Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/akut-kris-for-umea-risk-att-vi-maste-lagga-ner/

SPORT

Akut kris för Umeå: ”Risk att vi måste lägga ner”

Umeå IK kan får svårt att slutföra damallsvenskan, om inte klubben får in nytt kapital omgående.
Foto: Johan Nilsson/TT

Umeå IK kämpar för sin överlevnad i damallsvenskan.

Nu ber den klassiska klubben om hjälp för att ens kunna slutföra säsongen.

– Får vi inte in pengar så finns det en risk att vi måste lägga ner, säger ordföranden Krister Ruth.

TT Text

Flera klubbar i den svenska högstaligan i fotboll har stora ekonomiska bekymmer. Tabelltvåan Linköping har sökt bidrag från kommunen för att klara av säsongen, Eskilstuna kämpar för att behålla elitlicensen och nu meddelar nästjumbon Umeå att man bara är några veckor ifrån akuta likviditetsproblem.

– Det är akut, det är definitivt akut, säger Umeå IK:s ordförande Krister Ruth på en presskonferens.

– Får vi inte in pengar så finns det en risk att vi måste lägga ner.

Med sex omgångar kvar att spela saknas det två miljoner kronor för att Umeå ska klara av att spela klart säsongen. Vill det sig riktigt illa kommer laget, som dominerade svensk och europeisk fotboll i början av 00-talet, inte ens kunna slutföra damallsvenskan 2022.

– Alltså, worst, worst case scenario så kan det absolut bli så, säger Krister Ruth.

Coronapandemin och det allt mer pressade ekonomiska världsläget är de huvudsakliga skälen till Umeås trångmål, säger ordföranden. Det har lett till dyrare resekostnader och svårigheter att locka nya sponsorer samtidigt som publiken inte hittat tillbaka efter pandemin.

– Omvärlden har inte varit så snäll med oss, med pandemier och krig och allt möjligt. Jag förstår att företagen är lite avvaktande, men jag tycker att de borde se det enorma värdet som de faktiskt skulle ge barn och ungdomar och elitsatsande tjejer. För det är inte mycket pengar vi pratar om i sammanhanget.

– Vi har försökt fixa det här hela vägen själva, men till slut kommer man till en gräns där man måste ha hjälp från andra.

Inför den här säsongen har Viaplay tagit över sändningen av damallsvenskan. Det historiska tv-avtalet, som gäller i fem år, har paradoxalt nog kanske stjälpt mer än hjälpt – i alla fall ur Umeås perspektiv.

Det beror dels på att vissa fans valt att se Umeås matcher på tv i stället för på plats, dels på att pengarna som avtalet genererar – enligt uppgifter till P4 Kalmar delar klubbarna på 20 miljoner kronor – inte räcker för att täcka de ökade resekostnaderna.

– Umeå IK har förlorat på det. Och jag skulle nog säga att detsamma gäller Piteå. För de här två lagen här uppe har, skulle jag tippa, fem gånger så stora omkostnader som lag i södra Sverige. Jag tror inte ens att det räcker. För de kan bara ta bussen. Men det kan ju inte vi, säger Ruth.

I slutändan är Krister Ruth ändå hoppfull. Han hoppas att Umeå ska lyckas hänga kvar i högsta serien och försöker se de finansiella problemen som en ”tillfällig ekonomisk puckel”.

– Anledningen till att vi säger det är att vi har en otrolig tro på vår framtid. Inte bara för Umeå IK utan för hela damfotbollen. Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) har nyligen släppt en prognos om att damfotbollens kommersiella värde kommer att öka sexfaldigt inom åtta år. Alla prognoser visar att damfotbollen är superintressant.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Umeå IK FF

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt