Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/aik-basen-utbilda-fansen-och-inratta-bengalzoner/

Sport

AIK-basen: Utbilda fansen och inrätta bengalzoner

Bränning av bengaliska eldar på en AIK-match, den här gången handlade det om mötet med Jönköping i Svenska cupen.
Bränning av bengaliska eldar på en AIK-match, den här gången handlade det om mötet med Jönköping i Svenska cupen. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

AIK har tröttnat på att polisen tvingar klubbarna stänga delar av läktarna i samband med allsvenska matcher.

– Vi måste vara ärliga, det är bengalfrågan det handlar om, säger AIK:s ordförande Robert Falck som nu kommer med tre förslag som han tror kan lösa konflikten med polisen.

I matchen mot Gif Sundsvall i höstas tog polisen beslutet att bara släppa in 2.500 åskådare på klacksektionen Norra stå. 

AIK, som sålt 3.000 biljetter, överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som gav polisen rätt i frågan.

– Villkorstrappan handlar till 90 procent om bengaler. På grund av det blir det en konflikt med polisen, så enkelt är det ju, konstaterar Falck.

Det var under matchen mot Örebro den 5 oktober som polisen noterade att banderoller och bengaliska eldar förekom trots ståplatsreducering, det innebar att kraven skärptes till nästa hemmamatch mot Gif Sundsvall den 2 november.

– När vi får neddragningar på Norra stå så handlar det om bengaler. Kriget om villkorstrappan och bråket med polisen handlar till största delen om bengaler.

Falck har tre förslag som han tror kan få slut på den infekterade striden mellan polisen och klubbarna.

– Inrätta zoner på läktarna där det är tillåtet att bränna bengaler, utbilda och licensiera de som ska bränna bengaler och fortsätt utvecklingen av kall pyroteknik. Vi kan ju inte ha det som vi har det nu.

Falck har gått ut med att han gillar bengaliska eldar, nu förtydligar han sitt tidigare uttalande.

– Jag gillar bengaler under ordnade och lagliga former. Man kan ha utbildade bengalbrännare, man kan ha bengalzoner där det är tillåtet att bränna bengaler och det tredje förslaget är att vi går vidare med kall pyroteknik. 

Robert Falck ser inte att polisen ska kunna få stopp på eldbränning på de allsvenska arenorna.

– Det är ungefär som man sa när jag var ung. Vi fick inte fick lyssna på punkmusik och se på video, var det nåt vi ville lyssna på så var det punk och tittade vi på nåt så var det ”Motorsågsmassakern”.

Han har presenterat förslagen för andra i AIK-ledningen och de organiserade supportergrupperna.

– Det har helt klart varit positivt. Vi har haft en fantastisk fin utveckling av svensk fotbollskultur de senaste 10–15 åren. Men förra säsongen brakade det ihop igen, det är bra om vi inte ökar konfliktstegen. 

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll, är enig med Robert Falck när det gäller bengaliska eldarna.

– Det är väldigt mycket fokus på bengalerna. Det är uppenbart att det är bengalerna som retat upp vissa grupper inom polisen vilket gör att man tar i på det sätt man gjorde. 

Läs mer:

Firman boys vill ta över: ”Lägg ned AIK-stilen” 

Dokument: Så hamnade fotbollen i konflikt med polisen