Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/agent-rosenberg-det-finns-inga-dagar-jag-inte-jobbar/

Sport

Agent Rosenberg: Det finns inga dagar jag inte jobbar

Ett år har gått av Markus Rosenbergs nya liv. Ett intensivt år.
Ett år har gått av Markus Rosenbergs nya liv. Ett intensivt år. Foto: Jens Christian/Expressen/TT

Markus Rosenbergs nya liv som fotbollsagent är hektiskt. Han berättar om jakten på den superhete Anel Ahmedhodzic, hyllar Malmö FF:s guldtränare och har åsikter om petningarna.

38-åringen vill dock inte framstå som en gnällig fotbollspensionär.

– Det värsta som fanns när jag spelade själv var gamla spelare som sa att det var bättre förr. Det blir bara patetiskt.

Nästan ett år har gått sedan Markus Rosenberg tog avsked från spelarkarriären. Två händelser i Europa Leagues gruppspel markerar slutet på en lång fotbollsbana. Först den 28 november 2019, 4–3 mot Dynamo Kiev efter två mål av Rosenberg, en makalöst välregisserad sista hemmamatch med avgörandet på stopptid och ett vilt firande tillsammans med supportrarna.

Därefter slutpunkten för MFF-ikonen, bortasegern med 1–0 i det skandinaviska derbyt mot FC Köpenhamn den 12 december 2019.

Markus Rosenberg vinkade adjö till ett helt yrkesliv. Han sa farväl till publikens kärlek och adrenalinkickarna.

– Saknaden kommer alltid att finnas, det går inte att leta upp något annat som kan ersätta fotbollen. Min inställning är att jag aldrig kommer hitta något som är lika roligt som att vara fotbollsspelare. Där landar jag. Men jag känner att jag fick ut allt. Sedan har pandemin tagit bort en del av suget. Om jag hade kollat en match med fullsatta läktare, då hade det varit tuffare. Mycket värre, säger Markus Rosenberg.

Markus Rosenberg jublar efter sitt 4–3-mål mot Dynamo Kiev i november 2019.
Markus Rosenberg jublar efter sitt 4–3-mål mot Dynamo Kiev i november 2019. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

För Markus Rosenberg är det ett livsstilsbyte. Inför matcherna laddade han batterierna och tömde sig sedan på all energi. En tillfredsställelse över att gett precis allt spred sig i kroppen.

– Jag når inte dit igen, det viktigaste är att inte jämföra. Det är det dummaste man kan göra. Det är inte ens lönt. Man måste börja om från noll, säger Markus Rosenberg.

Rent fysiskt har det också varit en omställning, från att vara professionell idrottsman till att bli motionär.

– I början var det extremt, då var jag inne i det och ville knappt sluta träna. Nu har jag hamnat på en lagom nivå, där jag inser att jag inte är elitidrottare längre. Jag pressar inte mig själv på samma sätt, men jag håller igång. Det gäller att hitta balansen. Jag vill inte tappa allt, men jag är inte en elitidrottare längre.

Markus Rosenberg gymmar två gånger i veckan och kör några padelmatcher.

Han håller dieten.

– Jag äter ingen skitmat, för det har jag aldrig gjort och jag tycker inte att det är gott. Jag unnar mig lite mer, men jag har inte alls samma aptit längre. Egentligen är jag inte matgalen.

Inga laster alls?

– Snuset, men det var med under karriären också.

Fotbollen har löpt som en röd tråd i Markus Rosenbergs liv. Som agent kan han ta tillvara på sina erfarenheter. Nätverket är brett.

– Ofta når jag rätt in i hjärtat på klubbarna, det inser jag efter ett år. Det är många spelare som jag sprungit på, som nu är scouter, sportchefer eller tränare. Det är fördelen som finns efter att ha varit i många länder. Jag når in i klubbarna. Jag hamnar hos personer som har en bestämmande roll, säger Markus Rosenberg.

Markus Rosenberg firar sitt avgörande mål mot Dynamo Kiev tillsammans med supportrarna. I sin sista hemmamatch.
Markus Rosenberg firar sitt avgörande mål mot Dynamo Kiev tillsammans med supportrarna. I sin sista hemmamatch. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I agentrollen har fotbollskonsumtionen ökat markant. I coronatider blir det emellertid sällan tillfälle att kolla matcher på plats.

– Jag ser extremt mycket fotboll på tv, antingen direkt eller i efterhand. Är det någon klubb som är intresserad av en spelare, då vill jag se hur de spelar. Tidigare hade jag inte jättestor koll på den danska och norska ligan.

Är det någon liga som är bättre än vad du trodde?

– Den svenska, rent spelmässigt. Det är mer krig i den danska och norska ligan. Mer fysisk fotboll. I allsvenskan spelar man rätt fin fotboll.

Markus Rosenberg värderar de personliga kontakterna högt. Hellre ett begränsat antal klienter än för många. Bland spelarna som Rosenberg jobbar med märks Simon Thern, IFK Norrköping, och Djurgårdens Jesper Karlström samt ett gäng som tillhör Malmö FF: Erdal Rakip, Behrang Safari, Marcus Antonsson och Anel Ahmedhodzic. Den sistnämnde är förstås juvelen i kronan.

– Intresset är jättestort. Det ringer nästan varje dag, inte alltid klubbar som ringer, det kan vara agenter eller folk med kopplingar till klubbar.

Intresset är jättestort. Det ringer nästan varje dag, inte alltid klubbar som ringer, det kan vara agenter eller folk med kopplingar till klubbar

Hur lätt är det för dig att sortera ut de seriösa?

– Hur lätt som helst. Jag når in i alla klubbar med ett eller två samtal, säger Markus Rosenberg.

För en tid sedan kritiserade Anel Ahmedhodzics pappa Markus Rosenberg. Något som Rosenberg inte vill gå in på.

– Det känns som om det varit tillräckligt, det är roligare att prata om vilken fantastisk utveckling Anel har haft.

Hur bra kan Anel Ahmedhodzic bli?

– Han har allt för att bli hur bra som helst. Sedan finns det jättemycket att lära, men ser man till komponenterna som är viktiga, det vill säga ålder, storlek, fysik, teknik och förmågan att läsa spelet, då har han allt.

Är han inte rätt snabb för sin storlek?

– Han är ett galet snabb, det är något man reagerar på efter ett tag. Han ser inte så kvick ut, men han tar älgkliv. Många små spelare ser snabba ut. Tittar man över en längre distans är de inte så snabba. Jag brukar alltid tänka på ”Yoshi” (den förre MFF-spelaren Yoshimar Yotun). Jag trodde att han var snabb, men när vi gjorde ett test över en lite längre sträcka var han en av de långsammaste.

Det finns folk som är ute och pratar om länder, de har inte varit fotbollsspelare själva

Markus Rosenberg har fullt upp med att lägga pusslet. Utvärdera alla intresseförfrågningar kring Anel Ahmedhodzic.

– Jag har pratat med alla klubbar som Anel tycker skulle vara en möjlig flytt, det rätta steget.

Vad är det rätta steget?

– En klubb som har en plan där han ska spela och utvecklas, det är inte svårare än så. Det finns folk som är ute och pratar om länder, de har inte varit fotbollsspelare själva. Ta bara allsvenskan lag för lag, det är helt olika fotbollsstilar. Så är det i alla andra länder, säger Markus Rosenberg och fortsätter:

– Därför ska det vara en klubb där Anel utvecklas, men så blir det alltid på den här nivån. En klubb lägger inte de pengarna, som Anel kommer att hamna på, efter att ha tittat på honom en gång. De kollar hur många gånger som helst, analyserar och lägger upp en plan. Den framför de till oss. Vi lyssnar på alla. I slutändan handlar det om olika faktorer. Anels känsla, men också att det är en uppgörelse mellan två klubbar. Det är inte så att Anel har ett kontrakt som går ut, det är upp till Malmö FF också.

Anel Ahmedhodzic under uppvärmningen inför matchen mellan Malmö FF och Sirius 8 november.
Anel Ahmedhodzic under uppvärmningen inför matchen mellan Malmö FF och Sirius 8 november. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Från tv-soffan har han följt sitt gamla lag ta SM-guld. Markus Rosenberg har på sätt och vis två olika glasögon när han tittar på MFF. Dels som agent med klienter i klubben, dels som före detta spelare med stort MFF-hjärta.

– Generellt sett är jag mäkta imponerad. Det är inte lätt att prestera som de gör med tanke på att det inte är någon publik. Guldet ska ändå tas. Ser man på de andra ligorna är det många av storlagen som inte ligger i toppen. De vanliga topplagen förlorar mer på att publiken inte är där, kontra mindre klubbar som ändå inte har så mycket åskådare. Det gör MFF:s prestation ännu bättre.

Vad ser du spelmässigt, om du jämför den förre MFF-tränaren Uwe Röslers tid med Jon Dahl Tomassons?

– Först och främst har Jon implanterat ett helt annat presspel. Och ett helt nytt tankesätt med de unga spelarna. Sedan tror jag att Uwe införde en god vinnarmentalitet.

Det är svårt att komma in och ändra. Att hitta den vinnande mixen snabbt är imponerande. I Malmö FF:s dna finns det att man ska satsa på spelare från de egna leden

– Nu är det en mix. Jon har hämtat mycket från Nederländerna. Det är svårt att komma in och ändra. Att hitta den vinnande mixen snabbt är imponerande. I Malmö FF:s dna finns det att man ska satsa på spelare från de egna leden. Nu när jag själv ser hur U19-laget spelar inser jag vilka kvaliteter som finns. Kul att man ta kan tillvara på det ett år som detta. Även om man är ett storlag får man inte tappa det, säger Markus Rosenberg.

Hur är det känslomässigt för dig när spelare som Rasmus Bengtsson och Behrang Safari är petade eller bänkade, Guillermo Molins borta och din klient Marcus Antonsson utlånad?

– Klart att det är speciellt. Hade hoppats att ”Berra” (Behrang Safari) skulle ha mer speltid sista året, att ”Ralle” (Ramus Bengtsson) skulle spela mer och att ”Mackan” Antonsson fått fler chanser på sin rätta position. Men så är det alltid. Det finns spelare som går bra och mindre bra, men då får man som i Antonssons fall hjälpa till med en utlåning.

Du har ändå förståelse för Jon Dahl Tomassons stil?

– Det är bara att respektera den. Sedan man kanske inte tycker lika. Jag tycker egentligen att Rasmus Bengtsson kvalitetsmässigt är tillräckligt bra för att spela och jag tror att Anel vuxit ännu mer med ”Ralle” bredvid sig. Men som tränare tar man alltid beslut som inte alla tycker om. Ser man till helheten tycker jag att Jon Dahl Tomasson har gjort ett fantastiskt jobb. Sedan finns det saker som är mindre bra, men överlag ett fantastiskt jobb.

Sista matchen. Markus Rosenberg tar i Köpenhamn farväl till spelarkarriären.
Sista matchen. Markus Rosenberg tar i Köpenhamn farväl till spelarkarriären. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Markus Rosenberg menar att det finns fördelar och nackdelar med alla tränare.

– Men det värsta som fanns när jag spelade själv var gamla spelare som sa att det var bättre förr. Det blir bara patetiskt. Jag är mycket hellre på den sidan som hyllar Jon Dahl Tomasson, speciellt efter det här året som varit så komplicerat.

De tillfällena när jag vill slappna av får jag stänga av telefonen, men det händer typ aldrig

Nästan ett år har förflutit sedan Markus Rosenberg tog avsked som spelare. Han är delägare i två padelhallar, den ena i Höllviken och den andra i Värnamo (tillsammans med Jonas och Simon Thern).

Men det är agentrollen han fokuserar mest på.

– Huvudsysslan är agentjobbet till 99 procent. Padelhallarna sköter sig själva, det finns anställda som tar hand om dem.

Hur många timmar i telefon blir med agentsamtal?

– Det är fortfarande svårt att hittar rutiner. Det finns inga dagar där jag inte jobbar. De tillfällena när jag vill slappna av får jag stänga av telefonen, men det händer typ aldrig. Jag är så målmedveten att jag bara kör, säger Markus Rosenberg.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Malmö FF

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt