Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Vovve på vift

Europa luktar intressant, smakar gott och behandlingen på restaurangerna är oklanderlig. Varför egentligen tveka inför semesterresan med hunden? Kanske för att det är lite byråkratiskt pyssel före avfärd. Och att det kostar en del. DN Resor reder ut begreppen.

Alla hundar måste vara märkta med mikrochip för att få ett hundpass till utlandsresan. Ett hundpass kostar cirka 600 kronor. I det skriver veterinären in vilka olika vaccinationer hunden har fått.

För en resa inom EU måste hunden ta två rabiessprutor, det finns olika typer som räcker ett respektive tre år.

– Efter den sista vaccinationen måste hunden vänta 21 dagar innan den får resa tillbaka till Sverige igen, berättar Lisa Falk, djursjukvårdare på Djurakuten i Stockholm.

Nyligen bet en rabiessmittad hund i Spanien både människor och djur. Därför har Spanien infört vaccinations- och koppeltvång för hundar på vissa platser där det också kan vara förbjudet att vistas med hunden. Kontrollera med spanska myndigheter vad som gäller i det området ni ska vara.

Hundar som ska resa till Finland, Storbritannien, Irland eller Malta måste först avmaskas av veterinär för att de inte ska sprida dvärgbandmask.

I bilen söderöver är det viktigt att se till att det inte blir för varmt för hunden, men annars är bilsemestern det smidigaste sättet att resa med hunden eftersom ni själva kan avgöra när ni vill rasta.

På tåget reser hunden i särskilda kupéer. På flyget är det mer komplicerat. Väger hunden under åtta kilo får den resa i en väska i kabinen. Annars är det bur i bagageutrymmet som gäller.

– Det är viktigt att vänja hunden vid buren innan man åker, förklarar Lisa Falk.

Veterinärerna skriver inte gärna ut lugnande medel till hundarna eftersom de inte riktigt vet hur de kommer att reagera på läkemedlet uppe i luften.

– Då är det bättre att använda feromoner som är lugnande, föreslår Lisa Falk.

Medlet är syntetiskt och kopierar det en tik utsöndrar då den nyligen fått valpar. Det kan hjälpa hundarna att känna sig trygga och går att köpa som en sprej eller i ett halsband som börjar verka efter en timme.

Extrakostnaden för att ta med hunden på flyg inom Europa varierar men ligger på cirka 600 kronor om den åker i kabinen och 900 kronor om den följer med i en bur i lastutrymmet.

Och glöm inte att i god tid tala om för flygbolaget att du ska ha med dig hunden.