Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Spel

E-sport får allt större plats på tv

Semifinal i CS:GO Invitational under förra årets Dreamhack i Globen.
Semifinal i CS:GO Invitational under förra årets Dreamhack i Globen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Svenskarna ser alltmer på e-sport – tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler. E-sportturneringen Dreamhack Open återvänder för ytterligare en säsong och i år kommer de att förutom ”Starcraft 2” också arrangera tävlingar i spelet ”Counterstrike Global Offensive” (CS:GO). SVT har följt trenden och lagt till sändningar av CS:GO i sitt utbud.

Att se på datorspelsmästerskap blir allt populärare. SVT har sänt turneringar i spelet ”Starcraft” i flera år, men eftersom svenska spelare lyckas bättre i CS:GO har SVT valt att köpa rättigheterna även för det spelet. Fnatic, Ninjas in pyjamas och Team property är de tre svenska lag som anses vara bäst i CS:GO.

– Starcrafts popularitet har sjunkit eftersom svenska spelare har haft det svårt i turneringarna. Vi frågade tittarna vad de ville se och då låg ”Counterstrike” högt upp på listan, säger Ola Gerhardsson, projektledare för SVT:s e-sportsändningar.

SVT började sända e-sport endast på webben, men har på senare tid övergått till att också sända finaler i tv-tablån.

– Då når det en bredare publik. De flesta som tittar är omkring 16-30 år, men det kryper uppåt. De som är intresserade blir äldre och tar med sig sitt intresse upp i åldrarna. Det brukar vara runt 100 000 personer som följer sändningarna från Dreamhack, hälften ser på webben och hälften på tv, säger Ola Gerhardsson.

Under sändningarna har SVT också en studio med kommentatorer, gäster och reportage.

– Vi köper en färdigproducerad produkt som vi lägger på vår studio. Kommentatorerna ska kunna förklara på ett enkelt sätt så att de som ser på tv kan följa med och förstå. När man sänder på webben så är det ju hardcore, säger Ola Gerhardsson.

– Vi är klart glada att SVT vill satsa. Det kommer bli ett spännande år, säger Fredrik Nyström, pressansvarig på Dreamhack och menar att intresset för e-sportturneringar växer ständigt.

– Dreamhack har gått från att bara vara ett Lan där man tog med sig en dator under en helg till att bli en stor festival där vi erbjuder underhållning dygnet runt. Förra året hade vi 75 miljoner startade strömmar, säger han.

Även om SVT satsar på att sända e-sport på vanlig tv säger Fredrik Nyström att Dreamhacks kunder alltmer överger tv för strömmade tjänster. Han nämner den liveströmmande Twitch som ledande plattform.

– Vi kan se att våra kunder, och främst ungdomar, tittar mindre och mindre på traditionell tv, säger han.

Förutom SVT är det flera svenska medier som följer e-sport, bland annat Aftonbladet och Expressen. E-sport SM, som pågår just nu, sänds i TV6 Play.