Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Resor

Wikivoyage tar upp kampen med kommersiella reseguider

Wikifamiljen får nu ytterligare en medlem: Wikivoyage. Den 15 januari ska den nätbaserade reseguiden lämna betatillvaron och möta verkligheten. Där den sedan länge har en rad kommersiella guider att stångas med – exempelvis Tripadvisor, Yelp och Lonely Planet.

För icke-kommersiell ska den vara, Wikivoyage – strikt i linje med Wikipediagrundaren Jimmy Wales filosofi för det mäktiga fria uppslagsverket. Man ska alltså förlita sig på att användare världen över bidrar med material som ska lotsa reslystna att upptäcka platser man inte trodde fanns.

Kommer det att fungera?

Sarah Mitroff skriver i en krönika publicerad i teknologitidskriften Wireds nätupplaga om hinder på vägen för Wikivoyage. Bland annat menar hon att det än så länge är en öppen fråga huruvida de som sitter inne med kunskaperna, globetrotter eller lokala förmågor, kommer att bidra med material, ”speciellt mot bakgrund av att de inte kommer att få betalt för sina insatser”.

Nätbaserade resetidskriften Skift påpekar en del saker som Wikivoyage inte kommer att innehålla. Som exempelvis bokningslänkar till flygbolag, biluthyrare, hotell eller liknande. Allt i enlighet med den icke-kommersiella inriktningen.

Sajten ska inte heller innehålla målande resebeskrivningar, det är inte ett resemagaisn som tillhandahålls. Praktisk information för resenärer är vad Wikivoyage handlar om.

För övrigt finns Wikivoyage redan från starten i en svenskspråkig upplaga – vid sidan av åtta andra språk: holländska, italienska, ryska, portugisiska, franska, spanska, tyska och engelska.