Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 13:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/spel/spel-hem/importor-av-valdsamt-datorspel-friades/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Spel

Importör av våldsamt datorspel friades

Justitiekanslerns försök att stoppa ett våldsamt datorspel misslyckades. Den distributör som importerat spelet Postal2 till Sverige friades av juryn.

Därmed ogillades åtalet av Helsingborgs tingsrätt. Jurybeslutet och domen, som inte motiveras, går inte att överklaga.

- I stort sett innebär det här väl carte blanche för våldsamma datorspel i Sverige, sade JK:s ställföreträdare, byråchef Håkan Rustand till TT.

Några våldsammare spel än det som nu friats har han svårt att tänka sig.

Den åtalade, 38-årige Johan Berntsson från Ängelholm, var lättad efteråt. Friandet har stor betydelse för branschen, anser han.

Blodiga scener spelades upp i rätten. Demonstranter mejades ner, poliser halshöggs och deras huvuden sparkades runt i spelet, som importerades till Sverige 2003.

Justitiekanslern (JK) hade åtalat Berntsson för olaga våldsskildring, ett yttrandefrihetsbrott som kan ge böter eller upp till ett års fängelse.

Hans företrädare i rätten, vice chefsåklagare Göran Olsson, tyckte inte att böter skulle räcka, utan förordade också villkorlig dom.

Försvaret bidrog till våldsamheterna genom att spela upp avsnitt ur olika biofilmer, bland dem Tarantinos "Kill Bill". Syftet var att visa vilka grova våldsscener som släpps igenom utan censur av den statliga Biografbyrån.

- Datorspelet bör bedömas på samma sätt som en biograffilm, hävdade advokat Krister Azelius.

Han invände också att EG-rättens paragrafer om fri rörlighet för varor borde gälla för "Postal 2".

Visserligen kan EU:s medlemsstater stoppa varor för att skydda människors hälsa. Men datorspel är inte hälsofarliga, hävdade advokaten och stödde sig bland annat på en inkallad expert.

På den punkten fick han mothugg av åklagaren, som hänvisade till andra forskares slutsatser.

Försvaret försökte också visa att de spelsekvenser som JK byggt åtalet på inte går att få fram utan särskilda så kallade fuskkoder. Dessa kan inte distributören ta ansvar för, eftersom de hämtas på internet och inte har skapats av speltillverkaren, enligt Azelius.

Men koderna går att få fram med några klick på datorn och det behöver man inte vara datorgeni för att göra, hävdade åklagaren.

"Postal2"

Postal2

• Postal2 har tillverkats i USA och togs till Sverige av ett företag med huvudsäte i Danmark, som den åtalade distributören arbetar för.

• JK byggde åtalet på 21 olika spelsekvenser som spelades upp för rätten.

• Den som spelar spelet har en rad olika vapen att välja mellan, allt från spadar till bensinbomber och skjutvapen. I spelet kan de användas mot poliser, demonstranter och andra människor, som bönar för sina liv innan de huggs eller skjuts till döds.

• Spelet är försett med 18-årsgräns och våldsvarning. Men detta är bara en rekommendation.

• Både importören själv och den inkallade spelexperten betecknar Postal2 som ett dåligt och trist spel.

• Eftersom olaga våldsskildring är ett yttrandefrihetsbrott kallades en jury in, bestående av nio lekmän.

• När en jury friar läggs målet ned.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.