Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

AIK blir bäst i stan – i långa loppet

AIK:s ”derbydödare” Lisa Johansson gjorde båda målen mot Djurgården.
AIK:s ”derbydödare” Lisa Johansson gjorde båda målen mot Djurgården. Foto: Bildbyrån

Inblick ishockey. Håller den fräcka nykomlingen Djurgården hela vägen eller blir det till slut etablerade AIK som vinner kampen om bäst i stan?

Svaret kan bli både och.

AIK vann säsongens tredje derby med 2–0.

Därmed leder AIK derbykampen med 2–1 i matcher och är också på väg uppåt i tabellen.

Djurgårdens entré i Riksserien har varit viktig. Klubben seriösa satsning på damlaget sänder ut tydliga signaler om att en modern idrottsklubb inkluderar i stället för exkluderar, och sportsligt har laget övertygat.

Före lördagskvällens derby låg Djurgården trea i tabellen.

AIK är inga fräcka nykomlingar utan en etablerad elitklubb.

AIK Ishockey Dam bildades 1998 och klubben kan stoltsera med fyra SM-guld 2004, 2007, 2009 och 2013.

I likhet med Djurgården fick AIK en bra start på säsongen med fyra raka segrar men sedan kom en rejäl svacka.

Fem raka förluster innebar många tappade poäng och är också förklaringen till varför förra årets SM-finalist före derbyt var tabellfemma.

AIK:s kurva pekar dock uppåt och laget kom till spel med fyra raka segrar i bagaget. Djurgården har däremot haft det tyngre på slutet. På de senaste fyra matcherna hade det bara blivit en seger.

Hemmalagets Djurgården kom dessutom till spel utan en rad viktiga spelare. Utöver nyblivna bronsmedaljören i JVM Hanna Olsson, Felicia Linder, Ida Press och Solveig Neunzert saknades bland annat också Tina Enström på grund av skada.

Även AIK saknade spelare, bland annat viktiga lagkaptenen Lisa Hedengren som är skadad, men AIK var det starkaste laget den här kvällen och dessutom har de ”derbydödaren” Lisa Johansson. Lisa gjorde AIK:s båda mål och avgjorde än en gång ett derby.

Efter derbysegern är AIK bara två poäng bakom Djurgården och kampen om vilket lag som kan kalla sig bäst i stan fortsätter.

Jag tror det blir Djurgården som placerar sig högst i tabellen men AIK som går längst i slutspelet. I slutspelet kommer AIK att ha nytta av all den rutin de har från den typen av matcher.

Det kommer att avgöra.

Till sist, derbyt mellan Djurgården och AIK spelades klockan halv åtta en lördagskväll. Även utan iskylan utanför Hovet är det närmast ett omöjligt uppdrag att skapa en publikfest under de förutsättningarna.

Till nästa säsong måste något förändras. Utan publik kan inte damhockeyn växa.