Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

15 frågor och svar om Fifa-valet

Sepp Blatter sträcker armarna i luften i Hallenstadion efter att ha blivit omvald i fjol. Fyra dagar senare meddelade han att han avgår.
Sepp Blatter sträcker armarna i luften i Hallenstadion efter att ha blivit omvald i fjol. Fyra dagar senare meddelade han att han avgår. Foto: Patrick B. Kraemer/AP

På fredag får Fifa en ny ordförande. Inför valet, som föregåtts av korruptionsskandaler och avstängda ledare, finns många frågor. Här reder DN ut 15 av dem.

När den nu avgående och avstängde Sepp Blatter efterträdde João Havelange 1998, hade den senare suttit vid makten i 24 år, vilket innebär att två personer regerat Fédération International de Football Association i 42 år.

Den person som nu väljs att leda organisationen som styr över världens mest populära idrott kommer inte att sitta lika länge. I alla fall inte om de reformförslag som det ska röstas om samtidigt med valet blir antagna vid extrakongressen i Zürich. En ordförande ska med regeländringen som längst kunna sitta i tre mandatperioder, det vill säga tolv år.

Det är fortfarande en lång tid och den av de fem kandidaterna som blir vald får det svåra och ansvarsfulla uppdraget att återskapa förtroendet för ett idrottsförbund vars förkortning blivit synonymt med mutor och skandaler.

Foto: Fyra dagar kvar till valet av ny ordförande – så går det till när Fifa ska välja ny ledare. Klicka här eller på bilden ovan för att se en större version av grafiken.

1. Varför har Fifa kallat till extrakongress?

Så sent som den 29 maj i fjol omvaldes Sepp Blatter för fjärde gången, men bara fyra dagar senare meddelade den 79-årige schweizaren sensationellt att han skulle avgå. Fifa har kallat till en extrakongress för att välja en efterträdare. Blatter har liksom generalsekreteraren Jérôme Valcke och Uefabasen Michel Platini fått långa avstängningar.

2. Var och när äger valet rum?

På fredag i Zürich, Fifas hemstad, i arenan Hallenstadion.

Foto:
Ali bin Hussein, Gianni Infantino, Tokyo Sexwale, Jérôme Champagne och shejk Salman. Foto: AP

3. Vilka ställer upp?

Jérôme Champagne är den franske karriärdiplomaten, som i elva år arbetade på Fifa nära Sepp Blatter. Han har på senare år arbetat som konsult inom fotbollsvärlden bland annat i Palestina och Kosovo.

Tokyo Sexwale från Sydafrika är apartheidmotståndaren som satt fängslad tillsammans med Nelson Mandela och senare blev minister och miljardär inom diamantindustrin. Hans erfarenhet inom fotbollen är förhållandevis liten.

Prins Ali bin Hussein är son till den tidigare kungen av Jordanien och har tidigare suttit i Fifas exekutivkommitté. Han var till slut ensam om att utmana Sepp Blatter vid valet i fjol, men förlorade.

Shejk Salman är ordförande i Asiens fotbollsförbund (AFC) och är vicepresident i Fifa. Han meddelade att han skulle kandidera när det stod klart att den avstängde Uefapresidenten Michel Platini inte skulle delta i matchen.

Gianni Infantino har ersatt Platini som Uefas kandidat. Den mångspråkige schweizaren, som även har italienskt medborgarskap, är jurist i botten.

Foto:
Sepp Blatter och Joao Havelange 1997. Foto: Bildbyrån

4. Vad gör en Fifapresident?

Havelange och Blatter har regerat Fifa på sitt sätt. Om de nya reformerna röstas igenom kommer den nye presidenten att få mindre makt.

5. Hur mycket tjänar han?

En uppgift som Fifa håller hemlig. Sepp Blatter har sagt att han har en lön på ”en miljon dollar, kanske mer”. Enligt Fifas finansiella rapport från 2014 betalade man ut löner på 88,6 miljoner dollar. 39,7 av dessa gick till personer i ledande ställning, det vill säga president, medlemmar av exekutiv- och finanskommitté. Den nye presidentens lön kommer att offentliggöras.

6. Kommer Blatter att närvara?

Oklart. Han är avstängd från all fotbollsrelaterad verksamhet, men har i tidningsintervjuer sagt att han tänker komma ändå.

7. Hur fungerar valet?

Alla de 209 nationer som är medlemmar i Fifa har var sin röst. Det betyder att Montserrat, ett brittiskt territorium i den karibiska övärlden med cirka 5.000 invånare, har lika mycket makt som Indien med drygt en miljard – och som Tyskland med över sex miljoner registrerade fotbollsspelare. Omröstningen är hemlig. Länderna röstar i bokstavsordning. För att vinna i första omgången krävs två tredjedelars majoritet. Om ingen kandidat får detta elimineras den som fått minst röster och processen fortsätter tills en kandidat fått majoritet.

8. Är det säkert att alla 209 länder röstar?

Nej, Kuwait och Indonesien är avstängda av Fifa och beslutet om de kommer att få delta i omröstningen eller inte fattas på onsdag. Det har hänt att röstberättigade länder uteblivit.

9. Fifa har sex mäktiga kontinentförbund. Hur många röster har varje kontinent?

Afrika (CAF) är den mest röststarka kontinenten med 54 länder, tätt följd av Europa (Uefa) med 53. Asien (AFC) har 46, Nord- och centralamerika (Concacaf) har 35, Oceanien (OFC) 11 och Sydamerika (Conmebol) 10.

10. Är det säkert att alla fem kandidater finns kvar på startlinjen på fredag?

Nej, i förhandstipsen har Tokyo Sexwale och Jérome Champagne pekats ut som chanslösa och det skulle kunna bli så att de drar sig tillbaka under veckan.

11. Så vem av de övriga tre vinner?

Shejk Salman är de flestas favorit. I egenskap av ordförande i Asiens fotbollsförbund tycks han ha säkrat en stor majoritet av de 53 asiatiska rösterna. Även CAF har centralt uttalat sitt stöd för honom. Tillsammans har Afrika och Asien 100 röster, vilket räcker långt. Men shejken kan inte räkna med helhjärtat stöd från Afrika. Musa Bility från Liberia, som avsåg att själv kandidera, förklarade efter att CAF ställt upp bakom shejken att 26 afrikanska länder inte kommer att rösta på honom. Gianni Infantino ses som shejk Salmans främsta utmanare eftersom han har Europas och Sydamerikas stöd. Situationen kompliceras av att Prins Ali från Jordanien fick oväntat många röster när han utmanade Blatter i valet i fjol. Han attraherar flera länder med sina krav på ett mer öppet och transparent Fifa.

Foto:
Karl–Erik Nilsson, ordförande för det svenska fotbollsförbundet. Foto: Bildbyrån

12. Vem röstar Sverige på?

Sverige ställer sig, precis som de flesta andra europeiska länder, bakom Gianni Infantino.

Läs mer: Svenska ordföranden förutsätter att Infantino ”är ren”

13. Vad kommer att avgöra?

Mycket talar för att de karibiska och nordamerikanska länderna i det skandaltyngda Concacaf med sina 35 röster liksom i flera andra omröstningar får en nyckelroll. Förbundet, vars tre senaste ordföranden: Jack Warner, Jeffrey Webb och Alfredo Hawit alla är djupt insyltade i Fifaskandalen och har åtalats av amerikanska myndigheter, har meddelat att man centralt inte kommer att förorda en kandidat. Det är på nytt upplagt för hemliga överenskommelser i kulisserna. Skulle det i sista valomgången bli en kamp mellan shejk Salman och Infantino handlar det om var prins Alis och Concacafs röster hamnar.

14. Vilka andra beslut kommer att fattas på extrakongressen?

Medlemmarna kommer att rösta om det stora reformprogram som arbetats fram av en oberoende kommitté ledd av fransmannen Francois Carrard. Att dessa reformer genomförs anser många är viktigare än vem som blir ordförande.

15. Vilka är de viktigaste reformerna?

En maktdelning som gör de politiska besluten skiljs från de affärsmässiga. Den tidigare så mäktiga exekutivkommittén ersätts av Fifa Council (råd), som ska fokusera på visioner och strategier medan den företagsmässiga delen ska skötas av administrationen med generalsekreteraren i spetsen. Fifa Council kommer att bestå av ordföranden och 36 medlemmar, som väljs av de sex kontinentförbunden. Andra viktiga förändringar:

All förtroendevalda ska genomgå strikta lämplighets- och integritetskontroller.

Deras ersättningar ska vara offentliga.

En förtroendevald, inklusive presidenten, kan sitta högst i tre mandatperioder, det vill säga i högst tolv år.

Större vikt ska läggas vid mångfald och det ska bli fler kvinnor i beslutande ställning. Exempelvis måste varje kontinentförbund ha minst en kvinna i Fifa Council.

Respekt för mänskliga rättigheter ska skrivas in i stadgarna.

Fakta. Så fungerar Fifavalet
  • Valet av ny Fifapresident avgörs i Zürich fredag 26 februari. Samtliga medlemsförbund har en röst var.
  • Valet inleds med en röstningsomgång där samtliga fem kandidater deltar. För att en kandidat ska väljas direkt krävs två tredjedelars majoritet, 140 röster.
  • Når ingen två tredjedelars majoritet fortsätter valet med en ny omröstning på de fyra kandidater som fick flest röster i första omgången, nu krävs enkel majoritet (mer än hälften av rösterna för att valprocessen ska avslutas).
  • Enkel majoritet gäller även om omröstningen fortsätter med tre kandidater samt om det krävs en sista slutomröstning mellan två kandidater.
  • Kuwait och Indonesien är avstängda från Fifa på grund av att ländernas regeringar har blandat sig i idrotten på ett otillbörligt sätt. På onsdag ska Fifas exekutivkommitté fatta besluta om länderna trots det får rösta i ordförande valet.
Fakta. Blatter och Havelange har suttit i 48 år

Fifa bildades 1904 och har haft åtta ordföranden. De två senaste har suttit i 48 år.

1904-06: Robert Guérin, Frankrike

1906-18: Daniel Burley Woolfall, England

1921-54: Jules Rimet, Frankrike

1954-55: Rudolphe Seeldrayers, Belgien

1955-61: Artur Drewry, England

1961-74: Stanley Rous, England

1974-98: João Havelange, Brasilien

1998-2016: Sepp Blatter, Schweiz