Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/aik-veteranens-skada-oppnar-for-18-aringen/

Sport

AIK-veteranens skada öppnar för 18-åringen

Robin Tihi.
Robin Tihi. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Per Karlsson är skadad och missar bortapremiären mot Örebro. Det öppnar dörren för Robin Tihi, 18-åringen som nyligen skrev ett fyraårskontrakt med AIK.

– Jag vet inte om ett generationsskifte är uttalat men man känner att det kommer duktiga spelare underifrån, säger 34-årige Per Karlsson.

Per Karlsson debuterade som 17-åring i allsvenskan när AIK mötte Örgryte i juli 2003.

Efter 308 allsvenska matcher för AIK är Karlsson inte längre självskriven i trebackslinjen även om han skulle vara spelklar.

På söndag är 18-årige Robin Tihi beredd att ta över den roll i försvaret som under så många år tillhört Per Karlsson.

– Robin är en mogen spelare. Det som skiljer de riktigt duktiga unga killarna är att man ser seniorkvaliteter när vi spelar elva mot elva, de kan inte bara smålagsspelet, säger Karlsson.

Robin Tihi var bara 17 år när han debuterade i Svenska cupen borta mot Örgryte den 1 mars, en match som Per Karlsson missade på grund av skada.

När AIK veckan senare besegrade Kalmar och tog sig till kvartsfinal fick Tihi fortsatt förtroende att spela mittback – trots att Per Karlsson var spelklar.

– Jag spelade till höger och Robin i mitten, minns Karlsson.

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har varit med och lyft upp Tihi till A-truppen. Han ger exempel på hur AIK tänker när det gäller att successionen i klubben.

– Om vi söker vi en innerback så kanske vi har honom i akademin, då behöver vi inte gå för något nytt. Vi kanske behåller den mittback vi har tills den som från AIK ungdom är beredd.

Att 18-årige Tihi är tänkt som Per Karlssona ersättare är ingen vild gissning.

– Vi har en etablerad och rutinerad spelare i truppen och dessutom en ung framtidsspelare som är så pass bra att han kan konkurrera fullt ut, det är en fantastisk växel på det. Det här är ingen miljö för att se och lära, det är en miljö för att prestera, säger Ackerman.

Robin Tihi.
Robin Tihi. Foto: Bildbyrån

Robin Tihi är förbjuden att tala med media inför premiären då AIK-ledningen tycker att att man ska skydda de unga spelarna.

– Media i dag ger ringar på vattnet som är betydligt annorlunda att hantera än vad en prestation på fotbollsplan är, säger klubbdirektören Björn Wesström.

Inför den här säsongen har AIK som målsättning att föryngra truppen. Förutom Robin Tihi har AIK flyttat upp 18-åringarna Eric Kahl och Tom Strannegård från den egna akademin och hämtat 17-årige Paulos Abraham från Brommapojkarna.

– Vi vill göra graden av försäljningsbara spelare högre och då känns det väldigt bra att vi har en stor del av de spelarna själva, vi slipper rekrytera dem utifrån, säger Wesström.

Per Karlsson känner av konkurrensen.
Per Karlsson känner av konkurrensen. Foto: Bildbyrån

Efter den här säsongen går Per Karlssons kontrakt ut och han har inte fått några signaler om förlängning.

– Jag förstår att man i coronasituationen som råder skjuter eventuella diskussioner på framtiden.

Han hoppas att Henrik Jurelius, som tagit över som sportchef efter Björn Wesström, tar upp kontraktfrågan inom en snar framtid.

– Jag tycker att det är en rättighet spelarna ska ha att se över sina möjligheter ett halvår innan kontraktet gå ut. Jag är lite av en säkerhetsperson som inte vill gå hela säsongen utan att veta vad som händer säsongen därpå. Bara för att jag spelat länge i ett lag kan jag inte låsa mig vid det.

Det var under förra helgens träning som Karlsson, som spelade 2.476 av 2.700 minuter i allsvenskan i fjol, mest av alla AIK-are, drog på sig en ”underkroppsskada” som stoppar honom från spel i premiären mot Örebro.

Han missade också ett par veckors kollektiv träning när truppen samlades igen i april.

– I början av mars drogs jag under några veckor med huvudvärk som inte ville släppa, det är möjligt att jag hade en släng av en mildare variant av corona. Det är först nu jag känt mig riktigt bra. 

– De senaste åren har jag haft en konditions- och fitness-nivå som jag inte haft tidigare. Den formen är god, sedan vet man inte hur fotbollsformen är.

Ämnen i artikeln

AIK Fotboll
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt