Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Vin, mat och kängurur i Yarra valley

På grund av klimatförändringen håller temperaturen långsamt på att bli varmare i Yarra, något som kan påverka vinproduktionen på sikt.
På grund av klimatförändringen håller temperaturen långsamt på att bli varmare i Yarra, något som kan påverka vinproduktionen på sikt.

Yarra valley är Melbournes främsta distrikt. En kort bilresa från storstaden bjuder regionen på böljande landskap, utsökt mat, förstklassiga kvalitetsviner och kängurur.

Våra vänner vinentusiasterna vill visa oss Yarra valley, Melbournes närmaste vindistrikt. En av dem har till och med erbjudit sig köra så vi ska slippa spotta när vi ska prova vinerna. Knappt en timmes bilfärd från storstaden befinner vi oss i bördigt jordbrukslandskap där asymmetriska vinodlingar varvas med kohagar och eukalyptusskogar. Klimatet är svalt, jorden en blandning av lera och vulkan och vinerna i världsklass, får vi lära oss i bilen.

Vi börjar på De Bortoli, en av yarradalens största och mest namnkunniga vingårdar som drivits i tre generationer av en släkt i tre med rötterna i Italien. Flera av deras viner finns på Systembolaget. Men vi har framför allt följt ryktet att de serverar regionens bästa mat.

Det märks direkt att detta är en större producent. Förutom vinprovningsdisken finns både en rejäl souvenirshop och en ostdisk som är som en egen liten delikatessbutik. För några dollar får man en tallrik med tre olika sorter. Vi satsar på lokala ostar från Victoria och Tasmanien och så en kletig fransk.

– Gooday, what can I get you? Trots gårdens storlek, detta är så nära vinindustri man kommer i Yarra, är det hemtrevligt och vinkännaren bakom disken berättar om de olika druvorna och förklarar vilka årgångar som är bäst.

60 procent av alla druvor som odlas här i dalen är Chardonnay och Pinot noir. Men även Cabernet Sauvignon och Shiraz är populära.

Vissa vingårdar erbjuder gratis provning medan andra tar betalt. Den som köper en flaska får provningen gratis. Vi handlar så klart och går en trappa upp med våra klirrande kassar till restaurangen som serverar traditionell italiensk mat. Utsikten är strålande över de böljande vinfälten, även en dag som denna då regnmolnen ligger tunga efter gårdagens stormar.

Vi njuter av gnocchi och risotto och de perfekt matchade vinerna.

En mer intim vinupplevelse får vi på lilla Shantell vineyard som ligger vackert i en dalsänka.

Doften av eukalyptus och våt jord slår emot oss när vi kliver ur bilen. Här serverar ägaren själv vinet för provning. Turid Shanmugam utvandrade från Norge som barn. Så småningom övergav hon en akademisk karriär inom fysiken för att tillsammans med sin man från Malaysia ägna sig helhjärtat åt vinodling.

–Jag trodde aldrig jag skulle hamna här men jag gillar vinets årstider och alla människor jag möter, berättar hon.

Vinerna från denna gård kan bara köpas här och vi smuttar på än den ena, än den andra sorten. Yarra valley profilerar sina viner som mer eleganta och komplexa i konkurrensen mot den betydligt större vinregionen Barossa valley i Södra Australien.

Redan under 1800-talet planterades de första vinrankorna på Yarras kullar men en olycklig blandning av ekonomisk kris, dåligt väder och invasionen av vinlöss på 1930-talet gjorde så att hela dalen återgick till åkermark. Först på 1960-talet började vin odlas här igen.

Om man inte vill köra själv, och det vill ju inte den som tänker dricka, så finns det gott om ordnade vinturer. En typisk heldag har fyra stopp på olika vingårdar och lunch för under tusenlappen. Ibland ingår även ost- och/eller chokladprovning.

Klimatet gör området till en storproducent av mousserande vin och vi avslutar dagen med bubbel på Domaine Chandon. Låter namnet bekant? Detta är franska champagnejätten Moët & Chandons australiensiska bubbelfranchise.

Här stannar ofta busslasterna från stan vilket kanske är avskräckande, men det finns minst tre goda anledningar att ändå åka hit. Utsikten – Domaine Chandon ligger fantastiskt vackert i dalen med vida vyer över bergskedjan The Great Dividing range.

Det är lördag eftermiddag mitt i skördesäsongen. Inne i den stora avsmakningssalen och restaurangen är stämningen hög, det känns mer som en afterwork i stan än en vinprovning på landet.

Att döma av ljudnivån är det inte många som spottar ut vinerna de provat. Så plötsligt rör det sig bland vinstockarna längst ned på gården och fram hoppar tre stora grå kängurur.

Vi, och alla andra utlänningar, släpper glasen och rusar ut med kamerorna i högsta hugg. Vinet får vänta.

Yarra valley

Resa hit

Mest direkt flyget med bara ett stopp Stockholm–Melbourne går med Emirates och Quantas airlines via Dubai. Kostar omkring 12 000 kronor beroende på säsong. Flera andra bolag erbjuder två stopp från Stockholm, ett i Europa och ett i Asien. Från Köpenhamn flyger Qatar airways tur och retur med ett stopp i Qatar för cirka 9 000 kr.

Hyra bil

Yarra valley ligger cirka fyra mil nordost om Melbourne. Det behövs någon sorts transport för att ta sig mellan vingårdarna. Hyra bil i ett dygn kostar cirka 500 kronor. Bensin är ungefär hälften så dyrt som i Sverige.

Buss

Flera företag ordnar dagsutflykter som utgår från centrala Melbourne eller plockar upp på olika platser i Yara valley. Några exempel är Epicurean tours, Wild wombat tours och Yarra valley winery tours. Kostar cirka 1 000 kronor per person för en heldag.

www.epicureantours.com.au

www.wildwombatwinerytours.com.au

www.yarravalleywinerytours.com.au

Äta

De Bortoli: Stor pastarätt kostar 150 kronor. Går även att få som halv portion. Huvudrätt kött eller fisk kostar drygt 200 kronor. Ett glas vin 60 kronor. Pinnacle Lane, Dixons Creek.

www.debortoli.com.au/we-love-wine/discover-our-regions/yarra-valley

Shantell: Huvudrätt, kött, fisk eller vegetarisk kostar cirka 200 kronor. Ett glas vin 60 kronor. 1974 Melba Highway, Dixon Creek.

www.shantellvineyard.com.au

Hutch & co: Modernt och mysigt i Lilydale. Serverar frukost hela dagen, lunchrätterna går lös på cirka 110 kronor. 251 Main Street, Lilydale.

www.hutchand.co

Glöm ej att boka. Många restauranger är inte öppna alla dagar.

Boende

Lyx: Chateau Yering hotel. Engelsk puttinutt i lyxklass. Mellan 2 000 och 5 000 kronor för ett dubbelrum. På ägorna ligger Yering station, Yarras första vinodling som erbjuder vinprovningar och fin butik.

42 Melba Hwy, Yering.

www.chateauyering.com.au

Mellan: De’Vine Escape. Dubbelrum cirka 1 500 kronor. Dyraste natten är alltid lördag till söndag.

68 Wills Rd, Dixons Creek.

www.devineescape.com.au

Billigt: Rustic refuge guesthouse. Enkelt, rent och bra service. Dubbelrum för 600 kronor.

5 Myra Ct, Kalorama.

Vill du smaka på Yarra valley hemma i Sverige? Fråga efter viner från De Bortoli, Oakridge eller Little Yering på Systembolaget.