Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/23-kilo-tyngre-da-kravs-kraft-for-att-sla-duplantis/

Sport

23 kilo tyngre – då krävs kraft för att slå Duplantis

Polacken Piotr Lisek väger mer än 20 kilo mer än Armand Duplantis och går mycket på kraft i sitt sätt att hoppa stav. Foto: Axel Kohring/Imago

DOHA. Det är krafthopparen, ”fransmannen” och han med det låga greppet. I kväll är de huvudaspiranter på VM-titeln i stavhopp.

Det otränade friidrottsögat har svårt att se någon större skillnad, men när Armand Duplantis, Sam Kendricks och Piotr Lisek ska försöka vinna VM-guld gör de det med helt olika stilar.

Alla har varit över sex meter den här säsongen, men använt olika sätt för att ta sig över ribban.

– Du måste använda en teknik som fungerar för dig. Det som fungerar för mig fungerar inte för Sam och framför allt inte för Piotr, säger Duplantis.

Medan ”Mondo” är 181 centimeter lång och 72 kilo tung mäter polacken Lisek 194 centimeter, väger 95 kilo och går mycket på kraft.

Armand Duplantis har hämtat inspiration från Sergej Bubka och Renaud Lavillenie för att utveckla sin hoppteknik. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

Det behövs en annan teknik för att få den kroppsmassan sex meter upp i luften än om man väger drygt 20 kilo mindre. Det är också en skillnad när det gäller snabbhet och styrka.

– Piotr är inte så snabb, men väldigt stark. Jag är snabb, men inte så stark. Sam är någonstans där emellan, ganska snabb, ganska stark, säger ”Mondo”.

Stavhopparna har nått allt högre höjder, inte minst på grund av materialet. Staven har gått från att vara i bambu till stål och glasfiber. Men även tekniken utvecklas. Stavhopp, kanske den mest komplicerade friidrottsgrenen, är som så många andra en kombination av teknik, snabbhet och styrka. Det gäller att omvandla farten till kraft uppåt. Styvheten i staven och avståndet till hoppställningen är som en vetenskap för sig. 

”Mondo” berättar att han utvecklat en helt egen teknik. När han var liten brukade han titta på legendaren Sergej Bubka och förbluffas över hans snabbhet och styrka. Ukrainaren, som slog världsrekord gång på gång, hoppade enligt ”Mondo” med ”ofattbart” styva stavar. Skulle det någonsin gå att överträffa honom?

Så dök Renaud Lavillenie upp och visade att det var möjligt.

Duplantis har blandat lite mellan giganterna. Pappa Greg Duplantis tycker att sonen har mest gemensamt med Lavillenie och andra franska hoppare, som har ett eget sätt att hoppa.

Polacken Piotr Lisek väger mer än 20 kilo mer än Armand Duplantis och går mycket på kraft i sitt sätt att hoppa stav. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

Lisek menar han har en mer klassisk stil och hoppar mer som Bubka gjorde medan Kendricks är helt annorlunda med sitt extremt låga grepp på staven.

– Han använder styva stavar och får en ordentlig ”knuff” uppåt. Man måste verkligen ha bra tajming om man ska hoppa på det sättet, vilket han förstås har, säger Greg Duplantis.

Han förklarar att hoppare med lågt grepp på staven, som Kendricks, är mer jämna i sin hoppning. Ju lägre grepp, desto färre andra variabler kommer att påverka hoppet, som till exempel vinden eller en långsam ansatsbana.

Greg Duplantis påpekar att även stavlådan kan vara annorlunda.

– Man tror att alla lådor ska vara likadana, men det är de inte. En del kan vara mer grunda, staven kan träffa mattan och om man böjer staven mycket kan man få problem med det. Har man ett högre grepp tenderar man att påverkas mer av olika saker.

Pappa Duplantis, som som bäst seglade över 5,80 vid en tävling i Danmark 1993, hade ett högt grepp med tanke på sin relativt ringa längd.

I kväll får vi se vilken teknik som bär till VM-guld. Damernas tävling i söndags gav besked om att det går att hoppa riktigt högt på Khalifastadion.

Sam Kendricks har ett lågt grepp på staven jämfört med andra stavhoppare. Foto: Hassan Ammar/AP

Europamästaren Duplantis, världsmästaren Kendricks och Lisek, som aldrig vunnit något stort, är guldkandidater, men även brasilianaren Thiago Braz har varit över sex meter, även om det skedde när han blev olympisk mästare hemma i Rio 2016.

Kendrick har hoppat högst i år med 6,06. Duplantis har varit över sex meter jämnt två gånger, liksom Lisek som gjort 6,02 och 6,01.

– Stavhoppet håller en riktigt hög nivå just nu och vi triggar varandra till högre höjder. Det kommer att bli en fantastisk final, säger ”Mondo”.

Läs mer: Johan Esk har mött stavhopparna – kompisgänget som också är konkurrenter