Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

84 NHL-svenskar – och en heter numera Scoresberg

Filip Forsberg, eller Scoresberg, som han numera kallas av fansen.
Filip Forsberg, eller Scoresberg, som han numera kallas av fansen. Foto: Jeffrey T. Barnes/AP

Det handlar mycket om målskyttar i veckans lista. Men en stålman från Kalifornien smyger sig också in, liksom en svenskättling med ett brokigt förflutet.

1) Scoresberg

Fansen i Nashville har gett Filip Forsberg ett passande smeknamn. En del har det på sina tröjor. Efter ytterligare två mål i veckan är han nu uppe på 29. Två efter svenske skyttekungen Rickard Rakell. Ska Filip ”Scoresberg” slå sin rekordnotering på 33 mål från i fjol? Han har elva matcher på sig.

Foto: Sven GustavssonSidney Crosby. Foto: Sven Gustavsson

2) Hattrick-Crosby

Brad Marchand (se punkt 3) var given på listan. Men sedan han gått förbi Sidney Crosby i skytteligan svarade Pittsburghcentern med hattrick mot Florida på söndagen. Crosby blev därmed först till 40 mål, en nivå han når för andra gången och då ska man betänka att han missade de sex första matcherna. Hattricket var hans tionde.

3) Mars-Marchand

Crosbys kedjekompis, som avgjorde World Cup-finalen, tog med sig storformen in i NHL-starten. Hade en liten svacka, men har den senaste månaden varit obeveklig. 13 mål och åtta assist, gjorde att han gick förbi Crosby i skytteligan. Men efter söndagen är han tvåa igen på 37. I poängligan har han 79. Bara Crosby och Connor McDavid, båda på 80, är före. Det fanns de i World Cup i fjol som drömde om en framtida CMM-kedja med Crosby som center mellan Marchand och McDavid. Vore nåt det…

4) Erik vill men får inte

Ottawas ägare Eugene Melnyk gav ett klart besked inför OS i veckan. Blir det nej till OS-deltagande för NHL-spelarna kommer han att säga blankt nej till att Erik Karlsson ska förstärka Tre Kronor. Erik fick frågan om han vill åka och precis som alla andra spelare sa han ja. Washingtons ägare har tidigare gett sina stjärnor Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström okej att åka även om det blir ett nej från NHL.

5) Zäta utmanar McDavid

Henrik Zetterberg bär Detroit på sina axlar den här säsongen. Mycket av lagets offensiv handlar om den svenske lagkaptenen, som nu har 33 målgivande pass (första assist). Bara en spelare, Connor McDavid med 34, är bättre.

6) Historisk Calgarysvit

Calgary blev fjärde lag med en svit av minst tio raka segrar. Det har aldrig hänt att fyra lag haft sådana sviter samma säsong under ligans första 100 år. Columbus med 16, Minnesota 12 och Philadelphia 10 är de tre andra. När Calgary skulle ta elfte och sätta klubbrekord, satte dock Boston stopp för det.

Foto: Darryl Dyck/APJaromir Jagr. Foto AP

7) Jagr bättre än Howe

Jaromir Jagr har nu gjort fler poäng än Gordie Howe. För spelare som passerat 40 år. På söndagen spelade tjecken sin 1 700:e match. Passande nog i Pittsburgh där han inledde NHL-karriären och vann två Stanley Cup. Självklart fick den store 68:an en stående ovation för prestationen att nå så här långt.

Foto: Mark J. Terrill/APAndrew Cogliano. Foto: AP

8) Stålmannen Cogliano

Andrew Cogliano är ett unikum. Han har aldrig missat en NHL-match. Sedan debuten i Edmonton 2007 har han spelat alla matcher och nådde i veckan 776. Därmed tangerar han fjärdeplatsen för längsta sviterna med Craig Ramsey. Anaheimforwarden är nu bara tio matcher från att ha spelat samtliga matcher tio raka säsonger. Med slutspel har han 819 raka matcher. Längsta sviten i ligan på 23 år.

9) 83:an och 84:an debuterade

Anton Lindholm blev 84:e svensken i NHL den här säsongen när han debuterade för Colorado i onsdags. Lucas Wallmark blev 83:e ett par dagar tidigare i Carolina.

Foto: Al Bello/AFPSvenskättlingen Joshua Ho-Sang i mitten. Foto: AFP

10) Svenskättling

Joshua Ho-Sang som debuterat för NY Islanders visar sig ha svensk påbrå. Han är en av få judiska spelare i NHL. Hans pappa är tennisproffs från Jamaica. Hans judiska mamma föddes i Chile av ryska och svenska föräldrar. Själv är Josh, som han kallas i Brooklyn, uppväxt i en förort till Toronto. Han spelar med 66 på ryggen för att hedra Mario Lemieux.

11) Radulov i åtta år till?

Många rynkade på näsan när Alexander Radulov gjorde comeback i NHL efter åtta år hemma i Ryssland. Men Radulov har varit mycket bra med 47 poäng på 66 matcher för Montreal. Nu vill han stanna och hans agent krävde ett åttaårskontrakt för den dubble världsmästaren och en gång KHL-mästare. Radulov förnekade dock senare att kravet skulle vara åtta. Det verkar ”bara” vara på sex år till. Återstår att se vad det blir.