrog med en maffig drinklista. Även den är svenskägd och det är nästan omöjligt att boka bord, inte ens prins Carl Philip lyckades utan fick snällt vänta flera timmar på ett ledigt bord.

Lasse Åberg valde Verbier för sin film ”Sällskapsresan II – Snowroller” även om orten i filmen kallades Kirchberg. Flera scener spelades bland annat in på Hôtel Mirabeau som är ett av få hotell som finns kvar.

– Det är vanligt nu att hotell görs om till lägenheter och även om nya hotell byggs så blir det ändå lite färre och finare hotellrum i byn, berättar turistchefen Pierre-André Gremaud.

Mont Fort är Verbiers enda glaciär i dag. Vi hoppas den ska finnas kvar några år till. Förr fanns ju Mont Gelé också men den har smält för mycket nu.

Verbier har i dagsläget faktiskt fler skidskolor än hotell, drygt 30 skidskolor att jämföra med de cirka 17 hotellen.

Det är inte så många boenden öppna under senvåren och tidig höst, men på sommaren satsas det nu hårt på olika aktiviteter som cykel- och vandringsturer, och så arrangeras Verbier festival den 15 juli till den 3 augusti och då är det full fart igen.

Avkoppling i alpstil hittar man på spaavdelningen på hotell La Cordée des Alpes – komplett med rustika väggpaneler.
Avkoppling i alpstil hittar man på spaavdelningen på hotell La Cordée des Alpes – komplett med rustika väggpaneler. Foto: Yves Garneau

Tämligen ny är också spakulturen. Efter vår tuffa bergsvandring får vi en stund på hotell La Cordée des Alpes spaavdelning. Här är det avslappning i alpstil med öppen spis som gäller. Efter ett par simtag i poolen, ett dopp i jacuzzin och ett besök i bastun vilar vi ut i avskilda bås med massor av kuddar. Där hinner jag somna innan det är dags att svida om för kvällen.

Då besöker vi gourmetkrogen Vie Montagne som har ett eget ölbryggeri.

Morgonen därpå träffar vi svenska skidläraren Jonas Sundstedt vid gondolen i Medranliften. Han tar oss sedan via La Ruinette till Mont Fort, Verbiers högsta berg, som ligger 3.330 meter över havet.

– Mont Fort är Verbiers enda glaciär i dag. Vi hoppas den ska finnas kvar några år till. Förr fanns ju Mont Gelé också men den har smält för mycket nu, säger han.

Med Jonas åker vi den beryktade nerfarten Tortin, den har kallats ett av världens läskigaste åk. Anledningen är att den är så brant, kan vara stenig och att snön ofta kan vara både hård och isig. Men den känns som ett måste när man är här. Just denna vårdag är snön inte så vrång och inte heller pucklarna så vi kommer helskinnade ner.

Vi pustar ut på lunchkrogen Le Dahu mitt i pisten i La Chaux. Här sitter man på terrassen och kan välja mellan olika schweiziska specialiteter.

Krogen Le Dahu erbjuder inte bara mat utan även en vilopaus i backen mellan åken.
Krogen Le Dahu erbjuder inte bara mat utan även en vilopaus i backen mellan åken. Foto: Elisabeth Montgomery

Nya lyxiga krogar och barer dyker som sagt upp både i byn och i backarna och Verbier attraherar nu också kända dj:s.

Trots att förändringens vindar blåser finns några klassiska krogar och nattklubbar kvar. En av kvällarna äter vi till exempel på Le Caveau där ägaren själv serverar tallrik efter tallrik med smält racletteost och potatis. Från början traditionell husmanskost – men i dag en rätt som är både dyr och ses som lite tjusig.

Här smakar osträtten lika gott som den gjorde för 30 år sedan. Mer nostalgi hittar jag på legendariska nattklubben Farm Club som förr var ett av få ställen att festa på. Här kan man fortfarande dansa till klockan fyra på morgonen och varje kväll avslutas med Frank Sinatra och ”New York New York”.

Där har i alla fall inget hänt de senaste decennierna.

Grafik: Jenny Alvén

1. Le Rouge, 2. Le Dahu, 3. Le Caveau, 4. Le Shed, 5. Vie Montagne, 6. Le Millénium, 7. Hôtel La Cordée des Alpes, 8. Hôtel Montpelier, 9. Verbier summits paragliding school, 10. Ecole Suisse de ski, 11. Verbier ski school.

Croûte au fromage med viande séchée, lufttorkat oxkött, är en lokal specialitet i kantonen Valais.
Croûte au fromage med viande séchée, lufttorkat oxkött, är en lokal specialitet i kantonen Valais. Foto: Elisabeth Montgomery

Läs fler resereportage här