Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Warszawa tar sin rättmätiga plats

Den polska huvudstaden Warszawa har slutat snegla på Berlin och kliver fram som en turiststad med ett rikt krogliv, nattliv och konstliv.

Warszawa är som ett slags monument över Europas dramatiska 1900-talshistoria. Här låg ett av de största judiska gettona i de naziockuperade områdena och under andra världskriget förstördes mer än 85 procent av stadens historiska centrum. Den polska standardvitsen ”Var får man den bästa utsikten över Warszawa?” ”Från kulturpalatset” ”Varför då?” ”För att man slipper se kulturpalatset” talar sitt tydliga språk om hur invånarna ser på den stalinistiska arkitektur som sedan följde.

Det är som om staden länge tyngts av sin egen historia. Men sedan en tid tillbaka verkar det som att den polska huvudstaden slutat snegla mot sin tyska granne Berlin och tagit plats som en dynamisk och spännande stad i sin egen rätt.

Plac Zbawiciela, en rondell av parisiskt snitt i centrala Warszawa, är navet för unga trendiga polacker och den geografiska utgångspunkten för alla de artiklar som avhandlat hipsterfenomenet de senaste åren. I det polariserade Polen, där merparten av de konservativa PIS-anhängarna (Lag och rättvisa) bor utanför storstäderna, har hipstern kommit att bli en symbol för klyftan mellan storstad och landsbygd.

Längs med trottoarerna runt Plac Zbawiciela trängs restauranger och barer. På ett av kaféerna runt torget sköljer stans yngre klientel ner de franska bakverken med Prosecco. Boulangeriet Charlottes uteservering är just nu det viktigaste stället för den som vill bli sedd och lapa lite eftermiddagssol innan det är dags att dra vidare ut i natten. En utekväll som med stor sannolikhet kommer att fortsätta precis dörr i dörr, på baren med det självironiska namnet – Plan B.

Men Plac Zbawiciela har också varit skådeplats för ett infekterat konstbråk. Till alldeles nyligen stod nämligen konstverket ”Tecza” av Julita Wojcik här, föreställande en regnbåge. Det färgglada kärleksbudskapet lyckades provocera lika många högerextremistiska huliganer som locka överförfriskade partyprissar att ta till tändstickan. Till slut ansåg staden att det var för dyrt att övervaka konstverket vilket gjorde att det plockades bort. Bara något kvarter från torget ligger mjölkbaren Prasowy. Mjölkbarer som denna har funnits ända sedan mellankrigstiden och erbjudit polacker husmanskost till en billig penning. Här äter du en traditionell polsk lunch bestående av barszcz (rödbetssoppa) och en portion polska piroger med blåbär som du sedan sköljer ner med ett stort glas kompott. Allt till den nätta summan av 23 kronor.

I övrigt är shopping, kaféer och konstgallerier rätt utspridda över staden. Flera bra designbutiker och barer hittar du runt ulica Szpitalna, alldeles i närheten av paradgatan Nowy Swiat. Där finner du till exempel butiken TFH Koncept som har ett bra utbud av polska designer. Missa inte heller ett besök på Soho Factory, som ligger på andra sidan Wisla.

Ett annat trendigt torg är Skwer Broniewskego. Här hittar du ett kluster av kaféer och butiker. Mitt på torget ligger hamburgerstället Warburger inrymt i ett litet tittskåp av glas där gräsmattan utanför fungerar som uteservering på sommaren. En liten bit in på ulica Pulawska ligger mysiga retrokaféet Relaks där väggarna är klädda i 50-talsfanér.

Dörr i dörr med ligger designbutiken Reset. Mycket av utbudet bygger på nostalgi i form av gamla reklamaffischer, möbler och neonskyltar. I ett av skyltfönstren står muggar i tjockt institutionsporslin. De är av den typen som användes på polska sjukhus och mjölkbarer på 80-talet, lätt igenkännbara för var polack. Här finns även muggar med namnen på de coolaste stadsdelarna i världen. Längst fram står naturligtvis muggen som det står Plac Zbawiciela på.

Resfakta.

Resa hit

Det finns många flygbolag att välja på för den som vill till Warszawa, från Ryanair till Norwegian. Resorna kostar från 1.600 kronor och uppåt men innebär ofta en mellanlandning. Wizz Air är ett av de bolag som flyger direkt och där ligger resorna på 1.900 kronor och uppåt.

Boende

Byggnaden med H15 Boutique Hotel var nazisternas högkvarter under kriget och därefter Sovjets ambassad. Efter fem års renovering står det nu färdigt. Här betalar du runt 1.750 kronor för dubbelrum utan frukost.

I mellankategorin hittar du Hotel Rialto, ett art deco-hotell med vacker inredning. Här kostar ett dubbelrum 1 340 kronor inklusive frukost.

Ett billigt alternativ är det kitchigt inredda Oki Doki hostel. 543 kronor natten.

Restauranger

U Fukiera

På vackra U Fukiera i Gamla stan äter du traditionell polsk mat i en överdådigt inredd matsal med silverkandelabrar och tunga sammetsgardiner. Huvudrätterna ligger på mellan 100 och 250 kronor.

Uki uki

På ulica Krucza hittar du den godaste japanska maten. I en lokal med ljusa trämöbler serveras fantastisk ramen mellan 75 och 100 kronor.

Restaurang Prasowy

Den gamla mjölkbarens meny erbjuder allt från soppor som zurek och gurksoppa till piroger och pannkakor. Huvudrätterna ligger mellan 7 och 20 kronor.