Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Åklagare vill göra matchfixning olagligt

Kristianstads tingsrätt friade i höstas sex män som stod åtalade för att på olika sätt ha påverkat matchresultat för en division 1-klubb i fotboll. Bevisningen räckte inte, uppgav domstolen.
Kristianstads tingsrätt friade i höstas sex män som stod åtalade för att på olika sätt ha påverkat matchresultat för en division 1-klubb i fotboll. Bevisningen räckte inte, uppgav domstolen. Foto: Johan Nilsson/TT

Jurister öppnar för att matchfixning kan komma att kriminaliseras i Sverige. Åklagare vid Riksenheten mot korruption har inlett samtal med Riksåklagaren och vill se en lagändring eller helt ny lag i samband med införandet av en ny spellagstiftning.

Riksenheten mot korruption har utrett 22 fall av matchfixning de senaste tre åren. Bara två har gått till åtal och endast ett har gett fällande dom hittills. Det bleka utfallet är en anledning till att åklagarna som utreder misstankarna om uppgjorda matcher vill se ny lagstiftning.

Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström bekräftar för DN att han inlett diskussioner med Riksåklagaren och andra juridiska instanser för att utreda hur lagstiftningen skulle kunna anpassas för att tackla det växande problemet med matchfixning.

– Vi vill att det här arbetet ska ingå i den spelutredning som nu genomförs och som ska vara klar nästa år, säger Hanström, den före detta narkotikaåklagaren som tagit över ansvaret för matchfixningsärenden på Riksenheten.

Foto: TT Illustration: DN

Foto: TT, illustration: DN

Beskedet innebär en riktningsförändring. Tidigare har Riksenheten fört en linje där man inte förordat en lagändring eftersom man velat få fler domar att luta sig mot. Lotteriinspektionen förde samma resonemang i en utredning som presenterades 2013.

Problemet för åklagarna som utreder misstänkt matchfixning har varit att även om vissa moment i ett större förlopp kunnat bedömas som olagliga har man insett att bevisen inte räcker för att väcka åtal. Inga åtal, inga domar – situationen har blivit ett slags moment 22.

Australien är ett land som infört en lag mot matchfixning. I Danmark finns ett förslag om komplettering till mutlagstiftningen som skulle få liknande effekt.

Hanström ser två vägar för svensk del: antingen anpassa den del av bedrägerilagen om handlar om att påverka en dataprocess - eller att skapa en ren matchfixningslag.

– Att förändra grundläggande straffrättsliga principer är inte så lätt, så kanske är en speciallagstiftning det enklaste, säger han och påpekar att diskussionerna just har inletts och att juridisk expertis måste vara med i processen.

Att se över problemet med matchfixning är ett av direktiven till Håkan Hallstedt, Lotteriinspektionens generaldirektör, som leder spelutredningen och som ska presentera sina förslag den 31 mars 2017.

Beskedet om åklagarens initiativ välkomnas av de spelbolag och idrottsförbund, som satsat stora resurser på avslöja matchfixning.

Krister Malmsten, Svenska fotbollsförbundets chefsjurist, berättade i veckan vid ett seminarium kring korruption inom idrotten, anordnat av Transparency International, att förbundet de tre senaste åren behandlat ett 70-tal anmälningar om misstänkta matcher och att siffran i fjol steg till 30 jämfört med 20 under 2014.

– Före 2013 hade vi bara ett fåtal fall, men det vore naivt att tro att detta inte förekom i Sverige redan då, säger Malmsten.

Idrotten har sitt eget bestraffningssystem för matchfixning och maxstraffet höjdes vid Riksidrottsmötet i fjol till tio års avstängning från all idrott.

Samtidigt fortsätter Riksidrottsförbundets och svensk fotbolls utbildningsinsats mot matchfixning. Denna kommer i år särskilt att rikta in sig mot herrarnas division 1-serier, som identifierats som riskområde.