Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Spel

"Det är dags att tala om det svenska dataspelsundret"

VD:n för Starbreeze, Johan Kristiansson.
VD:n för Starbreeze, Johan Kristiansson. Foto: Erich Stering
Dataspelsbranschen ger jobb, exportintäkter och driver på den tekniska utvecklingen. Detta har nu socialdemokraterna uppmärksammat och går så långt som att kalla det "en korsbefruktning av kultur och möjligheten till business".

Den svenska dataspelsbranschen har blivit föremål för en politisk utredning. På tisdagen presenterade socialdemokraterna en rapport som har lyft fram dataspelsbranschens möjligheter. Men också hur man skulle kunna utforma en politik som ger fler arbetstillfällen och bättre exportmöjligheter.

- Vi vill ta täten och visa att detta är en framtidsbransch. Sverige ligger bra till, men det krävs politik för att förbättra villkoren för branschen, säger Luciano Astudillo som är socialdemokratisk riksdagsledamot.

Som DN tidigare berättat tillhör flera svenska spelutvecklare, som Starbreeze, Grin och Digital Illusions, branschens mest aktade. Inte minst när det kommer till att samspela med stora amerikanska filmbolag i Hollywood.

Under förra året ökade dataspelsexporten med 49 procent och är uppe i drygt en miljard i exportintäkter. Om två år förväntas branschen att omsätta 2,5 miljarder kronor. I och med detta likställs dataspelsexporten med den stora kulturexport som Sverige hade under 90-talet med musikgrupperna Roxette och Ace of Base i täten.

- Man har tidigare talat om det svenska skivexportsundret. Nu är det dags att tala om det svenska dataspelsundret, säger Luciano Astudillo som är socialdemokratisk riksdagsledamot.

I rapporten framkommer att det är svårt att hitta välutbildad arbetskraft i Sverige. Dataspelsförtagen får söka sig utomlands för att hitta personer som är kvalificerade att arbeta i produktionen, men också personer som har de kunskaper som krävs för spelutveckling. För detta vill socialdemokraterna se överutbudet av utbildningsplatser på högskola, universitet och på kvalificerade yrkesutbildningar. Dessutom vill man undersöka om det skulle behövas ytterligare doktorandplatser eller en ytterligare professur utöver den som finns på Blekinge Tekniska högskola.

- Med detta vill vi signalera att dataspelsbranschen ska tas på allvar.

I Sverige finns drygt 3.000 dataspelsföretag. Många är små och har svårt att ta sig ut på den internationella marknaden. Något som är en förutsättning eftersom den svenska marknaden är för liten.

- Vi vill förbättra villkoren för småföretagen, men hur den hjälpen ska se ut vill vi diskutera med dataspelsbranschen. Men det kan exempelvis handla om hjälp att vara med på mässor där man når ut internationellt.

Luciano Astudillo tycker även att det är viktigt att belysa fördomarna mot dataspelande. Han menar spelandet hela tiden växer och når nya målgrupper. På senare tid har allt fler kvinnor och pensionärer börjat att spela dataspel. På sikt kan det leda till att dataspelandet blir mer utbrett än tv-tittandet och vill man uppmärksamma dataspelandets roll i kulturen. Ett förslag är att se över möjligheten för översättningsstöd.

- I Sverige har vi tidigare sett dataspelande som ett tidsfördriv. Men vi ser en enorm potential Det är en korsbefruktning av kultur och möjligheten till business.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.