Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/aik-kaptenen-hyllar-fosshaug-han-andas-bandy/

Sport

AIK-kaptenen hyllar Fosshaug: ”Han andas bandy”

Linnéa Larsson är tillbaka i guldsatsande AIK.
Linnéa Larsson är tillbaka i guldsatsande AIK. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Som spelare vann han fem VM-guld och sex SM-guld, men Pelle Fosshaug var också känd för sitt heta temperament.

Nu ska en av bandys stora profiler leda AIK till SM-guld.

– Vi är väldigt tacksamma att ha honom som tränare. Han andas bandy och har levt med sporten i många år. Det finns inget ont att säga om den mannen, säger lagkaptenen Linnéa Larsson som själv är en av bandyns största stjärnor.

Det är inte bara AIK:s herrlag som siktar på SM-guld. Damerna har också pressen på sig att åka hem från Uppsala i mars med SM-bucklan.

AIK har varit tydlig med att det är dubbla guld som gäller 2020/2021.

– Med all rätt tycker jag. Vi har ett bra lag och som elitidrottare vill jag alltid vinna, säger 25-åringen inför onsdagens seriepremiär mot Skutskär i den nya hallen i Gubbängen.

AIK har förstärkt på flera positioner som gör satsningen möjlig, men den stora profilen i truppen är Pelle Fosshaug.

Som spelare vann 55-åringen fem-VM-guld, sex SM-guld och blev utsedd till ”Årets man” 1994.

Som tränare har han verkat i Borlänge, Tillberga, Somalia (förbundskapten) och tagit upp AIK:s herrlag i elitserien.

Förra säsongen tog han över damlaget.

Här är det att ha honom som tränare?

– Pelle är fantastisk, framför allt är det en tränare som kan så mycket bandy. Han andas bandy och har levt med sporten i alla år. Han vet vad han pratar om, säger Linnéa Larsson.

Pelle Fosshaug är också en person med mycket känslor som vill väldigt mycket.

– Han är en profil som man har respekt för, men senast i dag (måndag) rök vi ihop. Men det ska vara högt i tak och det är det verkligen i AIK, säger Linnéa Larsson.

AIK–kaptenen fortsätter:

– Att få ha honom på träningarna varje gång är fantastiskt. Vi är väldigt tacksamma att ha honom ledare. Han är otroligt ambitiös, kunnig och han tillför väldigt mycket. Det finns inget ont att säga om den mannen, säger Linnéa Larsson som är tillbaka i AIK efter en säsong i Skutskär.

Den landslagsmeriterade offensiva spelaren har precis som Fosshaug bandy i blodet. Hon är från Hälsingland och började med bandy som treåring i Ljusdals BK.

– I Ljusdal är det bandy från dag ett. Även om det var länge sedan jag spelade där betyder klubben mycket, säger hon.

Linnéa Larsson kom till Stockholm och AIK redan som 15-åring. Nu har det gått tio år sedan hon flyttade från landsort till storstad.

– För mig var det stort och spännande att komma från lilla Ljusdal till Stockholm. Jag kände ingen. I dag är jag glad och tacksam att jag tog det beslutet, säger den blivande fastighetsmäklaren.

Linnéa Larsson igen:

– På den tiden spelade jag även fotboll, men till slut blev det bara bandy. Det har jag aldrig ångrat.

Nu är hon alltså tillbaka i AIK efter ett mellanår i Skutskärs IF. Inget annat lag har vunnit fler SM-guld (15) än AIK, men det var sex år sedan klubben senast vann.

2014 vann laget SM-finalen mot Kareby på Friends arena.

– Det känns som det är dags igen. Det är vår högsta ambition, men det är resan dit som är avgörande. Även om vi har det som ett mål är det här och nu som gäller och det är där vårt fokus ligger, säger Linnéa Larsson.

På onsdagskvällen drar elitserien i gång för AIK. SM-finalisten Skutskär står på andra sidan.

Planen var att möta svenska mästarna Västerås SK i premiären, men västmanlänningarna hade coronautbrott i laget så matchen blev uppskjuten.

– Det har minst sagt varit en annorlunda försäsong, men det känns skönt att det äntligen drar i gång. Ska bli så himla kul att få möta mitt gamla lag, säger Linnéa Larsson.

Själv har AIK-stjärnan varit småskadad (mjukdelar) under säsongen, men säger att hon kommer att spela.

– Jag har kört en del rehabilitering så jag ska kunna vara med och köra för fullt, säger Linnéa Larsson.

Läs mer: AIK körde över Hammarby i herrarnas bandypremiär

Ämnen i artikeln

Bandy
AIK Bandy

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt