Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 23:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/adlerteg-kan-gora-sitt-sista-os-men-forst-drommer-barrspecialisten-om-final/

SPORT

Adlerteg kan göra sitt sista OS – men först drömmer barrspecialisten om final

Barrspecialisten Jonna Adlerteg var 2018 första svenska i en grenfinal i VM på 60 år. Nu hoppas hon på en repris i OS i Japan.
Barrspecialisten Jonna Adlerteg var 2018 första svenska i en grenfinal i VM på 60 år. Nu hoppas hon på en repris i OS i Japan. Foto: Daisuke Asauchi/Bildbyrån

TOKYO. Jonna Adlerteg är redo för karriärens andra OS.

Men om det blir en satsning mot ett tredje återstår att se.

I höst tar barrspecialisten och EM-medaljören en paus från gymnastiken för första gången i livet.

– Jag ska testa att vara ledig lite längre, se hur jag känner, och sen får vi se hur det blir, säger 26-åringen.

Hon är dubbel EM-medaljör i barr, Sveriges främsta gymnast och drömmer om en historisk OS-final.

Men vad som händer efter OS i Tokyo, och höstens VM som också det avgörs i Japan, har Jonna Adlerteg inte bestämt.

Blir det en OS-satsning till?

– Inte från början i alla fall. Jag kommer inte att dra igång en ny OS-satsning direkt efter det här, säger Adlerteg – som vid sidan av gymnastiken läser till biomedicinsk analytiker – till DN.

– Jag kommer fortsätta mot VM i oktober om det känns bra, eftersom det är så kort tid dit.

– Men sen ska jag testa att ta en paus från gympan. Jag har aldrig haft en paus på längre än två veckor. Så jag ska testa att vara ledig lite längre efter VM, se hur jag känner, och sen får vi se hur det blir.

Jag har aldrig haft en paus på längre än två veckor. Så jag ska testa att vara ledig.

Men vi ska ta en sak i taget.

Först är det OS som gäller. Och Jonna Adlerteg har landat i Japan redo för favoritgrenen barr.

Det blir karriärens andra OS efter debuten i London 2012, där hon som 17-åring tävlade i mångkamp. Spelen i Rio 2016 missade hon med en knäskada, men bara två år senare nådde hon karriärens hittills största höjdpunkt internationellt när hon som första svenska på 60 år nådde en grenfinal i VM (slutade åtta i barr). Samma år tog hon EM-silver i samma redskap, i en repris på framgången 2013.

– Nu vill jag köra en bra serie, säger hon inför söndagens kval i Tokyo.

– Om jag gör det kommer jag att vara nöjd. Sen får man se hur långt det räcker, men drömmen är ju så klart en barrfinal.

Jonna Adlerteg under OS i London som 17-åring.
Jonna Adlerteg under OS i London som 17-åring. Foto: Anders Wiklund/TT

Når hon final blir hon enligt Svenska gymnastikförbundets statistik första svenska gymnast att individuellt sluta topp-åtta i ett OS sedan 1956. Då tog William Thoresson silver i fristående, Ann-Sofi Colling brons i hopp och Doris Hedberg blev just åtta i fristående.

Vilket är det mest kritiska momentet i din barrserie?

– Min svåraste övning är min första övning. Jag startar med en övning som har svårighetsgrad F, en väldigt hög svårighetsgrad (A är lättast). Annars har jag ett E-moment och resten D-moment, säger Jonna Adlerteg.

Är det ett taktiskt val att börja med det svåraste?

– Jag vill starta med det svåraste när man är pigg, i slutet av serien är man ju ganska trött. Men sen hänger det också ihop med hur serien fortsätter, kombinationen jag gör efter det.

Vårens och sommarens träning har gått bra. Visserligen missade Adlerteg medalj i EM i april som sexa, men hon känner sig starkare än inför det VM som 2018 slutade med en finalplats.

– Ja, jag känner mig bättre nu, jag har haft en bättre träningsperiod nu än då. Men sen ska det funka i stunden också, säger hon.

Jonna Adlerteg inleder sin OS-serie i barr med sin svåraste övning.
Jonna Adlerteg inleder sin OS-serie i barr med sin svåraste övning. Foto: Daisuke Asauchi/Bildbyrån

Att hon tävlat på ett OS tidigare ger trygghet. Likaså att hon länge har varit det största namnet i svensk damgymnastik.

– Förra gången (2012) var det första gången som bara jag skulle tävla, som jag kände att ”alla” skulle kolla på mig. Och med alla menar jag mest gympa-Sverige.

– Men inför detta OS har jag ju känt på det många gånger. Jag har ju varit ensam svensk på många tävlingar.

Den här gången får hon sällskap av herrgymnasten David Rumbutis, när Sverige för första gången på 37 år har två gymnaster med i OS.

Men på damsidan är hon ensam svenska.

– Det känns som att jag är redo för att tävla, säger Jonna Adlerteg och tillägger om sista förberedelserna:

– Väl på plats handlar det bara om att få in en bra känsla.

Läs mer: Guide till OS i Tokyo – schema dag för dag

Ämnen i artikeln

Gymnastik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt