Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/akarna-om-skidturbulensen-man-var-tvungen-att-saga-stopp/

Sport

Åkarna om skidturbulensen: Man var tvungen att säga stopp

Teodor Peterson är längdåkarnas representant i kontakten med förbund och skidledning. Foto: Simon Hasegård/Bildbyrån

Teodor Peterson är längdåkarnas representant i kontakten med förbund och skidledning och drogs in i turbulensen kring Jonas Peterson, landslagschefen som fick sparken. 

Så här i efterhand tycker han problemet löstes på ett sätt som åkarna kunde känna sig nöjda med.

– Det här blev ju någonting som eskalerade och till slut var man tvungen att säga stopp, säger den 31-årige landslagsåkaren.

Charlotte Kalla och många av elitåkarna gick ut och stöttade Jonas Peterson sedan han fått sparken från jobbet som landslagschef för längdåkarna.

Teodor Peterson avslöjar inte vad han själv tycker, men erkänner att affären skakade landslagsåkarna även om man från början inte alls var inblandade.

– Det märktes nog väldigt mycket på förbundet nere i Falun, men ligger man på läger nere i Frankrike eller uppe i Vålådalen då märker man inte så mycket av om det händer saker, säger den 31-årige sprintspecialisten.

– Men sedan började man blicka framåt och om det här hade fortsatt så skulle det bli problem framåt vintern. Ändå tyckte jag man hittade en lösning ganska snabbt som både de på förbundet och vi åkare kände oss nöjda med. 

– Jag tror inte att det är någon som går och oroar sig för det nu.

Kunde det skötts på ett annorlunda sätt?

– Jag är för dåligt insatt i själva problematiken och vad problemet varit för att uttala mig om vad som skulle ha gjorts annorlunda. I så fall hade man kanske behövt göra någonting mycket tidigare. Det här blev ju någonting som eskalerade och till slut var man tvungen att säga stopp och det var väl helt rätt.

– För att gå in i en säsong med den turbulensen som var i somras, det hade inte varit bra. Nu kommer vi in med ett lugn och i dag är det inte det enda vi behöver prata om, vilket det hade varit annars, säger Teodor Peterson.