Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Åh nej, inte handboll också!

20-årige Sandor Sagosen är kanske den största talang som norsk handboll har fått fram.
20-årige Sandor Sagosen är kanske den största talang som norsk handboll har fått fram. Foto: Attila Kisbenedek AFP

Dagens roliga Norgehistoria är den att handbollslaget kan ta sig till söndagens EM-final i Krakow. Den tråkiga är att Norge är så fruktansvärt överlägset i de stora vintersporterna.

IFK Kristianstads kantspelare Kristian Björnsen är en av många norska hjältar. Att Norge skulle ta sig till semifinal i EM i Polen, möter Tyskland på fredagskvällen, fanns inte på kartan. Björnsen medger att han själv är lite överraskad.

– Vi hade som mål att komma vidare från gruppspelet med poäng och när vi fick fyra med oss så blev ju chansen större.

Björnsen är den i det norska succélaget som både spelat mest och gjort flest mål, han ligger femma i totala skytteligan med 34 mål.

– Jag har fått stort förtroende och spelat mycket, konstaterar Björnsen som efter den här säsongen lämnar IFK Kristianstad för tyska HSG Wetzlar.

De senaste åren har det norska förbundet satsat hårt på att få fram talanger och semifinalplatsen i EM är bland annat ett resultat av jakten på framtidens spelare.

Sander Sagosen, 20-årig niometersspelare, är ett bra exempel.

– Han är kanske den störste talang Norge fått fram. Det finns flera unga spelare som vill ta steget upp i Europatoppen.

Rutinerade spelare som Bjarte Myrhol, 33 år, och Erland Mamelund, 31 år, är viktiga för både moralen och försvarsspelet.

– De är de rutinerade spelarna som sätter standarden.

Björnsen, 27 år, debuterade i landslaget i slutet av 2012.

– Vi har blivit mycket bättre sedan dess. Vi spelar som ett lag och är inte så beroende av vissa spelare, det är många som tar ansvar. Det är alltid någon kliver fram.

Norge är klart kvalet till OS. Tar man hem EM-pokalen får man OS-platsen på köpet.

– Men det är långt dit, menar Björnsen. Vi får ta en match i taget.

I december tog de norska handbollsdamerna hem VM-titeln i Danmark. För att komma upp i deras popularitet måste EM-succén följas upp i kommande mästerskap.

– De har varit bra i många år. Vi kan i alla fall ha som mål att försöka nå upp till dem.

Helge Bartnes är vinteridrottschef på Olympiatoppen, högkvarteret utanför Oslo där förbunden samarbetar för att nå framgång. Efter första halvan av vintersäsongen är Bartnes mer än nöjd.

– Det vi ser i vinter är bättre än någon gång tidigare. Vi är lite överraskade över att det går så bra, det har varit en helt fantastisk säsong. Längdåkning har varit bra över tid men alpint och backhoppning är kanske de grenar som presterat över förväntan.

Bartnes har bättre koll på de traditionella vintersporterna än handboll. Här finns suveräna slalomåkaren Henrik Kristoffersen, störtloppskanonen Aksel Lund Svindal, för tillfället skadad, längdskidåkarna Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg, långloppsgiganten Petter Eliassen, backhopparen Kenneth Gangnes och Magnus Krogh, en av fyra norrmän på tio i topp av nordisk kombination. Och i New York är ishockeyspelaren Mats Zuccarello hetare än någonsin och leder lagets skytteliga med sina 18 mål.

Det finns de som fruktar att den norska dominansen tar död på intresset för vintersport.

– Inom toppidrotten tänker man inte att man blivit för bra och måste slå av på takten. Vi inser att det kan vara problematiskt men vi har inga planer på att inte göra så gott vi kan. Vi hoppas att länder som Sverige, Finland, Ryssland, Italien och Frankrike kommer efter.

Bartnes ser flera anledningar till att Norge lyckas så bra.

– Vi har anläggningar, vi har aktiva och vi har letat efter den kompetens vi inte hade. Förbunden har också haft förmågan att överföra forskningen till den praktiska idrotten, vi har ett bra samarbete med de högskolor och universitet som bedriver forskning.

Att Norge nu är bättre än Sverige i både handboll och slalom försöker Bartnes förklara bort.

– Vi har kanske en misstanke om att andra nationer tar det här som en mellansäsong. Vi vet att det är VM i Lahti i de nordiska grenarna nästa säsong och OS i Pyeongchang 2018. Det kommer att bli hårdare konkurrens då.

Polen–Sverige, match om 7:e plats
TV3 16.00
Norge–Tyskland, semifinal 1
TV3 18.30
Spanien–Kroatien, semifinal 2
TV3 21.00

Fakta. Tre heta norrmän

Sander Sagosen

20 år, handboll.

Har både ett bra skytte och starka genombrott. Debuterade i landslaget mot Kroatien 2013 och gjorde sitt första mästerskap under EM i Danmark 2014.

Henrik Kristoffersen

21 år, slalom.

Otroligt elegant och säker i sin åkning. I januari 2014 vann han sin första världscupsseger, är nu uppe i totalt nio segrar i slalom och har vunnit fem av de sex senaste tävlingarna.

Mats Zuccarello

28 år, ishockey.

Lämnade 2010 Modo för New York Rangers och gjorde sitt första mål i januari 2011 i sin sjätte NHL-match. I dag toppar han lagets skytteliga och ligger tvåa i poängligan.