Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 14:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/80-aringen-hyllad-pa-galan-for-gammal-for-pro/

SPORT

80-åringen hyllad på galan: ”För gammal för PRO”

Den här veckan jobbar fotografen Roland Thunholm på Friends arena från tidig morgon till sen kväll.
Foto: Pi Frisk

Små och stora hästar fyllde Friends arena när Sweden international horse show drog i gång.

Och allt som hände dokumenterades av mannen som fick ta emot ”Årets hederspris” på ryttargalan.

Här är en rapport från den första dagen:

När? Sweden international horse show inleddes på torsdagseftermiddagen och avslutas på söndag kväll.

Var? I Friends arena.

Fotograf Thunholm hyllad

Oavsett om det är ett internationellt mästerskap någonstans i världen, eller en nationell tävling, är en sak densamma, fotograf Roland Thunholm är alltid på plats med kameran i högsta hugg.

Han började fotografera ridsport i början på 70-talet, och i samband med Årets Ryttargala tilldelades Roland Thunholm ”Årets hederspris”.

– Jag hade inte en aning om att jag skulle få det. Jag var där för att fotografera och hörde inte ens när de läste upp mitt namn. Jag var så fokuserad på att ta bilden på pristagaren, säger Roland Thunholm med ett leende.

– Men när jag insåg att det var jag som var pristagaren blev jag väldigt glad. Det kändes fint, även om det är svårt att ta till sig.

I samband med Årets Ryttargala tilldelades Roland Thunholm ”Årets hederspris”.
Foto: Pi Frisk

Hästtävlingar pågår ofta från tidig morgon till sena kvällen, men trots att Roland Thunholm har fyllt 80 år har han inga planer på att sluta.

–Jag har alltid jobbat mycket, men det kanske har blivit ännu mer den senaste tiden. Sitta ensam hemma på kammaren är inte roligt, säger Roland Thunholm som i augusti förra året förlorade sin hustru ridsportreportern Sarah Thunholm.

Han tar fram en näsduk och torkar bort en tår innan han fortsätter:

– Men jag tog faktiskt några dagar semester förra veckan. Det var lagom sedan började jag känna att jag blev rastlös.

I dag är en av hans största uppdragsgivare Tidningen Ridsport, men han jobbar även för andra medier.

– Jag drivs fortfarande av att jag vill utvecklas, och göra det ännu lite bättre. Så länge som jag känner på det sättet tänker jag fortsätta, säger Roland Thunholm.

– Jag är väl ändå snart för gammal även för PRO så då kan jag lika gärna fortsätta att jobba, fortsätter han med ett skratt.

Först i arenan

När årets upplaga av hästfesten drog i gång var det islandshästarna som var först ut. Strax efter lunch var det uppvärmning för de ekipagen som ska ställa upp i världscupen.

Trillade av och blev utesluten

Årets startfält i inomhusfälttävlan består av ryttare av absolut högsta klass. På torsdagskvällen fick de chansen att känna av stämningen inne i arenan i en uppvärmningsklass.

För den tidigare världsettan Oliver Townend från Storbritannien och hans häst Sotomayor blev det en darrig start på dagarna i Stockholm. Sotomayor hoppade spänt, och det slutade med att Townend trillade av. Därmed var ekipaget uteslutet.

Vann gjorde fransmannen Maxime Livio på Boleybawn Prince.

Några av fredagens höjdpunkter:

Semifinalen och finalen i världscupen för islandshästar i tölt avgörs. Under fredagen blir det även världscupen i fyrspannskörning, samt flera internationella hoppklasser.

Ämnen i artikeln

Ridsport

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt