Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/36-arige-larholm-battre-fysiska-varden-an-nagonsin/

Sport

36-årige Larholm: Bättre fysiska värden än någonsin

”Jag är starkare nu än någonsin”, säger Sävehofs niometersspelare Jonas Larholm inför semifinalmatcherna mot IFK Skövde.

Smart har han alltid varit. I semifinalen mot Skövde ska 36-årige Jonas Larholm visa upp en annan sida också.

– Jag är starkare nu och har bättre fysiska värden än vad jag någonsin har haft, säger Larholm inför fredagens inledande möte i Skövde. 

Rätta artikel

Det är få spelare i Handbollsligan som har lika bra meriter som Jonas Larholm.

Han blev ungdomsvärldsmästare 2003, har varit utlandsproffs i tio år, bland annat i spanska storklubben Barcelona, gjort 642 mål på 211 landskamper och tagit hem två SM-guld. 

SM-gulden spelade han hem med Sävehof 2004 och 2005 tillsammans med bland andra Kim Andersson, Erik Fritzon, målvakten Per Sandström, Janne Lennartsson och Peter Möller. 

I dag spelar Larholm, som fyller 37 år strax efter att handbollens finalspel avslutats, med en av Möllers söner, målvakten Simon Möller.

– På Partille gymnasium tränar jag dessutom yngste sonen Felix, en lovande mittsexa som säkert kommer upp om ett eller två år, jag kanske får spela med honom också.

Sitt första SM-guld tog Larholm alltså för 15 år sedan.

– Även om jag är starkare i dag så gör det lite mer ont nu, jag är inte lika mjuk längre. Får jag bara sköta min yoga och rörlighetsträningen ordentligt så brukar det bli bättre. 

Som spelare har han alltid agerat smart och är också en nyckelspelare när Sävehof har en spelare mer eller en spelare mindre på plan.

Han har också fått förtroendet att lägga straffarna.

– Det är givetvis viktigt och kan bli avgörande i många jämna matcher, säger Larholm. 

Sävehof förlorade alla tre matcherna mot Skövde i seriespelet.

– Jag tror att vi vunnit mot alla lag utom mot just Skövde. Det känns som att vi är på rätt väg, vi lyckades ju plocka Malmö som ändå var tvåa i serien. Det finns ingen anledning för oss att vara nöjda, nu ska vi göra allt vi kan för att vinna den här drabbningen. 

I kvartsfinalen besegrade Sävehof Malmö med 3–1 i matcher, i fjol var det Malmö som slog ut Sävehof med 3–0.

– Vi lever på vårt aggressiva försvar och har fått lite bättre ordning på anfallsspelet där vi nu hittar allt fler lösningar.

Larholm har kontrakt över nästa säsong också. Han siktar på att gå mastercoachutbildningen som börjar i sommar men spelar gärna mer än en säsong till i Sävehof.

– Det blir säkert mycket handboll i fortsättningen också. Jag har varit med en del i det taktiska upplägget och vill tränarna ha lite extra info så brukar jag hjälpa till med det. 

Han har inget emot att kallas handbollsnörd.

– Jag kollar mycket på video och min uppgift är också att hjälpa de unga spelarna, att vara lite av en mentor för dem.