Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Spel

Pokémon Go krockar med verkligheten

Monster mot högvakt.
Monster mot högvakt. Foto: Alexander Mahmoud

Pokémon Go har gjort succé i USA och inom kort väntas mobilspelet komma till Sverige. Men spelet, som lockar miljontals spelare ut på gator och torg i jakten på att fånga virtuella monster, har inte varit helt oproblematiskt.

”Gotta catch ’em all” var spelets slogan när det släpptes i sin första version i slutet av 1990-talet. Redan då blev det ett populärkulturellt fenomen med tillhörande tv-serie, gosedjur och kortspel, och det nya mobilspelet kan förklaras med samma uppmaning om att ”fånga alla”.

DN:S Linus Larsson kommenterar spelet här

Genom mobilens gps och mobilkamera går spelare på jakt efter virtuella monster gömda i verkligheten. Efter att ha hittat och sedan ”fångat” fantasidjuren ska spelare – i rollen som Pokémontränare – tävla mot andra spelares monster.

Riktiga landmärken blir till virtuella ”gym” där man tränar sina Pokémons. Konceptet har lett till en del oanade konsekvenser.

I USA har spelet använts av beväpnade rånare för att locka ovetande Pokémontränare till en isolerad plats i syfte att sno mer än deras virtuella djur. Efter incidenten varnas föräldrar av polismyndigheter för att barn som använder spelet kan råka illa ut.

Flera uppmärksammade olycksfall har också rapporterats där personer varit så försjunkna i sina mobiler att de ramlat och slagit sig. Brittiska tidningen The Guardian har rapporterat om en 19-åring som under sin jakt på Pokémons upptäckte ett lik i amerikanska Wyoming.

I Storbritannien flockades människor plötsligt omkring privatpersonen Boon Sheridans hem, vid alla möjliga tider på dygnet. Det visade sig att hans hem pekats ut som ett virtuellt ”gym” av spelet, skriver brittiska tidningen The Independent.

”Har jag ens några rättigheter när det kommer till en virtuell plats jag ofrivilligt tilldelats av ett företag”, twittrade Boon Sheridan förtvivlat om händelsen.

Det amerikanska museet till minne av förintelsen i Washington DC blev också utpekat i Pokémonspelet. Efter att många blivit illa berörda av en bild som visar hur museibesökare sitter försjunkna i sina mobiltelefoner mitt i ett auditorium för vittnesbeskrivningar av judar, har museet avrått besökare från att använda spelet på plats.

Nintendos Pokémon har funnits som spelserie i en rad olika versioner för olika spelplattformar sedan sent 1990-tal och för många spelare förknippas de fantasifulla odjuren med ett nostalgiskt skimmer.

Thomas Arnroth, spelredaktör på nättidningen Kit, är en av dem. Han har lagt ner hundratals timmar på att spela olika versioner av Pokémon-franchisen genom åren.

– Nu spelar vi spel på mobilen, men om du satt på tåget för några år sedan så var det Gameboy som gällde. Då var man 15 år yngre.

Även om Thomas Arnroth nu har hunnit fylla femtio år tycker han fortfarande att Pokémon är lika kul och han har redan ägnat timmar åt att jaga monster i det nya spelet. Han tror att Pokémon Go är ett av få spel i dag som kommer att överbrygga generationsgränserna.

Vad tänker du om risken för att folk skadar sig eller får sina hem invaderade?

– Det är intressant att kritiken mot spel brukar vara att man sitter inne och saknar vänner. Det här är helt omvänt, folk går ut och gör sig illa. Men kritiken om att man ramlar och slår sig är löjlig. Det gör man när man går ut och leker eller när man sms:ar på tunnelbanan.

Har spelutvecklaren ett ansvar?

– Någonstans borde det finnas ett ansvar, men exakt vad det inbegriper är svårt att avgöra. Att låtsasverkligheten i våra skärmar slagit igenom så stort kommer garanterat att få konsekvenser. Vad händer om Nintendo placerar en Pokémon i mitt hem och någon går dit och har sönder något? Jag tror att Nintendo är förvånade över att det har skapat en sådan masshysteri. Frågan är om de hade vågat släppa spelet om de förstod att det skulle skicka ut miljontals människor att knalla runt och fånga Pokémon?

Fakta.Pokémon Go

Pokémon Go släpptes den 6 juli i en rad olika länder och hade samma dag hunnit laddas ner över en miljon gånger. Över fem procent av alla Androidanvändare i USA beräknas ha laddat ner spelet som gått om den populära dejtingappen Tinder i popularitet.

Antalet dagliga användare närmar sig Twitter i storleksordning.

I fredags, alltså två dagar efter att spelet släpptes hade Androidanvändare som laddat ner spelet spenderat i genomsnitt 43 minuter på att spela det. Det är betydligt mer än andra populära appar som WhatsApp, Instagram och Snapchat.

Pokémon Go är utvecklat av Googleägda Niantic, men ges ut av den anrika japanska speljätten Nintendo.

Sedan spelet släpptes har Nintendo rusat på Tokyobörsen. I fredags gick företagets aktie upp med så mycket som 10 procent och under måndagen fortsatte den att stiga.

Enligt affärstidningen Wall Street Journal kommer spelet att släppas i Europa och Asien inom kort, till exempel släpptes det i Tyskland i början av veckan.