Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

42 tränare som kan ta över svenska landslaget

Erik Hamrén kommer att sluta efter fotbolls-EM i sommar. DN:s Anders Sännås Lundqvist listar 42 personer som är mer eller mindre troliga alternativ till jobbet som förbundskapten för svenska herrlandslaget.

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån


Anders Svensson. Foto: Bildbyrån

Gamla stjärnor

1. Henrik Larsson

2. Jonas Thern

3. Johan Mjällby

4. Anders Svensson

5. Peter Gerhardsson

Outsider: Marcus Allbäck

Kommentar: Henrik Larsson ihop med Jonas Thern ser ut som ett vinnande koncept. Johan Mjällby är ledig, men har aldrig haft ett lag på egen hand, utan jobbat som assisterande till Neil Lennon i Celtic och Bolton. Anders Svensson saknar tränarerfarenhet. Peter Gerhardsson däremot har potential, det har han visat i Häcken. Har tidigare varit ansvarig för de yngre juniorlandslagen.

Johan Esk: Finns ingen given efterträdare till Hamrén

Foto: Leif R Jansson/TT
Lars Lagerbäck och Erik Hamrén. Foto: TT

I ropet

1. Janne Andersson

2. Lars Lagerbäck

3. Magnus Pehrsson

4. Tony Gustavsson

5. Magnus Haglund

Outsider: Alexander Axén

Kommentar: Lasse ”Lava” är numera en isländsk juvel efter EM-kvalframgången. Har gjort sitt i svenska landslaget. Janne Andersson byggde ett mästarlag av IFK Norrköping, men det var i allsvenskan. Magnus Pehrsson gör ett hyggligt jobb med Estland, men körde i diket med Djurgården. Tony Gustavsson har det alldeles för bra i USA, som assisterande i damlandslaget. Magnus Haglund, nja..., kanske inte va...

Läs mer: Erik Hamrén slutar efter EM

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Pia Sundhage. Foto: Bildbyrån

Förbundsfolket

1. Jörgen Lennartsson

2. Håkan Ericson

3. Peter Wettergren

4. Roland Nilsson

5. Pia Sundhage

Outsider: Calle Barrling

Kommentar: Jörgen Lennartsson har länge setts som den interna kronprinsen, efter åren med U21. Nämndes som tänkbar assisterade till Hamrén 2009, men hamnade i stället i Norge. Håkan Ericson tog U21 till EM-guld i somras, men just U21 är den nivå som passar Håkan bäst, en nivå där han inte hamnar i stormens öga. Peter Wettergren har arbetat under Hamrén som hjälptränare och scout. Roland Nilsson jobbar med de yngre juniorlandslagen. Har ett förslutet som manager för Coventry, samt tränaransvar i Malmö FF och FC Köpenhamn. Pia Sundhage nämns alltid efter sina dubbla OS-guld med USA. Men damlandslaget har hackat under hennes ledning. Ett vassare namn från damhorisonten är snarare Calle Barrling, som var nominerad som årets damtränare på senaste Fifa–galan.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
”Svennis.” Foto: Bildbyrån

Alltid omnämnda

1. Sven-Göran Eriksson

2. Hasse Backe

3. Åge Hareide

4. Stuart Baxter

5. Pelle Olsson

Outsider: Nanne Bergstrand

Kommentar: ”Svennis” har alltid väskan packad om förbundet skulle höra av sig om förbundskaptensposten. Men tiden har runnit iväg för Torsbysonen. Hasse Backe hade varit spännande, om det inte varit så att han precis tillträtt som förbundskapten i Finland. Detsamma gäller Åge Hareide, som precis tagit över Danmark. Stuart Baxter är ledig, och säkert intresserad, men... Pelle Olsson har lärt sig att jobba i motvind i Gefle, men att ha landslaget är en annan historia. Och Nanne Bergstrand har fullt upp med att få ekvationen att gå ihop i Hammarby.

Foto: Maja Suslin/TT
Graham Potter. Foto: TT

Långskotten

1. Roy Hodgson

2. Ståle Solbakken

3. Graham Potter

4. Olof Mellberg

5. Zlatan Ibrahimovic

Outsider: Andreas Alm

Kommentar: Roy Hodgson tycks sitta säkert som förbundskapten i England. Framgången i EM-kvalet gjorde att man glömde VM-debaclet 2014. Ståle Solbakken har aldrig blivit profet hemma i Norge, utan gör sin andra sejour i FC Köpenhamn. Graham Potter gör storverk med Östersund, nämndes som tänkbar i Swansea, men det senare var också ett långskott. Olof Mellberg har precis inlett tränarkarriären i Brommapojkarna. Zlatan har varit mer eller mindre assisterande till Hamrén, men förbundskaptensjobbet ingår knappast i hans planering för de närmaste åren.

Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix
Rikard Norling. Foto: NTB Scanpix

De svala

1. Janne Jönsson

2. Torbjörn Nilsson

3. Kjell Jonevret

4. Mikael Stahre

5. Rikard Norling

Outsider: Roland Andersson

Kommentar: Janne Jönsson körde rejält i diket med Halmstad. Förre U21–kaptenen Torbjörn Nilsson har trappat ner sitt tränarengagemang. Senast hjälptränare i Utsikten. Kjell Jonevret tränar norska Viking med blandad framgång. Mikael Stahre sparkades av IFK Göteborg och återfinns nu i Kina, Dalian Aerbin. Rikard Norling var stekhet i allsvenskan 2013. Sedan flyttade han till norska Brann, fick sparken, och har varit utan uppdrag sedan förra våren.

Foto: Adam Davy/AP
Jürgen Klopp. Foto: AP

Galna drömmar

1. Jürgen Klopp

2. Claudio Ranieri

3. Jürgen Klinsmann

4. José Mourinho

5. Fabio Capello

Outsider: Felipe Scolari

Kommentar: Klopp har inlett projekt Liverpool. Ranieri uträttar storverk med Leicester, spelar klassisk rak fotboll, är har snabbt nått kultstatus. Klinsmann har varit förbundskapten för USA i snart fem år. Har hittat sin drömtillvaro. Mourinho är mellan två jobb. Men portugisen ställer högre krav på spelarmaterialet än vad Sverige kan bidra med. Capello vore kul, det skulle bli rättning i ledet. Men frågan är om någon skulle förstå honom?