Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 11:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/18-aring-malskytt-nar-enriques-spanien-vann-med-7-0/

SPORT

7–0 – svaret till tvivlarna från världens mest envisa kapten

Spaniens förbundskapten Luis Enrique
Foto: Jonas Lindkvist

DOHA. När matchen är slut har Spanien gjort 1 056 lyckade passningar, Costa Rica 232.

18-årige Gavi har gjort mål, 19-årige Pedri har charmat hela världen, och Luis Enriques lag har spelat nästan nostalgisk tiki taka-fotboll.

Spanien slår Costa Rica med 7–0 i sin första VM-match.

Efter 13 minuter i Spanien–Costa Rica visar den officiella statistiken att Spanien har haft 79 procent av bollinnehavet, 10 procent av tiden har lagen slagits om det, och Costa Rica har 11 procent.

Statistiken är nästan för förutsägbar för att rapportera. Få landslag har en så igenkännbar stil som Spanien, och på Al Thumama-stadion är den verkligen bekant. Spanien passar runt, runt.

De har också redan hunnit göra mål, på spanskaste möjliga sätt. Dani Olmo sätter bollen i elfte minuten efter att laget tikitaka-tråcklat fram bollen på allra vackraste sätt.

Dani Olmo inledde målskyttet.
Foto: Jonas Lindkvist

Det är synd att läktarna är ganska glesa, och inte fler får se.

Mot väl organiserade försvar kan den här sortens spel bli frustrerande och långsamt. Mot Costa Rica är det ostoppbart.

Det gör också den obönhörlige och ständigt kritiserade tränaren Luis Enrique till Spaniens stora stjärna.

När Atlético Madrid-anfallaren Álvaro Moratas kvaliteter delar spanska folket försvarar Luis Enrique honom. När förbundskaptenen får kritik för att favorisera Barcelonaspelare framför Real Madrids viker han inte en tum.

När han ifrågasätts för att hålla fast vid Real Madrids Marco Asensio trots att han inte får speltid i klubben, spelar han honom från start i VM-premiären.

Och tio minuter efter Olmos mål gör just Asensio 2–0.

Luis Enriques envishet har följt honom genom karriären.

Den 10 juni 2011 höll Romas dåvarande presschef Walter Sabatini en presskonferens. Amerikaner hade just tagit över ägandet av Romklubben, han var ny på posten, och det var inte bara en ny tränare som Sabatini presenterade.

– Jag vill genomföra en kulturrevolution. Introducera alternativa tankesätt, sade han.

Luis Enrique, från Asturien med fostrad i Barcelonaskolan, skulle verkställa revolutionen.

Luis Enrique instruerar sina spelare.
Foto: Jonas Lindkvist

Spanjoren hade övertygat klubbdirektören i Roma, Franco Baldini, på ett möjligen pretentiöst sätt, genom att citera Paulo Coelhos bok Pilgrimsresan. En bit om att man måste vara uppmärksam på vägen till målet, det är vägen som lär oss det bästa sättet att komma dit.

På den tiden var Luis Enriques fotboll fortfarande främmande i Serie A. Under de åren revolutionerade tiki taka-upplagan av det katalanska bollinnehavs- och kortpassningsbaserade spelet, som Spanien hade vunnit VM med året före i Sydafrika, fotbollen.

Luis Enrique försökte få Roma att spela sin variant av det spanska spelet, men ofta såg det mer ansträngt ut än flödande.

Redan i november samma år, när resultaten gått emot ett tag, sade han på en presskonferens:

– Jag är inte en marsian, som fallit ner från ett rymdskepp.

Luis Enrique bestämde sig för att lämna Roma efter bara en säsong. Han kompromissade inte med sin spelidé.

Ett par år senare var han tillbaka i Barcelona där han hade ett förflutet som spelare och som tränare för B-laget. Han gjorde spelet mer direkt, och skapade nästa version av den Barcelonafotboll som Pep Guardiola först varit så framgångsrik med.

18-årige Gavi är Spaniens yngste målgörare.
Foto: Jonas Lindkvist

Luis Enrique vann Champions League, La Liga och spanska cupen med Barcelona 2015, ligan två år i rad och cupen tre.

Sedan Luis Enriques misslyckade revolution i Roma för tio år sedan har klubbar och landslag världen över tagit intryck av Barcelonaspelet, kopierat det, gjort om det, kombinerat det med hög press och mer fart.

Pep Guardiola som numera är i Manchester City och Luis Enrique i Spanien har också utvecklats. Men grunden är den samma.

När Spanien gör sitt tredje mål efter en halvtimme – Ferran Torres sätter det på straff – har de gjort 320 passningar. Costa Rica har gjort 53.

Efter en VM-inledning med skrällförluster för tunga fotbollsnationer som Argentina och Tyskland – de sistnämnda i samma grupp som kvällens lag på Al Thumama – spelar Spanien ut sitt register den här ljumma kvällen.

Luis Enriques lag har sina trotjänare, inför VM sade han att han hoppas att 34-årige Barcelonaveteranen Sergio Busquets spelar nästa VM också.

Men bredvid honom på mittfältet briljerar också 19-åriga Pedro och 18-åriga Gavi, duon från samma klubb.

Luis Enrique kramar om 34-årige trotjänaren Sergio Busquets.
Foto: Jonas Lindkvist

I andra halvlek gör Ferran Torres sitt andra mål, det står 4–0.

Gavi, 18-åringen, slår in 5–0 via stolpen. Han är nu Spaniens yngste målgörare i VM någonsin.

Carlos Soler gör 6–0 i 90:e minuten, Morata sätter 7–0.

När Sergio Busquets byts ut efter en dryg timme stiger ett jubel av uppskattning från den spanska publiken. Luis Enrique ler.

– När saker går såhär är fotbollen en underbar sport. Målet var att kontrollera bollen, och vi var exceptionella på det, säger han i spansk tv efteråt.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Costa Rica

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt