Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

69 dagar till OS – här är de största blågula medaljhoppen

Charlotte Kalla leder den totala världscupen.
Charlotte Kalla leder den totala världscupen. Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello

 

Efter säsongens första skidhelg leder Charlotte Kalla totala världscupen. Toppar världscupen gör även 15-åriga Jennie-Lee Burmansson, efter en sensationell seger i slopestyle.

Samtidigt har Frida Hansdotter ännu inte stått på slalompallen och i längdspåren har det gått tungt för herrarna.

 Här rankar DN Sveriges största OS-hopp – 69 dagar före vinterfesten i Pyeongchang.

Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone

1 (1) Lag Edin

Curling (herrar)

Skrev i fjol historia som första icke kanadensiska lag att vinna en grand slam. Med VM-silver och ytterligare framgångar världsetta inför OS-året. Och succén fortsätter: EM-guldet förra helgen övertygar.

Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva

2 (2) Charlotte Kalla

Skidor (skiathlon, 10 km fristil, 30 km klassisk)

Det var onekligen ett styrkebesked att knäcka norska giganten Marit Björgen i finska Ruka. I VM i Falun 2015 vann Kalla 10-kilometersloppet i överlägsen stil. Glöm inte att hon vann distansen redan på OS 2010.

Foto: Heidi Koivunen/IBL

3 (4) Stina Nilsson

Skidor (sprint)

Visade sin styrka när hon vann den inledande sprinten i världscupen i Ruka. Tog silver i VM 2015 och sex segrar på distansen under världscupen 2016-17. Är ute efter revansch för VM i Lahtis där hon bara slutade nia.

Foto: Christine Olsson/TT

4 (3) Sandra Näslund

Skicross

Har ännu inte startat sin säsong, men tog i januari karriärens första världscupseger. Två månader senare VM-guld. OS-femman från 2014 var tvåa i totala världscupen 2017. Ettan Marielle Thompson (Kanada) missar OS.

Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone

5 (6) Lag Hasselborg

Curling (damer)

I EM förra helgen blev det visserligen förlust mot Skottland i finalen. Men med silvret behåller de svenska VM-fyrorna platsen som världsetta. Även under fjolårssäsongen blev det EM-silver för laget som gör OS-debut.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

6 (5) Victor Öhling Norberg

Skicross

Efter flickvännen Anna Holmlunds allvarliga skada kändes allt meningslöst. ”Vön” drogs dessutom med ryggproblem, men ställde upp i VM i mars – och vann guld. Jagar revansch för kraschen i OS-kvarten 2014.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

7 (8) Sprintstafettlaget, damer

Skidor

Stina Nilsson tog en imponerande seger i Ruka. Charlotte Kalla vill gärna åka distansen och gjorde bra ifrån sig i premiären. Ida Ingemarsdotter är ännu hetare med sin fjärdeplats i helgen, men räkna inte bort Hanna Falk.

Foto: John Locher/AP

8 (7) Parallellslalomlaget

Alpint (lagtävling, mixed)

Lagtävlingen är ny OS-gren, och en riktig svenskklassiker. Sverige har fem raka VM-medaljer, tog brons 2017, och vann genrepet i världscupen våras. Dock oroar parallellspecialisten Maria Pietilä Holmners ryggproblem. 

Foto: Jonas Lindkvist

9 (ny) Jennie-Lee Burmansson

Freeskiing (slopestyle)

Det var karriärens blott andra världscuptävling. Då besegrade Burmansson hela världseliten i slopestyle i söndags. Segern i Stubai innebar en OS-biljett. Dessutom toppar 15-åringen, trea i sin vc-debut, världscupen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

10 (16) Mattias Hargin

Alpint (slalom)

Hade ett tungt fjolår på det personliga planet, men visade i slalompremiären i Levi att han blir att räkna med i vinter. I VM i februari missade Hargin medalj i en av banans sista svängar. I Levi på pallen som trea.

Foto: Nathan Bilow/AP

11 (14) André Myhrer

Alpint (slalom)

Nära, nära i Sotji 2014 men körde ur och sågade bansättaren. Drogs förra säsongen med ryggproblem, men avslutade med seger i världscupfinalen. Var på väg mot pallen i slalompremiären i Levi i november, men körde ur.

Foto: Jonas Lindkvist

12 (11) Damstafettlaget

Skidor

Damerna har börjat starkt och ser ut att bli en medaljfavorit även i Sydkorea. Sverige tog guld 2014 och har dessutom fyra raka VM-silver. Att Norge kommer utan Therese Johaug ökar onekligen de svenska chanserna.

Foto: imago/EQ Images

13 (10) Sven Thorgren

Snowboard (slopestyle, big air)

OS-fyran i slopestyle har dubbla OS-chanser då big air är ny gren 2018. Stjärnan vann X-games i vintras, men har därefter opererat axeln och dras just nu med en fotskada. Gör eventuellt comeback i mitten av december.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

14 (15) Henrik Harlaut

Freeskiing (slopestyle)

Har nått stora framgångar i icke-OS-grenen big air, där fyra X-games-guld imponerar. I slopestyle har 26-åringen haft det tyngre, men var tvåa på för-OS i Sydkorea och fyra i världscupen i Stubai förra helgen. 

Foto: Jonas Lindkvist

15 (9) Emma Dahlström

Freeskiing (slopestyle)

Drog av korsbandet i våras men gör comeback vid jul. Tillhör absoluta världseliten efter bland annat VM-silver 2017 och X-games-seger 2015. Femma i OS 2014. Största konkurrenten Kelly Sildaru (Estland) missar OS.

Foto: Erich Schlegel-USA TODAY Sports/IBL

16 (12) Frida Hansdotter

Alpint (slalom)

Missade pallen både i premiären i Levi och i Killington i söndags, men har tre raka VM-medaljer (brons 2017). Dock har slovakiskan Petra Vhlova på bättre sätt tagit upp kampen med överlägsna Mikaela Shiffrin (USA).

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

17 (13) Tre Kronor

Ishockey (herrar)

Sverige besegrade Tjeckien och Kanada men förlorade mot Finland och slutade trea i Karjala i november. För första gången på 24 år spelas OS utan NHL-spelare. Ryssland med alla sina KHL-spelare blir tung favorit. 

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

18 (17) Sprintstafett, herrar

Skidor

Calle Halfvarsson är given. Nu utmanas Teodor Peterson och Emil Jönsson av Oskar Svensson som imponerade när han spöade både ryssar och Peterson i Gällivare. Sverige tog brons i OS 2014 (Peterson och Jönsson).

Foto: Mikael Fritzon/TT

19 (18) Damkronorna

Ishockey (damer)

I Sotji förlorade laget bronsmatchen mot Schweiz. Förbundskapten Leif Boork, som gör sin sista turnering med landslaget, pratar om att utmana om guldet men det kommer inte hända. Men visst kan laget slåss om brons.

Foto: TOBIAS NYKÄNEN

20 (ny) Mixedstafettlaget, skidskytte

Kan herrarna hålla ihop skytte och åkning kan mixedstafetten leda till en svensk skrällmedalj. De talangfulla damerna har gett svenskt skidskytte nytt hopp. I OS-genrepet i söndags blev Sverige femma. 

 

Bubblare: Calle Halfvarsson, skidor (skiathlon och 15 km fristil), Matts Olsson, alpint (storslalom), Sara Hector, alpint (storslalom), damstafettlaget, skidskytte.

Ut från listan: Marcus Hellner, skidor (19), herrstafettlaget, skidor (20).

 

* Rankning 31 oktober 2017 inom parentes.