Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 03:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/5-december-skrallguldet-var-bara-forsta-sensationen/

Sport

5 december: Skrällguldet var bara första sensationen

Det var en lugn Hanna Öberg som satte sig på presspodiet efter skrällguldet i OS.
Bild 1 av 2 Det var en lugn Hanna Öberg som satte sig på presspodiet efter skrällguldet i OS. Foto: Andreas Hillergren/TT
Hanna Öberg tog ett skrällguld i OS och hennes lugn efteråt var nästan lika sensationellt.
Bild 2 av 2 Hanna Öberg tog ett skrällguld i OS och hennes lugn efteråt var nästan lika sensationellt. Foto: Pontus Lundahl/TT

I sportens julkalender tar Johan Esk med dig till sina personliga minnen av sportåret 2018.

Del 5: Den lugna skrällsegraren.

Johan Esk
Rätta artikel

För några timmar sedan var hon en anonym skidskytt som var i Sydkorea för att tävla i skymundan. Nu hade hon tagit ett OS-guld med en skräll.

Och när Hanna Öberg satt i mitten på podiet under presskonferensen var det som att hon hade haft den här rollen hur många gånger som helst. 

Alla gratulationer hon fått, alla frågor hon fick, allt fokus som riktades mot henne och det där mobilsamtalet från statsministern. När 22-åringen gråtit sina guldtårar tog hon allt med ett lugn som var så sensationellt och verkade så rutinerat. Jag har aldrig upplevt det hos någon som tagit sin första stora seger.

Den första torsdagen i december 2018 ska hon göra sin första individuella start i världscupen för säsongen och spåren från den där sydkoreanska kvällen syns tydligt. Hanna Öberg är inte anonym längre, hon kan inte slå ur underläge. Juniorvärldsmästaren är vuxen stjärna med förväntningar på sig. Hon har till och med Bragdguldet på sitt cv.