Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 16:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/aiks-rekordman-tycker-det-var-ratt-att-sparka-rikard-norling/

Sport

AIK:s rekordman tycker det var rätt att sparka Rikard Norling

AIK:s Per Karlsson i förlustmatchen mot Djurgården, matchen som blev Rikard Norlings sista som tränare.
AIK:s Per Karlsson i förlustmatchen mot Djurgården, matchen som blev Rikard Norlings sista som tränare. Foto: Erik Simander/TT

Var det rätt att sparka tränaren Rikard Norling?

AIK-veteranen Per Karlsson är tyst, sekunderna går, till sist svarar han:

– Ja. Så länge det är premissen, att vi ska prestera resultatmässigt så måste jag säga ja.

Det är Sommar i P1-tid sista fredagen i juli. Solen har brutit fram över träningsanläggningen Karlberg men mittbacken Per Karlsson vet att AIK-tillvaron kan vara som i ingångshymnen, ibland kan himlen vara ganska grå.

Han är 34 år, har spelat i AIK:s A-lag halva sitt liv, vunnit två SM-guld men också varit med om att åka ur och sett tränare få sparken. Senast hände det Rikard Norling i måndags.

Så ingen borde bättre än ”Pertan” kunna ställa diagnosen:

Hur mår AIK?

– Det är svårt att säga. De senaste dagarna känner jag ändå att i och med att det kommer att ske en förändring så är det många spelare som håller upp ett nytt hopp. Alla spelare har en ny chans nu med en ny tränare. Jag tror att det kommer att göra många gott.

– Sen är det klart att vi är i en situation där vi faktiskt måste förändra vår självbild. Vi är ett lag i botten just nu och får ta det därifrån. Det är farligt annars - om vi tror att vi är ett topplag i botten. Vi måste arbeta med vår självbild och spela fotboll därefter. Vi måste ta poängen, det behöver inte alltid se vackert ut.

Du har upplevt mer än någon annan spelare i AIK. Jämför den här situationen med det du upplevt tidigare.

– Varje situation är unik. Jag har nått en punkt där jag är ganska bra på att steget ut från den här miljön där det handlar om att prestera till varje pris. Det är något jag har fått med mig av att spela i ett förväntat topplag i hela karriären. Du blir hårdhudad, du klarar att leva med den där stressen. Om jag hade gjort en dålig match påverkade det mig mer när jag var yngre. I dag kan jag koppla av det på ett annat sätt och sedan slå på när jag kommer till jobbet och det är skarpt läge.

– Det är nyttigt för alla spelare att få ta del av en sån här upplevelse i det perspektivet att du lär dig vem du är. Allting är väldigt lätt när det går bra. Jag tror att det här kommer att göra gott för många, bara vi kommer ur situationen.

Du har varit med om att tränare fått sparken förut. Såg du det här komma?

– Jag vet inte. Det är så mycket, jag får väl kalla det politik, som jag inte tagit del av eller velat ta del av. Jag är blott en spelare brukar jag tänka. Det finns de på högre positioner som tar beslut. Ansvarsfrågan, fingerpekning, jag vill inte ge mig in i den debatten.

–Däremot förstod alla efter vad som hände på fotbollsplanen vad som inte fungerade. Sen kan man ju diskutera hur långt tålamod man skulle ha med den här nystarten av AIK som vi påbörjade i år.

Vad tycker du? Skulle tålamodet varit längre?

– I teorin, ja. Jag är öppen för att testa nya saker. När man är i samma klubb länge och man får ny tränare då och då och får lära sig nya saker, det är det som inspirerat mig. Så i teorin är jag för att vi skulle pröva något nytt i AIK. Man får säga att man-man-försvaret var revolutionerade mot det här zonspelet som existerar och jag tror fortfarande att det finns vissa aspekter som hade kunnat bli jättebra. Vi behövde bara justera det. Samtidigt finns det en kultur i den här klubben. Du har inte så långt tålamod, du förväntas vara ett topplag. De två kurvorna går inte ihop med att göra något helt nytt som kan ta tid att bygga samtidigt som man levererar.

– Jag hade kunnat fortsätta med den här processen men jag förstår allvaret. Det här är en liga där du måste ta poäng, ingen amerikansk sportliga där du har råd att bygga om utan att riskera något.

På en rak fråga – var det rätt att Norling fick gå?

– (Lång tystnad)…Ja, resultatmässigt, ja. Så länge det är premissen, att vi ska prestera resultatmässigt så måste jag säga ja.

– Sedan är det en invecklad fråga med många aspekter som det är svårt att svara ett rakt ja eller nej på men premissen är att vi ska vinna matcher och så vinner vi inte – så ja.

Har du pratat med Rikard efter att han fick gå i måndags?

– Nej, det har jag inte.

Kommer du att göra det?

– Jag skulle gärna vilja det. Jag hade velat köra det här (nya spelsättet) hela vägen ut med vissa justeringar. Det finns aspekter i det här sättet att spela som var väldigt nyttiga för laget och för individer, ung som gammal. Jag skulle gärna vilja diskutera det.   

I höstas gav du en intressant intervju efter er 1-0-seger hemma mot IFK Göteborg. Du pratade om att glädjen saknades och att ni väntade på slutsignalen. Det kändes som att du pratade för många AIK:are där. Med tanke på det, vilka tankar hade du med dig in i den här säsongen med det nya offensivare AIK?

– Jag såg det som en utmaning. Vi diskuterade det här mellan spelarna i gruppen och jag ville se det som en utmaning. Jag såg att det här hade funkat i andra klubbar och såg något intressant i det och tänkte att ”Det här ska bli roligt”. Jag var positivt inställd.

Vad är det som inte har fungerat, då?

– Utifrån mitt sätt att se på det har vi varit för extrema. Vi har träffat fel helt enkelt. Jag tror att det handlar om att de som spelat markeringsspel och träffat rätt har haft en längre inkörningstid, en längre tid att träna på det, en längre uppbyggnadsprocess. Vi hann bara börja processen innan resultaten blev för dåliga. Det kan man inte ha, särskilt inte med det läget vi har kring pandemin.

Beskriv stämningen i truppen när det inte fungerande och ni släppte in fyra mål i flera matcher?

– Jag tror att många kände som jag. Vi var införstådda med att vi inte kommer att vara samma lag längre, vi kommer inte vara ett lag som håller nollan och bara släpper till ett par målchanser. Uppsidan på det var att vi skulle skapa mer målchanser men där misslyckades vi. Sen stämningen i truppen…oavsett vilket lag och vilket system du är i, vi är trots allt fotbollsspelare och vill vara vinnare och vi ser sanningen för vad den är.

Felix Michel sade i en intervju, som han delvis tog tillbaka, att det var spelare som inte trodde på spelidén och därför inte gav allt. Vad det något du märkte?

– Nej, men…jag ska försöka att uttrycka mig korrekt nu…jag tror att det var spelare som inte förstod allting, hur man skulle göra, för det fanns inte svar på alla frågor. Och när man inte vet, då kan det komma viss uppgivenhet.

I efterhand har derbyt mot Djurgården beskrivits som en ödesmatch för Norling. Förstod ni spelare att det var så?

– Nej, jag kan inte säga det. Jag var inställd på att vi körde idén vi hade hela vägen ut, men jag har svårt att prata för hela truppen. 

Samtidigt som laget upplevt en kris har du denna märkliga corona-säsong blivit historisk med flest tävlingsmatcher för AIK, Daniel Tjernström spelade 395. Hur har det varit?

– Jag har försökt både i livet och i fotbollen att tänka att det här inte bara ska bli ett mellanår och att man startar om nästa. Då är det bortkastat. Jag vill inte hamna där. 

– Men sen kan jag också säga att jag gärna hade velat, jag ska inte säga fira för det tror jag inte att jag hade gjort, men uppmärksamma den här historiska matchen (mot Sirius 15 juli) på ett annat sätt. Men det är svårt att känna den riktiga glädjen i det på grund av resultaten och allt annat runtomkring.    

I flera medier uppges Bartosz Grzelak nu (klockan två på fredagseftermiddagen) vara klar som ny tränare. Är det något du vet?

– Nej, vi spelare hålls väldigt kort när det gäller information. Jag vet inte om det är för att AIK är ett AB och saker inte får komma ut innan de är officiella.

Ödets ironi gör att ni på söndag möter Kalmar borta, det var där ni säkrade AIK:s senaste SM-guld. Vilka är dina tankar inför matchen? 

– Jag har försökt att pränta in i killarna att oavsett vad som händer så ska vi skita i allt runt omkring och förbereda oss. Vi ska se till att vinna den här matchen. Det får se ut som det vill.

Ditt kontrakt med AIK går ut efter säsongen. Hur ser läget ut?

– Jag har en dialog med AIK men kan inte kommentera det mer än så.

Jag tänkte på det du sade i början av intervjun, om er självbild. När ni åkte ur 2004 sågs det länge som en omöjlighet att det kunde hända. Är det därför du nu pratar om att ändra er självbild?

– Jag vill i alla fall förbereda oss så att vi börjar i rätt ände. Jag tror att det går att komma på rätt spår men fel ände är att tro att vi är ett topplag som förtjänar bättre men har hamnat där vi är av en annan anledning. Det är bara poängen som räknas, det handlar om att inse det. 

Läs mer: Bartosz Grzelak klar som ny AIK-tränare 

Ämnen i artikeln

AIK Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt