Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

AIK:s tonåringar hyllas efter cupseger

AIK spelade hela cupmatchen mot Varberg, 2-1 (1-0), med två tonåringar på innermittfältet.

18-årige Christos Gravius och 19-årige Anton Salétros prisades efteråt av tränaren Andreas Alm.

”De gör det bra, de är mer eller mindre uppfödda här på Skytteholm”.

Det normala paret på AIK:s innermittfält, Dickson Etuhu och Ebenezer Ofori, är båda skadade. Då gav Andreas Alm två tonåringar chansen på AIK:s innermittfält i cupmatchen mot Varberg på Skytteholm.

Ingen av 18-årige Christos Gravius eller 19-årige Anton Salétros gjorde bort sig i segermatchen. Salétros var dessutom nära att bli målskytt när han i början av andra halvlek dundrade ett skott i ribban.

Men de båda är inga startspelare när alla är friska och krya.

– Om Ofori och Dickson är helt friska och spelar på sitt yttersta då är det jättesvårt för Christos att slå sig in, säger Andreas Alm samtidigt som han ger 18-åringen ett högt matchbetyg.

– Han är svår att komma åt, har många touch på bollen och han vrider och vänder, så det är en duktig 97:a.

Nu fick AIK ytterligare en spelare på skadelistan. Anfallaren Fredrik Brustad fick en smäll redan i den åttonde minuten, men stannade kvar på planen.

I den 20:e minuten vände han på egen hand bort två Varbergsspelare innan han behärskat slog in 1-0 till AIK, men i den 37:e matchminuten ersattes han av Eero Markanen.

Men innan målet missade också AIK en straff. Eller rättare sagt, Varbergs målvakt Joakim Wulff slängde sig åt rätt håll och räddade Amin Affanes vänsterskott.

Det märktes i början av matchen att Varberg börjat sin resa redan klockan fyra på morgonen och i stort sett kom fram lagom för avspark.

AIK dominerade spelet totalt och hade bollen mest hela tiden. De få gånger Varberg fick tag i bollen tjongade man upp den till en ensam anfallare som AIK-försvaret lätt fångade in.

I den andra halvleken jämnade Varberg ut spelet en del, men i den 70:e minuten ökade AIK till 2-0 genom nyförvärvet Denni Avdic.

I den 73.e minuten tvingades AIK-målvakten Patrik Carlgren till en jätteräddning och tippade bollen till hörna. På hörnan tvingades han till en ny räddning, men på returen kunde Nsima Peter nicka in reduceringen till 2-1.

Men närmare än så kom aldrig Varberg. AIK borde dessutom gjort 3-1 på matchens sista spark, men Niclas Eliasson missade grovt.

Andreas Alm var nöjd med resultatet och även nöjd med spelet.

– Vi har bra bolltempo över hela matchen. Vi tar ledningen och så tar vi matchen till 2-0 och så kontrollerar vi - hyfsat i alla fall - händelserna.

AIK-tränaren var också glad för att tävlingsmatcherna ersatt träningsmatcherna.

– Man behöver tävlingsmatcher för att bli bättre. Det är det enda som tar oss framåt. Vi behöver tävla mot oss själva för konkurrensen, men också mot andra lag för att bli bättre, säger Andreas Alm som dock poängterar att laget befinner sig lite i en uppförsbacke.

– Vi har att kämpa med fitness både till nästa vecka och till den allsvenska premiären.