Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/17-aringens-framtid-star-pa-spel-i-junior-vm/

Sport

17-åringen spelar för sin framtid i junior-VM

17-åriga forwarden Lucas Raymond. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

USTRON. Han spelar för en JVM-medalj – och för vad som ska hända i framtiden.

För Juniorkronornas 17-årige forward Lucas Raymond är junior-VM i Tjeckien sista stora chansen att övertyga NHL-scouterna om att han ska gå högt i sommarens NHL-draft.

– Fast det där försöker jag att skjuta från mig. Under JVM handlar allt om att vi vi ska vinna guld, säger Lucas Raymond.

– Det som händer sedan får jag helt enkelt ta då.

Frölundas 17-åriga forward är en talang utöver det vanliga och han tippas gå tidigt – till och med så högt som bland de fem första – i sommarens NHL-draft. 

En bra insats i junior-VM skulle stärka Lucas möjlighet att väljas bland de fem första, och trots att hans uppladdning stördes av en virussjukdom har JVM börjat bra för hans del.

I matchen mot Schweiz gjorde 17-åringen ett mål och svarade för en assist.

– Jag ska vara en producerande spelare så då är det klart att det alltid betyder mycket när man då gör mål, säger Lucas Raymond när DN under söndagen träffar 17-åringen på det hotell i polska Ustron som är Juniorkronornas bas under junior-VM.

Ustron ligger en halvtimmes bilväg från tjeckiska Trinec där Sverige spelar samtliga sina gruppspelsmatcher. Staden var därför ett bättre alternativ än den andra JVM-staden Ostrava som ligger ännu längre bort.

– JVM har alltid varit en stor dröm för mig så när jag fick beskedet av läkarna att jag kunde spela blev jag så otroligt glad, säger Lucas Raymond.

Lucas Raymond är inte den ende spelaren i Juniorkronornas lag som kommer att gå högt i sommarens NHL-draft.

Det förväntas även jämngamla Alexander Holtz, som till vardags spelar i Djurgården att göra.

Raymond och Holtz var guldduon när Sverige i våras vann guld i U19-VM, och de två spelar i samma kedja även under JVM i Tjeckien.

Dessutom hänger de ofta – för att inte säga alltid – tillsammans även utanför isen.

– Att vi är bra vänner gör att vi kan ha en öppen dialog. Vi kan prata om allt, vilket gör det enkelt när man spelar tillsammans, säger Lucas Raymond om kedjekompisen Holtz.

– Vi har dessutom alltid väldigt kul tillsammans, både på och utanför isen, fortätter han.

Läs mer: Sveriges sanslösa svit – femtio raka segrar