Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 06:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/spel/spel-hem/google-aldersmarker-sina-appar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Spel

Google åldersmärker sina appar

Google ansluter till ett globalt samarbete och åldersmärker sina appar.
Google ansluter till ett globalt samarbete och åldersmärker sina appar. Foto: Alamy/All Over Press

Hittills har det varit svårt att avgöra vilka spelappar som varit lämpliga för barn i olika åldrar. Nu ansluter sig Google till ett globalt samarbete och åldersmärker sina appar.

Hur ska man som förälder avgöra om en app är lämplig för sitt barn? I en digitaliserad värld där appar och spel är internationella produkter har åldergränserna blivit svårare att kontrollera.

Under tisdagen meddelade Google att deras tjänst Google Play, från och med nästa månad, åldersmärker sina distribuerade appar. Google inleder ett samarbete med IARC, den globala organisation som samordnar åldersbegränsningar inom spel- och mobilvärlden.

Åldersrekommendationen ska sättas till tre, sju, tolv, sexton och arton år, beroende på appens innehåll.

– Allt fler spelar på mobiltelefoner och andra digitala plattformar. Då är det viktigt att åldersmärkningssystemet följer med. Det här är ett stort steg i rätt riktning. Det underlättar inte minst för föräldrarna att veta vilka spel som är lämpliga för barn i olika åldrar, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen till DN.

Förutom Google förväntas också Nintendo, Sony och Microsoft införa samma system för åldersrekommendationer. De globala organisationer som ingår i IARC styr åldersrekommendationerna för spel för nära 1,5 miljard människor världen över.

Fakta.Råd till föräldrar som ska köpa spel/appar till sina barn.

Titta alltid efter åldersmärkningen på spelet/appen

Försök bestämma i förväg vad dina barn får spela, och hur länge och när. Förklara varför du bestämt så om ni inte är överens.

Försök hitta en sammanfattning eller recension av spelets innehåll eller bäst av allt, spela spelet själv först.

Spela tillsammans med dina barn, ha uppsikt över dem när de spelar och prata om det. Förklara varför vissa spel inte är lämpliga.

Uppmuntra dina barn att berätta om sina spelupplevelser.

Tänk på att onlinespel ibland gör det möjligt att ladda ned extra programvara som kan ändra spelets innehåll och kanske också spelets åldersmärkning.

Onlinespel brukar spelas i virtuella gemenskaper där spelarna måste interagera med okända medspelare. Säg till dina barn att inte lämna ut personuppgifter och att rapportera olämpligt beteende

Källa: PEGI

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.