Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/albin-ekdal-talade-i-eu-parlamentet-utbredd-homofobi-i-fotbollen/

Sport

Albin Ekdal talade i EU-parlamentet: ”Utbredd homofobi i fotbollen”

Albin Ekdal.
Albin Ekdal. Foto: TT

Albin Ekdal fortsätter att jobba för ett öppnare klimat i fotbollen. Nu har landslagsstjärnans kamp mot homofobi i sporten nått hela vägen till EU-parlamentet.

På tisdagen talade 30-åringen på ett seminarium i Bryssel.

”Vad för slags samhälle är vi om en ung pojke inte kan följa sin dröm, på grund av sexuell läggning?” frågade sig Ekdal i en förinspelad video.

I en uppmärksammad intervju i Aftonbladet i somras talade Albin Ekdal om vikten av att göra herrfotbollen till en mer välkomnande plats för personer med olika sexuell läggning.

I måndags hyllades Sampdoria-proffset för sitt ställningstagande på QX Gaygala som ”Årets hetero”. På tisdagen talade han på ett seminarium i EU-parlamentet på temat homofobi i idrotten.

I ett förinspelat filmklipp, som även publicerats på italienska La Repubblicas webbplats, ursäktade sig Ekdal för att han inte hade möjlighet att vara på plats i Bryssel. Därefter höll den svenske landslagsmittfältaren ett brandtal om fotbollens, och samhällets, utmaningar.

– Som fotbollsspelare tror jag starkt på att det är viktigt att skapa medvetenhet om de här frågorna hos européer i allmänhet, sade Ekdal. 

– I en perfekt värld skulle ingen känna sig illa till mods kring att komma ut som homosexuell, oavsett om det är i vardagen i stort eller i fotbollen. I verkligen är det tyvärr annorlunda. I vår sport har bara åtta spelare kommit ut, ett extremt litet antal. Många skulle vilja det, men de känner sig inte fria att göra det.

Albin Ekdal talade om en rädsla för negativa reaktioner och förolämpande kommentarer.

– Det (herrfotbollen) är en miljö med en utbredd homofobi. Det resulterar i att de här spelarna känner sig manade att gömma sig, fly och leva i rädsla.

Vad för slags samhälle är vi om en ung pojke inte kan följa sin dröm om att bli fotbollspelare, på grund av sexuell läggning? frågade sig Ekdal i videoklippet.

– Varje gång unga spelare slutar spela eftersom de inte är accepterade – i omklädningsrummet, i klubben eller av de runtomkring – är det en förlust för fotbollen.